COVERmagazin.com

Trudnoća iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoće:

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42

 

 

 

36. tjedan trudnoće

36. tjedan trudnoće

 

Beba:


Beba se nastavlja debljati što će joj pomoći regulirati tjelesnu temperaturu nakon rođenja. Beba se deblja brzinom od oko 25 do 30 grama dnevno.

Pozicija vaše bebe je vjerojatno već glavom prema dolje.

Vaše tijelo:


Napokon ste stigli do 36. tjedna na kraju kojeg se porod smatra kasnim preuranjenim porodom. S punih 37. tjedana porod se smatra porodom u terminu. Ulazite točno u 9. mjesec u odnosu na datum vaše zadnje mjesečnice. Većina beba se rađa između 37. i 40. tjedna, pa možete očekivati porod bilo kada u sljedećih mjesec dana.

Posteljica je ostarjela, pa ona više ne funkcionira kao u ranijim stadijima trudnoće.

Sada već možete očekivati kako će se beba spustiti, tj. da će se glava namjestiti u karlični dio spreman za porođaj. Kada se beba spusti lakše ćete disati, jer će se smanjiti i pritisak koji je činila na pluća, ali su mogući novi problemi s plinovima i probadanjima. Međutim, ona se ne mora spustiti sve do pred sam porođaj.

Braxton Hicksove kontrakcije se pojavljuju vjerojatno sve češće i češće. Važno je da mjerite njihovu učestalost, jer ako se pojavljuju češće od svakih 5 minuta duže od sat vremena možda ste u prijevremenom porođaju, pa je važno da se javite liječniku ili u rodilište.

Zdravlje i stil:


Ako se beba nije spustila vjerojatno ćete imati poteškoća i s konzumiranjem najmanjih obroka, pa je bitno da imate što manje obroke, ali što češće, kako bebi ne bi nedostajalo nutritivnih tvari.  

Vježbajte disanje koje ste naučili na trudničkom tečaju i ne zaboravite i dalje provoditi Kegelove vježbe.

Čak i ako vaša trudnoća nije komplicirana i nemate nikakvih poteškoća, trebali biste izbjegavati putovanja jer u posljednjem mjesecu trudnoće porod može krenuti u bilo kojem trenutku.

Ne zaboravite na zdravu prehranu. Bez obzira na promjene u teku jako je bitno da i dalje pazite što jedete.

Iako će biti teško hodati trebali biste hodati svaki dan jer to će smanjiti napetost i pritisak. Izbjegavajte sve teže aktivnosti.

Što kupiti:


Kupite unaprijed zahvalnicu i za liječnika ili primalju koji vas porode. Zahvalite na pomoć pri porođaju, a uz zahvalnicu kasnije pri uručenju priložite i sliku djeteta.

Odnos s partnerom:


Vjerojatno ćete najviše vremena provoditi u pripremama za veliki dan. Zamolite partnera da jednom u autu prođe rutu do bolnice i procijeni koliko će vam trebati vremena od doma do bolnice, a ukoliko ćete se taksijem voziti prema rodilištu uračunajte i vrijeme potrebno da taksi vozilo pristigne do vašeg doma.

Povratak na početnu trudnoće:  » Trudnoća

 
 

» Tablica bazalne temperature

» Kineski kalendar predviđanja spola djeteta

Pitanja o trudnoći:

Kako se depilirati za vrijeme trudnoće?
Je li sigurno bojiti kosu tijekom trudnoće?
Korištenje mikrovalne pećnice u trudnoći...

 

Trudnoća

     

Jutarnje mučnine u trudnoći
Planiranje trudnoće

Stvari koje trebate i koje ne trebate raditi u trudnoći

Prehrana (dijeta) za povećanje plodnosti Termometar plodnosti
Simptomi trudnoće

Prvi rani znak trudnoće

Trudnička bolnička torba Potrebna oprema za bebu
Ako želite više djece gledajte muškarce starije od sebe Mršavost i samostalan život kod trudnica povećavaju rizik gubitka djeteta
Intuicija u trudnoći ne indicira spol djeteta Vaše tijelo nakon trudnoće neće biti jednako

Ginekološke teme

» Menstruacijski ciklus » Produženi menstruacijski ciklus » Skraćeni menstruacijski ciklus » Trajanje menstruacijskog ciklusa » Predmenstruacijski sindrom – PMS » Menstruacija » Preobilna menstruacija » Oskudna menstruacija » Izostanak menstruacije » Bolna menstruacija » Ovulacija » Oplodnja i trudnoća » Bazalna temperatura

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.