COVERmagazin.com

Trudnoća iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoće:

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42

 

 

 

35. tjedan trudnoće

35. tjedan trudnoće

 

Beba:


Beba se popunjava i postaje sve teža. To znači da će se sve teže kretati u vašoj maternici, ali micanje i udarci ne bi smjeli prestati.

Nokti su izrasli do vrha prstiju, a beba može stisnuti šaku.

Većina fizičkog razvoja bebe je gotova. Sljedeći tjedni se najviše svode na dobivanje ne težini bebe. Ako se vaša beba sada rodi, vjerojatno neće imati nikakve komplikacije.

Vaše tijelo:


Maternica je sada najveća. Sve češće ćete urinirati, a problemi s probavom će postati izraženiji.

Budući da ste samo nekoliko tjedana od poroda većina žena je nervozna i zabrinuta. Javljaju se mnogobrojni strahovi.

Stres je uobičajen u ovom razdoblju trudnoće pa razgovarajte s iskusnijim osobama.

Pupčana vrpca dugačka je oko 50 cm a široka 1 do 2 cm. Budući da je sluzava rijetko se dešava da se zaplete u čvor ili da se omota oko bebe iako ste to u filmovima ili serijama sigurno često vidjeli. Kroz pupčanu vrpcu prolazi jedna vena preko koje beba dobiva kisik i dvije arterije.

Ako ste bili normalne težine vjerojatno ste se udebljali 10 do 12,5 kg i vjerojatno nećete dobivati još puno.

Zdravlje i stil:


Bol u leđima i grčevi su uobičajeni u trećem tromjesečju. Maternica je teška i vrši snažan pritisak na noge. Jedite hranu bogatu kalcijem kako biste ublažili grčeve, a može vam pomoć i dobra masaža.

Ako ste depresivni, ne možete spavati i zabrinuti ste podijelite taj osjećaj s liječnikom.

Otprilike oko 10 posto trudnica pati od depresije što povećava rizike postporođajne depresije. Dobra vijest je da su neki antidepresivi sigurni za korištenje za vrijeme trudnoće, ali i opuštajuće tehnike mogu pomoći da se riješite potištenosti.

Jako je bitno da jedete raznovrsne namirnice. Proteini su vam potrebni za razvoj stanica i krvi, ugljikohidrati vas opskrbljuju energijom, a masnoće pohranjuju energiju. Uključite u prehranu jaja, ribu, orašaste plodove, mlijeko, mliječne proizvode, voće, povrće, cjelovite žitarice…

I dalje je bitno da izbjegavate alkohol, konzultirate liječnika prije nego što započnete koristiti neki vitamin ili biljni proizvod.

Aktivnost je jako bitna za vaše tijelo, pa ako niste po preporuci liječnika na mirovanju, svaki dan prošećite. Dnevno biste trebali šetati pola sata do sat vremena.

Pokušajte se dobro naspavati jer je adekvatan san jako bitan u trudnoći iako je nesanica sve češće prisutna kako se vaš termin približava. Djelomično i zbog toga se preporučuju šetnje i aktivnosti jer će vas izmoriti i pomoći da lakše zaspite.

Što kupiti:


Vjerojatno ste već odavno obavili kupovinu odjeće za bebu, ali evo otprilike što vam treba od odjeće i opreme.

Što je potrebno za novorođenče:

- Autosjedalica - Sjedalica za dojenčad treba gledati prema straga.

- Kolica -  Kolica su vjerojatno najveća investicija. Ali nemojte robovati trendovima. Ona s prošlogodišnjim dizajnom možete kupiti upola cijene, a sa istim performansama kao ovosezonska.

- Krevetić

- Krevetić na ljuljanje (njihaljka, viper, kolijevka, zipka ili bešika)

- Madrac i plahte, 1 ili 2 dekice

- Vreća za spavanje

- Zvečke i rotirajuće viseće igračke

- Torba sa stvarima za presvlačenje

- Prsna nosiljka (klokanica)

-  4-6 potkošulja, odnosno dječjih bodija (benkica) koje se kopčaju između nogu,

-  4-6 kombinezona (gegica) ili parova hlača i majica,

-  Nekoliko kapica

-  Nekoliko podbradaka (siperčića, baverina, babarina…)

-  Tri para čarapa i štrampli

 - I skijaško odijelo ako je zima.

Ostalo (kadicu, dude, bočice, toplomjer, kozmetiku, pelene, češljić za bebe, podlogu za previjanje…) ćete kupovati usput kako se čega sjetite ili vam zatreba, jer vrijedi pravilo da je bolje kupiti samo osnovno, jer možda vam dosta toga neće ni trebati budući da se potrebe razlikuju od djeteta do djeteta i roditelja do roditelja. 

Odnos s partnerom


Napravite popis prijatelja i rođaka kojima ćete javiti dobru vijest čim prije telefonski ili sms-om. Na taj način manja je vjerojatnost da ćete nekoga preskočiti.
 

Povratak na početnu trudnoće:  » Trudnoća

 
 

» Tablica bazalne temperature

» Kineski kalendar predviđanja spola djeteta

Pitanja o trudnoći:

Kako se depilirati za vrijeme trudnoće?
Je li sigurno bojiti kosu tijekom trudnoće?
Korištenje mikrovalne pećnice u trudnoći...

 

Trudnoća

     

Jutarnje mučnine u trudnoći
Planiranje trudnoće

Stvari koje trebate i koje ne trebate raditi u trudnoći

Prehrana (dijeta) za povećanje plodnosti Termometar plodnosti
Simptomi trudnoće

Prvi rani znak trudnoće

Trudnička bolnička torba Potrebna oprema za bebu
Ako želite više djece gledajte muškarce starije od sebe Mršavost i samostalan život kod trudnica povećavaju rizik gubitka djeteta
Intuicija u trudnoći ne indicira spol djeteta Vaše tijelo nakon trudnoće neće biti jednako

Ginekološke teme

» Menstruacijski ciklus » Produženi menstruacijski ciklus » Skraćeni menstruacijski ciklus » Trajanje menstruacijskog ciklusa » Predmenstruacijski sindrom – PMS » Menstruacija » Preobilna menstruacija » Oskudna menstruacija » Izostanak menstruacije » Bolna menstruacija » Ovulacija » Oplodnja i trudnoća » Bazalna temperatura

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.