LocoLobo - Originalne nosiljke za bebe

Simptomi trudnoće - koji su i kada se pojavljuju nakon začeća

 

 

 

Simptomi trudnoće - koji su i kada se pojavljuju nakon začeća
Vaše tijelo zaista prelazi u drugo stanje, pa ćete vjerojatno primijetiti kako se nešto čudno s vašim tijelom događa i prije nego što primijetite izostanak mjesečnice.

Simptomi trudnoće - koji su i kada se pojavljuju nakon začeća

Da ste trudni možete primijetiti po promjenama raspoloženja, umoru i razdražljivosti.

Vaše tijelo zaista prelazi u drugo stanje, pa ćete vjerojatno primijetiti kako se nešto čudno s vašim tijelom događa i prije nego što primijetite izostanak mjesečnice.

Dodatni simptomi su osjetljive grudi, promjenjivo raspoloženje, pospanost i često mokrenje. U trbuhu možete već osjetiti blage grčeve slične menstrualnim tegobama, koje se javljaju kao posljedica povećanja maternice.

Osjetljivost na mirise bit će povećana, a moguće je i povećano lučenje sline.


Ako ste osjetili neke, ali ne sve simptome, a mislite kako biste mogli biti trudni, napravite kućni test trudnoće.  Oni su obično točni, a mogu detektirati i najmanje promjene u razini hormona iako je liječnička potvrda definitivno najbolji dokaz.

Simptomi trudnoće ovise od žene do žene, ali najočitiji simptom trudnoće je kašnjenje menstruacije, ali važno je znati prepoznati i ostale simptome trudnoće.

Neke žene imaju simptome trudnoće već prvi tjedan dana, dok je moguće da neke žene ne osjete nikakve simptome osim kašnjenja menstruacije i nekoliko tjedana.

Simptomi trudnoće: Lagano krvarenje

Implantacijsko krvarenje je možda jedan od najranijih simptoma trudnoće. Javlja se 6 do 12 dana nakon začeća, a javlja se kada se embrij prihvati za zid maternice. Kod nekih žena se mogu javiti i grčevi slični menstrualnima.

Simptomi trudnoće: Izostanak menstruacije

Ako imate menstruaciju, nije moguće da ste trudni, ali kod mnogih žena se u ranoj trudnoći može javiti krvarenje slično menstrualnom, ali je ono mnogo kraće i laganije od uobičajene menstruacije.

Simptomi trudnoće: Natekle ili osjetljive grudi

Ovaj simptom trudnoće se javlja već tjedan do dva nakon začeća. Mnoge žene u prvim tjednim trudnoće primjećuju promjene u izgledu i osjetljivosti dojki.

Simptomi trudnoće: Umor i bezvoljnost

Umor je jedan od simptoma trudnoće koji može započeti vrlo rano, već u prvom tjednu nakon začeća.

Simptomi trudnoće: Mučnine i povraćanje

Mučnine se obično javljaju dva do osam tjedana nakon začeća. Neke žene su sretne pa ne osjećaju mučnine, dok ih neke osjećaju kroz cijelu trudnoću.

Simptomi trudnoće: Bol u donjim leđima

Jedan od uobičajenih simptoma trudnoće je bol u donjim leđima, a može se javiti vrlo rano.

Simptomi trudnoće: Glavobolje

Nagli porast hormona u vašem tijelu može uzrokovati glavobolje u ranoj trudnoći.

Simptomi trudnoće: Učestalo mokrenje

Šest do osam tjedana nakon začeća zbog širenja maternice većina žena ima potrebu za češćim odlascima u WC.

Simptomi trudnoće: Težnja za hranom i odbojnost prema hrani

Neke  žene koje inače nisu izbirljive po pitanju hrane, u trudnoći mogu postati vrlo ćudljive. Kod nekih trudnica će se razviti odbojnost prema određenoj hrani, dok će se javiti težnja za nekom drugom.

Kada najranije možete osjetiti simptome trudnoće?

Iako neke žene mogu osjetiti mučnine i ostale promjene na tijelu već sljedeći dan, ili jednostavno „znati da su trudne“ po nekom osjećaju, u pravilu simptome trudnoće većina žena započinje osjećati nakon implantacije, a to je 5 do 9 dana nakon začeća.

Nekoliko dana nakon začeća fetus se „ugnijezdi“ u maternici, što se naziva implantacija. To je fizički početak trudnoće. U tom trenutku mnoge žene osjećaju grčeve slične menstruacijskim, a kod nekih žena se pojavljuje i sukrvica. 

Tada se počinje i lučiti hormon trudnoće, koji uzrokuje sve tipične simptome trudnoće. Budući da nije razina hCG kod svih žena jednaka i ne raste jednakom brzinom, neće sve žene imati simptome jednakog intenziteta, a ne reagiraju ni na promjene u razini hormona sve žene jednako, pa će neke iskusiti simptome trudnoće vrlo rano, dok ih neke neće imati cijelu trudnoću. Ako vaše tijelo inače reagira na promjene razine hormona (primjerice ako ste imali mučnine kada ste popili prvu kontracepcijsku pilulu) možete očekivati izraženije simptome u ranoj trudnoći.

U ranoj trudnoći raste razina progesterona  koji može uzrokovati osjećaj umora koji mnoge trudnice doživljavaju.

Razina estrogena također raste u trudnoći. To može uzrokovati mučninu ili gubitak teka.

Smanjenje krvnog tlaka može voditi do vrtoglavice i nesvjestice.

Kada se pojavljuju simptomi trudnoće:

6 do 10 dana nakon začeća – grčevi slični menstrualnima i/ili sukrvica

6 do 15 dana nakon začeća – osjetljive i nabrekle grudi

6 do 15 dana - umor, nesvjestice, mučnina.

 
 Rani signali trudnoće

 Neki signali trudnoće se pojavljuju prije nego drugi, a ovo su oni za koje se smatra da su zaista rani simptomi trudnoće, te da se pojavljuju prije izostanka mjesečnice.

1. Kratak dah

Da bi se beba razvijala od prvog dana potrebno je ekstra kisika, pa čak i ako vam test ne pokazuje još uvijek da ste trudni, kratak dah to može otkriti.

2. Osjetljive i „teške“ grudi

Osjetljive grudi pojavljuju se u prvom tjednu nakon začeća. Kod nekih žena promjene u grudima će nastupiti kasnije, ali kod nekih žena je to prvi signal trudnoće.

3. Bezvoljnost i iznenadna iscrpljenost

Zbog iznenadne promjene koja se događa u našem organizmu mnoge žene umor i iscrpljenost počinju osjećati već prvi tjedan nakon začeća.

4. Mučnine

Mučnine s povraćanjem ili bez povraćanja obično se pojavljuju paralelno s izostankom mjesečnice, jer se tada razina hormona koji uzrokuju mučnine povećava. Međutim, neke žene osjećaju mučnine već kod implantacije. Te mučnine nisu povezane s hormonalnim promjenama, nego s manjkom energije, odnosno dodatnom potrošnjom energije u maternici.

5. Glavobolje

Već tjedan nakon začeća javljaju se glavobolje, a mogu ih uzrokovati hormonalne promjene, povećana potreba za kisikom i sl.

6. Bolovi u leđima i grčevi u predjelu trbuha slični menstrualnim bolovima

Bolovi slični menstrualnim pojavljuju se obično u vrijeme kada bi se trebala pojaviti mjesečnica, a uzrokuju ih promjene na maternici.

7. Čežnja za određenom hranom ili odbojnost prema njoj

Ovaj simptom pojavljuje se krajem drugog tjedna trudnoće, paralelno s mučninama, a uzrokuju promjene u osjetilu mirisa, te potreba za povećanim unosim određenih nutrijenata.

8. Nadutost i zatvor

Hormonalne promjene uzrokuju nadutost, a to je razlog zbog čega se ponekad vidi trudnički trbuščić i prije nego je maternica počela rasti.

9. Ćudljivost

Vaše tijelo osjeti da se nešto drugačije od uobičajenog događa, pa će se početi i ponašati drugačije.

10. Krvarenje slično menstrualnom, ali nekoliko dana ranije i značajno manje.

To krvarenje se naziva implantacijsko krvarenje. Obično se dešava 10 dana nakon ovulacije, odnosno 22 do 25 dan ciklusa.  

Trudnoća iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoće:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42.

Kalkulatori:

Trudnoća Plodni dani

Trudnoća Termin poroda

Izdvojene teme:

Trudnoća Kineski kalendar predviđanja spola djeteta

Trudnoća Pitanja o trudnoći

Trudnoća Stvari koje trebate i koje ne trebate raditi u trudnoći

Trudnoća 15 ranih signala trudnoće

Trudnoća Stvari koje trebate i koje ne trebate raditi u trudnoći

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.