19. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

30. tjedan trudnoće

Iako mislite kako ste ogromni, bit ćete još veći. U trudnoći se u prosjeku dobije 8 do 13 kg. Vama vjerojatno preostaje dobivanje još dva kilograma u posljednjih deset tjedana.

30. tjedan trudnoće

30. tjedan trudnoće

Beba:

30. tjedan trudnoće

Sada je deblja i nabori na koži su nestali. Veoma je aktivna što ćete vi osjetiti. Beba često spava, a kada ne spava pravi grimase, tapka, rasteže se i udara uokolo. Beba usporava s rastom u dužinu, ali nastavlja dobivati na težini i svakim danom težit će sve više.  Pluća i probavni trakt su gotovo razvijeni, a nastavlja se razvijati i vid. Beba može razlikovati svjetlost od tame iako su joj oči većinu vremena zatvorene.

Vaše tijelo:

Pred vama je samo još 10 tjedana, a možda i manje.

Iako mislite kako ste ogromni, bit ćete još veći. U trudnoći se u prosjeku dobije 8 do 13 kg. Vama vjerojatno preostaje dobivanje još dva kilograma u posljednjih deset tjedana.

Ćudljivo raspoloženje sasvim je normalno. Bit ćete skloni emotivnim padovima i usponima, te ćete ponekad biti jako zabrinuti o nadolazećem porodu i roditeljskim vještinama, posebno ako ste prvorotkinja.

Zdravlje i stil:

Sve ćete teže pronaći odgovarajući položaj za spavanje, a u toalet morate sve češće. Više ćete sanjati i vrlo lako ćete se buditi. Neki stručnjaci tvrde kako je prenatalna nesanica prirodna priprema za život s novorođenčem.

Druga su pak istraživanja pokazala kako žene u trećem tromjesečju pate od nesanice uglavnom zbog toga što noći moraju ustajati u toalet, pa se potrudite unijeti dovoljno tekućine prije 18h, a kasnije pijte što manje.

Nemojte koristiti jake sapune i zamijenite ih prirodnim uljima.

Povremena vrtoglavica sasvim je normalna u ovom razdoblju. Čim osjetite slabost, valove vrućine ili druge simptome koje prethode vrtoglavici, legnite ili sjednite s podignutim nogama kako biste smanjili slabost.

Male promjene u prehrani vjerojatno su nužne, posebno ako patite od žgaravice ili nekih drugih probavnih smetnji. Imajte češće, a mnogo manje obroke.

Prema preporukama liječnika obavljajte sve prenatalne preglede na vrijeme.

Što kupiti:

Ako već niste, počnite s pravljenjem popisa i nabavkom stvari koje vam trebaju kada se beba rodi.

U zadnjim tjednima trudnoće vjerojatno vam se neće dati obilaziti prodavaonice.

Investirajte u meku i udobnu nosilicu. Vježbajte njeno stavljanje kako biste bili spremni i vješti kada se dijete rodi.

Odnos s partnerom:

Možete s mužem slušati glazbu svjesni činjenice da je i dijete čuje.