Trudnoća iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoće:

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

Trudnoća

Trudnoća

 

30. tjedan trudnoće

30. tjedan trudnoće

 

Beba:Sada je deblja i nabori na koži su nestali. Veoma je aktivna što ćete vi osjetiti. Beba često spava, a kada ne spava pravi grimase, tapka, rasteže se i udara uokolo. Beba usporava s rastom u dužinu, ali nastavlja dobivati na težini i svakim danom težit će sve više.  Pluća i probavni trakt su gotovo razvijeni, a nastavlja se razvijati i vid. Beba može razlikovati svjetlost od tame iako su joj oči većinu vremena zatvorene.

Vaše tijelo:


Pred vama je samo još 10 tjedana, a možda i manje.

Iako mislite kako ste ogromni, bit ćete još veći. U trudnoći se u prosjeku dobije 8 do 13 kg. Vama vjerojatno preostaje dobivanje još dva kilograma u posljednjih deset tjedana.

Ćudljivo raspoloženje sasvim je normalno. Bit ćete skloni emotivnim padovima i usponima, te ćete ponekad biti jako zabrinuti o nadolazećem porodu i roditeljskim vještinama, posebno ako ste prvorotkinja.

Zdravlje i stil:


Sve ćete teže pronaći odgovarajući položaj za spavanje, a u toalet morate sve češće. Više ćete sanjati i vrlo lako ćete se buditi. Neki stručnjaci tvrde kako je prenatalna nesanica prirodna priprema za život s novorođenčem.

Druga su pak istraživanja pokazala kako žene u trećem tromjesečju pate od nesanice uglavnom zbog toga što noći moraju ustajati u toalet, pa se potrudite unijeti dovoljno tekućine prije 18h, a kasnije pijte što manje.

Nemojte koristiti jake sapune i zamijenite ih prirodnim uljima.

Povremena vrtoglavica sasvim je normalna u ovom razdoblju. Čim osjetite slabost, valove vrućine ili druge simptome koje prethode vrtoglavici, legnite ili sjednite s podignutim nogama kako biste smanjili slabost.

Male promjene u prehrani vjerojatno su nužne, posebno ako patite od žgaravice ili nekih drugih probavnih smetnji. Imajte češće, a mnogo manje obroke.

Prema preporukama liječnika obavljajte sve prenatalne preglede na vrijeme.

Što kupiti:


Ako već niste, počnite s pravljenjem popisa i nabavkom stvari koje vam trebaju kada se beba rodi.

U zadnjim tjednima trudnoće vjerojatno vam se neće dati obilaziti prodavaonice.

Investirajte u meku i udobnu nosilicu. Vježbajte njeno stavljanje kako biste bili spremni i vješti kada se dijete rodi.
Odnos s partnerom:

Možete s mužem slušati glazbu svjesni činjenice da je i dijete čuje.

Povratak na početnu trudnoće:  » Trudnoća

 

 

Oglas

 

 

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika. Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija.

 

Ginekološke teme

» Menstruacijski ciklus » Produženi menstruacijski ciklus » Skraćeni menstruacijski ciklus » Trajanje menstruacijskog ciklusa » Predmenstruacijski sindrom – PMS » Menstruacija » Preobilna menstruacija » Oskudna menstruacija » Izostanak menstruacije » Bolna menstruacija » Ovulacija » Oplodnja i trudnoća » Bazalna temperatura

 

Izdvojene teme

» EMOCIONALNA INTELIGENCIJA » STRES » SAMOPOUZDANJE » IZVORI SREĆE » TREMA » DEPRESIJA » CRTE LICA » MENTALNE MAPE