COVERmagazin.com

Trudnoća iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoće:

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42

 

 

 

Trudnoća u četrdesetim » 40 - 44 godine
Većina stručnjaka bi se složila da ne postoji pravo vrijeme za osnovati obitelj. Trudnoća i s 20 i s 45 ima određenih prednosti, ali i nedostataka. U vašim dvadesetim imate više energije da trčite za djetetom, ali financijski stojite lošije, te imate manje životnog iskustva koje možete prenijeti na dijete. U kasnim tridesetim i četrdesetim imate veću financijsku sigurnost, ali teže vam je zatrudnjeti, nositi dijete, te održavati korak s novorođenčetom.

Trudnoća u četrdesetim » 40 - 44 godine

 

Prvo dobre vijesti: Nedavna istraživanja otkrila su kako žene koje zatrudne prirodnim putem, a imaju više od 40 godina žive duže od prosjeka. Zbog čega? Prema jednoj teoriji utjecaja na to ima estrogen, koji utječe na zdravlje srca, kostiju i drugih organa. A možda se i samo Majka Priroda pobrinula da duže budete tu za svoju djecu ukoliko rodite kasnije. Šanse za trudnoću  kod nezaštićenog seksa smanjuju se na  5 posto (usporedbe radi  žene u ranim dvadesetim imaju šanse 20 posto).

Kako ćete podnijeti trudnoću i porođaj ovisi o mnogim faktorima, uključujući životni stil, tjelesnu kondiciju,  druge zdrave navike,  te je li to vaše prvo dijete. Žene u ovoj dobi najviše se žele na umor. Hormonalne promjene u trudnoći dovode do umora i iscrpljenosti sve žene, ali kod starijih su nešto izraženije.

Ako ste već ranije rodili dijete, veći su rizici nastanka hemeroida, visokog krvnog tlaka i opuštanja grudi i mišića vagine, jednostavno iz razloga što su već jednom bili rastegnuti.

Ove učinke možete minimalizirati ako pazite na težinu tijekom trudnoće i ne udebljate se previše, budete umjereno aktivni i radite Kegelove vježbe za očuvanje čvrstih vaginalnih mišića.

EMOTIVNO STANJE

U dobi od četrdeset godina, imate životno iskustvo i bogatstvo koje možete iskoristiti za odgoj djeteta. Velike su šanse da ćete s njim biti strpljiviji nego biste bili s dvadeset. Ali vjerojatno i vi imate briga. Najčešće su "Hoću li biti već prestara kada dijete krene na fakultet".  Stariji parovi također imaju izraženiji osjećaj gubitka slobode i spontanosti, ali to balansiraju sa zadovoljstvom i srećom koje im pruža odgoj djeteta.

RIZICI ZA DIJETE

Oko trećine (30posto) trudnoća kod žena dobi između 40. i  44. godine završava pobačajem. Također, djeca koju rađaju majke ove dobi obično se rađaju s manjom tjelesnom težinom.

Rizici rađanja djeteta s Downovim sindromom je 1 naprema 106, a 1 naprema 66 rizici rađanja djeteta s nekom kromosomskom abnormalnošću.  S tim da se rizici od četrdesete iz godine u godinu povećavaju.

Povratak na početnu trudnoće:  » Trudnoća


 

 

 
 

» Tablica bazalne temperature

» Kineski kalendar predviđanja spola djeteta

Pitanja o trudnoći:

Kako se depilirati za vrijeme trudnoće?
Je li sigurno bojiti kosu tijekom trudnoće?
Korištenje mikrovalne pećnice u trudnoći...

 

Trudnoća

     

Jutarnje mučnine u trudnoći
Planiranje trudnoće

Stvari koje trebate i koje ne trebate raditi u trudnoći

Prehrana (dijeta) za povećanje plodnosti Termometar plodnosti
Simptomi trudnoće

Prvi rani znak trudnoće

Trudnička bolnička torba Potrebna oprema za bebu
Ako želite više djece gledajte muškarce starije od sebe Mršavost i samostalan život kod trudnica povećavaju rizik gubitka djeteta
Intuicija u trudnoći ne indicira spol djeteta Vaše tijelo nakon trudnoće neće biti jednako

Ginekološke teme

» Menstruacijski ciklus » Produženi menstruacijski ciklus » Skraćeni menstruacijski ciklus » Trajanje menstruacijskog ciklusa » Predmenstruacijski sindrom – PMS » Menstruacija » Preobilna menstruacija » Oskudna menstruacija » Izostanak menstruacije » Bolna menstruacija » Ovulacija » Oplodnja i trudnoća » Bazalna temperatura

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.