16. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Kako težina utječe na plodnost

Možda niste znali, ali nezdrava težina osim što nosi mnoge...

Kako težina utječe na plodnost

Kako težina utječe na plodnost

Možda niste znali, ali nezdrava težina osim što nosi mnoge druge zdravstvene rizike, može utjecati na plodnost, te smanjiti šanse za trudnoću.  Ako imate problema s plodnosti, možda bi bilo dobro da provjerite indeks tjelesne mase.

Smatra se kako je normalna tjelesna težina idealna za trudnoću, jer kao što prevelika težina može negativno utjecati na plodnost, posebno kod žena s policističnim jajnicima, tako i pothranjenost ima negativan utjecaj.

Smatra se kako je indeks tjelesne mase između 18,50 i 24,9 najpogodniji za trudnoću. Indeks tjelesne mase se računa tako da  težinu u kilogramima podijelite s kvadratom visine u metrima. Kalkulator za izračun tjelesne mase možete pronaći ovdje: Indeks tjelesne mase. Sa svakim ITM bodom iznad normalne šanse za trudnoću se smanjuju za oko 4 posto počevši od 29. Tako će žene koje su jako pretile i imaju ITM između 35 i 40 imati 23% do 43% manje šanse za trudnoću, čak i kada imaju uredne cikluse.

S druge strane nizak indeks tjelesne mase, posebno ako je kombiniran sa stresom i nezdravim životnim stilom, može narušiti hormonalnu ravnotežu, te često uzrokovati neredovite ili potpuni izostanak menstruacije. Ako ste pothranjeni, odnosno imate indeks tjelesne mase ispod 18.5 vaša pothranjenost može utjecati na ovulaciju i smanjiti šanse za začeće. U usporedbi sa ženama s normalnom tjelesnom težinom, ženama koje su pothranjene treba godina dana duže da zanesu, odnosno ostanu trudne. Ako ste mršavi i želite ostati trudni, razgovarajte s nutricionistom kako se na zdrav način možete udebljati.

Ako pokušavate zanijeti, održavajte indeks tjelesne mase unutar normalnih granica. Naravno, nikakve stroge dijete se ne preporučuju jer one mogu smanjiti opskrbu tijela nutrijentima i tako utjecati na plodnost, nego treba voditi zdrav životni stil. Takav stil života povećat će šanse za trudnoću, tako što će dovesti odnos kilograma i visine u normalu.  Ako u dnevnu rutinu uključite 30 minuta brzog hodanja i smanjite unos dnevnih kalorija za 200, izgubit ćete 15 kilograma u godinu dana (nešto više od 1 kg mjesečno).

Savjeti za održavanje zdrave težine i očuvanje optimalne plodnosti

Savjeti ispod pomoći će vam ne samo da dovedete hormone u ravnotežu i poboljšate plodnost, nego i općenito će popraviti vaše psihofizičko stanje i izgled.

  • Jedite uravnoteženo i zdravo. U prehranu uključite povrće i legume, voće, cjelovite žitarice, mlijeko i mliječne prerađevine poput jogurta i sira, zdravo i nisko prerađeno meso, ribu, jaja, sjemenke i orašaste plodove.
  • Smanjite unos prerađene hrane i hrane koja nema nutricionističku vrijednost poput čipsa, keksa, peciva, brze hrane, a ako ponekad ipak pojedete neka to bude iznimno rijetko i male količine.
  • Izbacite potpuno zaslađene napitke.
  • Ciljajte tome da vam pola tanjura bude povrće za većinu obroka.
  • Za održavanje zdrave težine važna je i fizička aktivnost. Krećite se dovoljno i pronađite aktivnosti s kojima ćete se baviti.
  • Ako radite u sjedećem položaju redovito napravite pauzu kako biste se ustali, odmaknuli od računala i prošećite.
  • Nemojte ići na stroge dijete jer će one narušiti vašu hormonalnu ravnotežu, nego postavite realne ciljeve i napravite dobar i zdrav plan mršavljenja.

Sažetak:

Mnogi ljudi znaju kako debljina, višak kilograma i pretilost predstavljaju rizike za različite zdravstvene poteškoće, ali nisu svjesni da je težina povezana i s plodnosti.

– Bilo da ste pretili ili premršavi to utječe na vašu hormonalnu ravnotežu, a time i na plodnost. Pretilost, ali i mršavost može smanjiti vašu plodnost. Težina je važan faktor plodnosti.
– Najveće šanse za začeće i zdravu trudnoću ćete imati ako je vaša težina u normalnom i zdravom rasponu, odnosno ako je vaš indeks tjelesne mase između 18,5 i 24.
– Ako ste pretili gubitak od tek 5 do 10 posto tjelesne težine može u značajnoj mjeri povećati vaše šanse za plodnost.