28. ožujka 2024.

Trudnoća

COVER magazin

1. (prvi) tjedan trudnoće

Budući da se trudnoća računa od prvog dana zadnje mjesečnice...

Trudnoća po tjednima

1. (prvi) tjedan trudnoće

Budući da se trudnoća računa od prvog dana zadnje mjesečnice, vi u prvom i drugom tjednu trudnoće niste trudni. U prvom tjednu trudnoće imate menstrualno krvarenje i na početku ste novog ciklusa. Ovo je zapravo prvi tjedan vaše buduće trudnoće.

Ako je pak ovulacija iza vas i mislite da biste mogli biti trudni, tada ste već u trećem tjednu trudnoće ili prvom tjednu nakon začeća  3. tjedan trudnoće:

3. (treći) tjedan trudnoće

 

Prvi tjedan ciklusa buduće trudnoće

Ako u ovom mjesecu ostanete trudni, ovo će biti vaš prvi tjedan trudnoće.
Ako je ovo prvi tjedan u vašem ciklusu i želite trudnoću, najbolji način je da se seksate. Posebno između dvanaestog i sedamnaestog dana menstrualnog ciklusa.

Nažalost, ili na sreću život nije prema svima jednak. Neki su ljudi plodniji od drugih, pa nekima to lakše polazi za rukom, dok se drugi trude i godinama. Većini parova potrebno je 6 do 8 mjeseci da začnu.

Postoje mnogi savjeti za koje se tvrdi da povećavaju šansu za trudnoću. Navodimo neke osnovne.

– Stres odmaže zatrudnjivanju, pa što se više brinete oko začeća ili bilo čega drugog  manje su vam šanse.
– Nemojte se seksati nekoliko dana prije najplodnijih dana. To rezultira većim nakupljanjem sperme i većim šansama za trudnoću.
– Prestanite pušiti.
– Alkohol oštećuje spermu i smanjuje plodnost kod žena, pa prestanite i piti.
– Hranite se zdravo i budite tjelesno aktivni.

Ako je pak ovulacija iza vas i mislite da biste mogli biti trudni, tada ste već u trećem tjednu trudnoće ili prvom tjednu trudnoće nakon začeća.

Prvi tjedan trudnoće nakon začeća

Žene koje ne planiraju trudnoću vjerojatno u ovom prvom tjednu trudnoće nakon začeća neće primijetiti ništa neobično. Ipak, postoje neki simptomi trudnoće koji se mogu primijetiti u prvom tjednu nakon ovulacije. Kod većine će proći i dva tjedna bez ikakvih simptoma, te će primijetiti da su trudne tek u petom tjednu trudnoće ili trećem tjednu nakon začeća. Više o prvim simptomima trudnoće :

Simptomi trudnoće – što kaže znanost, a koje je moje iskustvo

Mnoge žene imaju neredovite menstrualne cikluse, pa ako menstruacija ne dođe na vrijeme pretpostavljaju kako je to normalno. Za vrijeme prvog tjedna nakon začeća, nema očitih znakova trudnoće. Postoje neki individualni simptomi poput naglog nedostatka interesa za stvari koje su vas ranije zanimale, ćudljivog raspoloženja, češćeg uriniranja, općenito bezvoljnosti i umora. Ali većina žena ove simptome ima i prije dolaska menstruacije, pa oni nisu pouzdan pokazatelj. Od pouzdanijih pokazatelja jedino su implantacijsko krvarenje i povišena bazalna temperatura.

Da biste razumjeli trudnoću jako je važno da razumijete ciklus. Menstrualni ciklus traje oko 28 dana, iako se normalnim smatra sve između 24 i 35 dana. Sredinom ciklusa, događa se ovulacija. Jajnik otpušta jajašce koje u jajovodu oplođuje spermij. Jednom kada je jajašce oplođeno kroz jajovod nastavlja put do maternice gdje se ugnježđuje u zid maternice (implantacija).  Postoje stručnjaci koji tvrde da se čak ni treći tjedan trudnoće (1. tjedan nakon začeća) ne može smatrati trudnoćom, jer da bi se jajna stanica ugnijezdila u maternici potrebno je 5 do 10 dana, što se najčešće odnosi tek na četvrti tjedan trudnoće. Međutim, to ne znači da se s vašom budućom bebom ništa ne događa u prvom tjednu trudnoće nakon začeća. Oplođena jajna stanica, kasnije zigota se multiplicira. Zigota sadrži jednak broj kromosoma oba roditelja, ukupno 46. U tim kromosomima zapisano je mnogo toga o bebi, od spola, izgleda, boje kose, očiju, visine i mnogih osobnosti bebe. Ona u ovom tjednu prolazi kroz jajovod, te traži najprikladnije mjesto u maternici gdje bi se ugnijezdila.

Ipak, mnogi će reći da je ovaj tjedan posljednja prilika da uživate u „normalnom životu“. Budući da beba još uvijek ne prima hranu preko vaše krvi možete popiti čašu vina i biti na uobičajenoj prehrani bez da to utječe na bebu.

Ali dobro bi bilo već sada započeti s mijenjanjem navika. Ako uzimate neke lijekove, razgovarajte s liječnikom o njihovom utjecaju na trudnoću. Izbjegavajte bilo kakva zračenja, posebno rendgenska snimanja. Započnite s uzimanjem prenatalnih multivitamina. Folna kiselina je jako bitna jer pomaže da se spriječe defekti neuralne cijevi. Kalcij je također važan, kao i željezo.