25. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Normalna temperatura u trudnoći

Bazalna tjelesna temperatura je najniža temperatura koju tijelo ima tijekom dana (kada je odmorno), a obično se mjeri odmah nakon buđenja, prije ikakve tjelesne aktivnosti.

Normalna temperatura u trudnoći

Bazalna tjelesna temperatura je najniža temperatura koju tijelo ima tijekom dana (kada je odmorno), a obično se mjeri odmah nakon buđenja, prije ikakve tjelesne aktivnosti.

Kod žena nakon ovulacije, dolazi do povišenja bazalne tjelesne temperature za oko 0,3 do 0,5 C.

Ukoliko ne dođe do trudnoće, temperatura prije menstruacije pada na predovulacijsku razinu i pojavljuje se menstruacija. Ukoliko dođe do trudnoće temperatura ostaje povišena.

Temperatura u trudnoći
Bazalna temperatura u trudnoći

Temperatura u trudnoći u prvom tromjesečju (trimestru)

Višu temperaturu nakon ovulacije uzrokuje hormon progesteron koji ostaje povišen za vrijeme cijele trudnoće. Međutim, u prvom tromjesečju trudnoće progesteron luči žuto tijelo, a nakon toga, od 10. do 12. tjedna placenta polagano preuzima na sebe odgovornost za lučenje tog hormona.

U prvom tromjesečju možete očekivati temperaturu oko 37 stupnjeva Celzija.

Zbog toga će nakon prvog tromjesečja ili već u 11. tjednu temperatura lagano početi padati i vratiti se na pre-ovulatornu temperaturu.

Iako je korisno, nakon što saznate za trudnoću, nastaviti mjeriti temperaturu kroz prvo tromjesečje jer nagli pad u temperaturu može signalizirati prijeteći pobačaj, na kraju prvog tromjesečja temperatura se lagano spušta da bi se u trećem tromjesečju, a ponekad i ranije vratila na razinu od prve faze ciklusa, točnije prije trudnoće.

Temperatura u trudnoći u drugom tromjesečju (trimestru)

U drugom tromjesečju temperatura će biti niža u odnosu na prvo tromjesečje za oko 0,3 C, te će postupno padati dok se ne vrati u normalu.

U drugom tromjesečju možete očekivati temperaturu oko 36,7 stupnjeva celzija, što je za oko 0,1 stupanj Celzija povišena temperatura u odnosu na temperaturu prije trudnoće, ukoliko ste prije trudnoće imali prosječnu normalnu tjelesnu temperaturu 36,6.

Temperatura u trudnoći u trećem tromjesečju (trimestru)

U trećem tromjesečju temperatura bi trebala biti na razini temperature prije trudnoće, odnosno prosječna temperatura kakvu imaj uobičajeno zdrave osobe.

U trećem tromjesečju vaš temperatura bi trebala biti 36,6, odnosno na onoj razini na kojoj ste bili prije trudnoće.

Osjećaj topline u trudnoći

U trudnoći će vam vjerojatno biti toplije nego inače, nevažno u kojem mjesecu vam bio termin poroda i kojem godišnjem dobu. To je zbog hormonalnih promjena koje ubrzavaju dotok krvi prema ključnim organima, ali i koži. Zbog jače cirkulacije pojačava se i osjet topline. Vjerojatno ćete se i znojiti više. Takvi subjektivni osjeti nisu štetni, nego uobičajeni za trudnoću, iako vam mogu stvarati nelagodu i neugodnosti.

Da biste sebi olakšali neki savjeti ispod vam mogu pomoći:

  • Nosite laganu odjeću od prirodnih materijala, jer je prozračnija i bolje upija znoj od sintetičke.
  • Zamolite ostale da vam izađu u susret te prilagode sobnu temperaturu, hlađenje ili grijanje, ovisno o godišnjem dobu.
  • Češće se tuširajte. To će pomoći da se osjećate svježije.

Povišena temperatura u trudnoći

Ako vaša temperatura ide preko 37,5 u bilo kojem mjesecu trudnoće pomno je pratite jer temperatura iznad 38 stupnjeva može biti potencijalno opasna za dijete.

U slučaju povišene temperature važno je da je pokušavate sniziti. Pokušajte sniziti temperaturu tuširanjem mlakom vodom, oblozima i s voćnim sokovima. Ukoliko ne uspijevate temperaturu sniziti na prirodni način hitno se obratite liječniku koji će vam savjetovati koji lijek smijete popiti ovisno o vašem stadiju trudnoće. U prvom tromjesečju se obično trebaju izbjegavati svi lijekovi te ih ne bi trebalo uzimati osim po preporuci liječnika, ali svakako ne smijete ostaviti visoku temperaturu i čekati da sam prođe. Postoje lijekovi koji su namijenjeni snižavanju temperature, a mogu se koristiti u svim tromjesečjima trudnoće.

Vrućica u trudnoći obično nema nikakve učinke na trudnoću i plod. Međutim, ukoliko je ne snizite može izazvati neke komplikacije bilo za sami tijek trudnoće ili razvoj ploda. Ipak, komplikacije može izazvati i razlog zbog kojeg je došlo do vrućice, pa je dobro ne tretirati samo povišenu temperaturu nego otkriti i što ju je uzrokovalo, te tretirati uzrok. To može biti neka bakterijska infekcija, upala ili slično.