COVERmagazin.com

Trudnoća iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoće:

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42

 

 

 

26. tjedan trudnoće

26. tjedan trudnoće

 

Beba:

 
Beba postaje deblja, ima sve više kose. Koža je dosta tanka, tako da se krvožilni sustav vidi ispod kože. Šarenice oka su plave bez obzira koje će boje biti oči kasnije. Svoju boju šarenice oka poprimaju tek nekoliko mjeseci nakon rođenja. Beba može čuti vaš glas, ali i glas drugih ljudi kada s njim razgovarate. Beba u maternici vježba disanje udišući amnionsku tekućinu.

Mozak bebe se razvija ubrzano, a beba sve više dobiva na težini. Za sada je još uvijek prilično mršava, ali kada dođe vrijeme za porod bit će slatka i bucmasta.

Vaše tijelo:


Možda ćete primijetiti da iz vaših dojki curi žućkasta tekućina. Ona se obično pojavljuje nakon porođaja, prije nego dođe mlijeko. Naziva se kolostrum. To je obično prva bebina hrana nakon rođenja kojom joj se osiguravaju proteini, mineralni i masnoća.

Počinjete osjećati „težinu“ trudnoće. Leđa će vas boljeti i noge će vam biti otežane. Izbjegavajte naprezanje, a potrudite uspravno držati kako biste smanjili pritisak na leđa. Nemojte dizati teške stvari.

Zdravlje i stil:


U ovom razdoblju biste trebali što više spavati. Možda ćete imati problema sa spavanjem noći, pa zato kada god uhvatite priliku danju prilegnite i odmorite se.

Beba se oslanja na vaše zalihe željeza pa se hranite namirnicama bogatim željezom poput špinata. Planirajte tjedni jelovnik unaprijed. Tako ćete izbjeći brzu hranu. Ako ne možete kuhati usredotočite se na vrijedne svježe namirnice poput voća i povrća, jogurta, orašastih plodova, žitarica i sl.

Nemojte se uspoređivati s drugim trudnicama. Neke su veće, neke manje, a bilo kakva usporedba može vas dovesti u zabludu. Veličina trbuha ne ovisi mnogo o veličini fetusa, nego više o majčinoj strukturi, obliku i poziciji maternice. Ako vam liječnik kaže da beba raste očekivano, tada je sve u  redu.

Što kupiti:


Trudnoća je dosta iscrpljujuća, pa kupite stvari koje vas odmaraju i čine sretnima.

Odnos s partnerom:


Možda je vrijeme da ako niste do sada razmislite o imenu djeteta.

Nemojte zbog brige oko trudnoće izgubiti smisao za humor. Potrudite se i dalje uveseljavati partnera.  

Međutim, naglasite partneru da je njegova dužnost pobrinuti se da se vi osjećate dobro. Za zdravu trudnoću i što manje bolan porod partner treba da bude upoznat sa fiziologijom trudnoće i porođaja i treba da daje svojoj ženi aktivnu podršku. On treba da se brine oko toga da u kući vlada mirna i sređena atmosfera, da vodi računa da se žena dovoljno odmara i šeće. Partner treba da na sebe preuzima većinu poslova u domu, da podsjeća ženu da na vrijeme uzima obroke i da se zdravo hrani, da na vrijeme legne i da dovoljno spava. Također, njegova je dužnost da se pobrine da žena ne vjeruje u jeftinu literaturu, u kojoj su porođaji opisani dramatično, da ne gleda  filmove u kojima je porođaj simbol bola, patnji i muka itd. Ako neko od članova obitelji ili prijatelja počne sa svojim zastrašujućim pričama o porođaju, što loše utiče na ženu, partner je obavezan da spriječi takve razgovore i da ukloni takav negativan utjecaj.

Povratak na početnu trudnoće:  » Trudnoća

 
 

» Tablica bazalne temperature

» Kineski kalendar predviđanja spola djeteta

Pitanja o trudnoći:

Kako se depilirati za vrijeme trudnoće?
Je li sigurno bojiti kosu tijekom trudnoće?
Korištenje mikrovalne pećnice u trudnoći...

 

Trudnoća

     

Jutarnje mučnine u trudnoći
Planiranje trudnoće

Stvari koje trebate i koje ne trebate raditi u trudnoći

Prehrana (dijeta) za povećanje plodnosti Termometar plodnosti
Simptomi trudnoće

Prvi rani znak trudnoće

Trudnička bolnička torba Potrebna oprema za bebu
Ako želite više djece gledajte muškarce starije od sebe Mršavost i samostalan život kod trudnica povećavaju rizik gubitka djeteta
Intuicija u trudnoći ne indicira spol djeteta Vaše tijelo nakon trudnoće neće biti jednako

Ginekološke teme

» Menstruacijski ciklus » Produženi menstruacijski ciklus » Skraćeni menstruacijski ciklus » Trajanje menstruacijskog ciklusa » Predmenstruacijski sindrom – PMS » Menstruacija » Preobilna menstruacija » Oskudna menstruacija » Izostanak menstruacije » Bolna menstruacija » Ovulacija » Oplodnja i trudnoća » Bazalna temperatura

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.