25. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Bolesti koje mogu naštetiti bebi u trudnoći

Nije nikad lako biti bolestan, a posebno ne u trudnoći, kada ste uz sebe zabrinuti i za dijete koje se razvija u vama. Na sreću, odrasle osobe već su imune na neke bolesti opasne za trudnice, bilo zbog cijepljenje ili zbog toga što su u djetinjstvu te bolesti preboljele.

Bolesti koje mogu naštetiti bebi u trudnoći

Bolesti koje mogu naštetiti bebi u trudnoći

Nije nikad lako biti bolestan, a posebno ne u trudnoći, kada ste uz sebe zabrinuti i za dijete koje se razvija u vama. Na sreću, odrasle osobe već su imune na neke bolesti opasne za trudnice, bilo zbog cijepljenje ili zbog toga što su u djetinjstvu te bolesti preboljele.

U većini slučajeva, djeci neće naškoditi infekcija kroz koju majka prolazi za vrijeme trudnoće, iako se neke rijetke mogu  kroz placentu prenijeti na dijete, što može imati ozbiljne konzekvence na plod.

Zbog toga bi bilo dobro izbjegavati izvore infekcija dok ste trudni.

Neke infekcije nisu same po sebi štetne, ali ukoliko se javi povišene temperatura, posebno iznad 39 stupnjeva, to već predstavlja rizik, zbog toga je vrućicu uvijek nužno liječiti, bez obzira kojom bolesti bila uzrokovana. Dodatno, liječenje u trudnoći je nešto kompliciranije jer mnogi lijekovi nisu dozvoljeni za korištenje u trudnoći ili se smiju koristiti samo ako je očekivana korist veća od potencijalnih rizika za dijete.

Obično se rizičnijim bolestima smatraju spolno prenosive bolesti, dok su bolesti koje nemaju izravan doticaj s maternicom i cerviksom neškodljive, iako ovo nije čvrsto pravilo.

Bolesti koje mogu naškoditi bebi u trudnoći

Uz spolno prenosive bolesti i infekcije mokraćnih putova, bolesti u trudnoći koje se obično smatraju rizičnima za dijete su: vodene kozice, klamidija, parvovirus, gripa, gnoreja, hepatitis B, genitalni herpes, HIV, listerioza, rubeola, sifilis, toksoplazma i trihomonijaza.

Budući da je imunitet trudnica nešto oslabljen, važno poduzeti mjere za jačanje imuniteta u trudnoći i izbjegavanje infekcija. Osnovne mjere predostrožnosti su jako bitne, primjerice češće pranje ruku, korištenje rukavica dok radite u vrtu ili čistite sanitarije, te izbjegavate osobe koje su boluju od zaraznih bolesti.

-1- Nemojte izbjegavati testove koje vam predloži liječnik. Ako liječnik smatra potrebnim napravite testove, čak i ako nemate simptoma, jer simptomi infekcija nisu uvijek očiti.

-2- Ruke perite sapunom i vodom, posebno nakon korištenja zahoda, nakon što ste pripremali jaja, meso ili povrće za ručak, dirali zemlju, bacali smeće, bavili se kućnim ljubimcem, mijenjali pelenu starijem djetetu, igrali se s djecom i svaki put kada uđete u stan nakon što ste boravili u javnim prostorijama, liftu, tramvaju, autobusu, trgovačkom centru…

-3- Nemojte dijeliti pribor za jelo ni s kim, pa ni sa svojom djecom.

-4- Meso i jaja obradite dobro termički. Izbjegavajte nepasterizirano mlijeko i sireve za koje ne znate jesu li pasterizirani.

-5- Nemojte dirati mačke ili čistiti za njima. One mogu biti prijenosnici parazita koji kod nerođene djece mogu uzrokovati sljepoću ili neurološke probleme.

Za vrijeme trudnoće ključan je vaš odnos s liječnikom. Svjesnost da ste za vrijeme trudnoće skloniji infekcijama, te potencijalnih rizika koji se mogu pojaviti za vas ili bebu, već na nekoj razini može smanjiti rizike i spriječiti bolesti. Ako ste svjesni da ste skloniji bolestima bit ćete oprezniji, a i brže ćete reagirati u slučaju pojave simptoma nekih bolesti, a znamo kako pravovremeni tretman može spriječiti komplikacije. Ako imate bilo kakvih pitanja, otvoreno razgovarajte s liječnikom.

Zbog čega su trudnice sklonije zaraznim bolestima od ostatka populacije

Trudnoća utječe na sve sustave u tijelu. Promjene u razini hormona i imunološkim funkcijama čine tijelo trudnice ranjivijim i sklonijim infekcijama. Porod također predstavlja određeni rizik i za majku i bebu. Za vrijeme trudnoće vaš imunološki sustav se mijenja, kako bi zaštitio i majku i dijete. Neki dijelovi imunološkog sustava ojačavaju, a drugi slabe. Sve to je potrebno da bi se u tijelu kreirala ravnoteža koja će spriječiti oboljenja i majke i bebe. Ali sve to rezultira tima da je majka sklonija infekcijama. One infekcije koje bi inače prošle nezamijećeno mogu uzrokovati ozbiljne bolesti u trudnoći.

Međutim trudnoća sama po sebi nije bolest, nego zdrava faza životu žene kroz koju većina žena prođe i trudnoću ne treba tretirati kao bolest. Potrebno je osvijestiti rizike i povećati oprez, ali većina žena u trudnoći može sasvim normalno funkcionirati obavljajući većinu uobičajenih svakodnevnih poslova i rutina.