COVERmagazin.com

Trudnoća iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoće:

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42

 

 

 

Trudnoća u tridesetim » 35 - 39 godina
Većina stručnjaka bi se složila da ne postoji pravo vrijeme za osnovati obitelj. Trudnoća i s 20 i s 45 ima određenih prednosti, ali i nedostataka. U vašim dvadesetim imate više energije da trčite za djetetom, ali financijski stojite lošije, te imate manje životnog iskustva koje možete prenijeti na dijete. U kasnim tridesetim i četrdesetim imate veću financijsku sigurnost, ali teže vam je zatrudnjeti, nositi dijete, te održavati korak s novorođenčetom.

Trudnoća u tridesetim » 35 - 39 godina

 

Plodnost nastavlja opadati nakon 35. To se događa zbog toga što i jajne stanice stare, te ih postaje sve teže oploditi.

Do 35. godine većina liječnika preporuča prije umjetne oplodnje da žena pokušava zatrudnjeti godinu dana. Nakon 35 godine to razdoblje se smanjuje na šest mjeseci. Najveći problem za neplodne parove je to što odgađaju liječenje, međutim postoji razlika u uspjehu umjetne oplodnje žena u kasnim tridesetim i ranim četrdesetim godinama.

Rizik visokog krvnog tlaka za žene iznad 35. se udvostručuje u usporedbi s mlađima. Povišeni krvni tlak pogađa 10 do 20 posto trudnica ove dobne skupine.

Učestalost rađanja carskim rezom je dvaput viša nego za žene u dvadesetim, vjerojatno zbog toga što porođaj kod starijih žena traje duže.

VAŠE EMOTIVNO STANJE

U ovoj dobi liječnik vam može predložiti amniocentezu ili neki drugi oblik prenatalnog skeniranja, što kod mnogih žena izaziva anksioznost, posebno dok čekaju rezultate.

RIZICI ZA DIJETE

Šanse za blizance, pa čak i trojčeke se znatno povećavaju u kasnim tridesetim godinama. To je vjerojatno zbog činjenice da se s godinama zbog hormonalnog utjecaja povećavaju šanse oslobađanja više od jedne jajne stanice. Majka Priroda time povećava šanse za rađanje više djece u toj dobi.

Žene koje uzimaju lijekove za povećanje plodnosti također povećavaju šanse za rađanje više od jednog djeteta budući da takvi lijekovi stimuliraju ovulaciju. Ipak, iako je veći nego u mlađim godinama šanse za trojčeke ili veći broj djece su relativno vrlo male.

Postotak pobačaja žena starijih od 35 godina je 18 posto.

Povratak na početnu trudnoće:  » Trudnoća


 

 

 
 

» Tablica bazalne temperature

» Kineski kalendar predviđanja spola djeteta

Pitanja o trudnoći:

Kako se depilirati za vrijeme trudnoće?
Je li sigurno bojiti kosu tijekom trudnoće?
Korištenje mikrovalne pećnice u trudnoći...

 

Trudnoća

     

Jutarnje mučnine u trudnoći
Planiranje trudnoće

Stvari koje trebate i koje ne trebate raditi u trudnoći

Prehrana (dijeta) za povećanje plodnosti Termometar plodnosti
Simptomi trudnoće

Prvi rani znak trudnoće

Trudnička bolnička torba Potrebna oprema za bebu
Ako želite više djece gledajte muškarce starije od sebe Mršavost i samostalan život kod trudnica povećavaju rizik gubitka djeteta
Intuicija u trudnoći ne indicira spol djeteta Vaše tijelo nakon trudnoće neće biti jednako

Ginekološke teme

» Menstruacijski ciklus » Produženi menstruacijski ciklus » Skraćeni menstruacijski ciklus » Trajanje menstruacijskog ciklusa » Predmenstruacijski sindrom – PMS » Menstruacija » Preobilna menstruacija » Oskudna menstruacija » Izostanak menstruacije » Bolna menstruacija » Ovulacija » Oplodnja i trudnoća » Bazalna temperatura

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.