COVERmagazin.com

Trudnoća iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoće:

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42

 

 

 

24. tjedan trudnoće

24. tjedan trudnoće

 

Beba

 
Beba se lagano deblja, a koža postaje manje naborana. Unutarnje uho je potpuno razvijeno i beba sada ima osjećaj ravnoteže dok se okreće unutar maternice. Beba će sve intenzivnije reagirati na zvukove, pa ako je neki naglo uznemiri može biti nemirna satima.

Vaše tijelo


Možda ćete zbog rastezanja kože u predjelu pupka osjećati svrab. Ako vam na pojedinim dijelovima tijela potamni koža ne brinite, jer će se sve vratiti u normalu nakon porođaja.

Jedino pazite da koristite neku kremu protiv nastajanja strija.  Nećete ih moći potpuno spriječiti, ali nakon porođaja većina njih će se smanjiti i pretvoriti u tanke jedva uočljive pruge.

Neke žene su već ranije, a neke će uskoro započeti osjećati Braxton Hicks kontrakcije.

Zdravlje i stil


Uobičajeno je da se u ovom tjednu radi test za trudnički dijabetes, pa ćete vjerojatno biti upućeni da OGTT test. OGTT je test koji pokazuje sposobnost preuzimanja glukoze u organizmu te služi za otkrivanje poremećaja metabolizma šećera. Test traje 2 sata. Mjeri se razina glukoze u krvi na tašte, te nakon 60 min i 120 min od uzimanja glukoze. Test se izvodi tako da se krv i od ispitanika uzme na početku samog testa, te ispitanik zatim popije točnu određenu količinu glukoze otopljene u vodi. Za vrijeme izvođenja testa potrebno je mirovati, te se ne smije ništa konzumirati. Tijekom izvođenja testa zabranjena je fizička aktivnost, konzumacija hrane, pića i pušenje, te treba  mirno sjediti u čekaonici i paziti na točno vrijeme javljanja u laboratorij.

Neke žene će osjetiti sindrom suhih očiju, što posebno teško može biti ako nosite kontaktne leće. Ako je ljeto nosite obvezno sunčane naočale. To je dobra navika i obično, ali kada ste trudni posebno su korisne jer su se vaše oči povećale i osjetljivije su na sunce.

Mliječni proizvodi su jako važni za vrijeme trudnoće. Neka vam pola litre mlijeka ili mliječnih proizvoda poput jogurta bude minimum, a neki stariji liječnici preporučit će i tri čaše dnevno.

Jedite zdrave grickalice, a izbjegavajte hranu koja sadrži šećer, posebno zaslađene napitke i prazne kalorije.

Svaki prekid je težak, ali ako ste nezadovoljni liječnikom promijenite ga. Kada dođete do poroda trebat će vam netko kome potpuno vjerujete.

Što kupiti


Dobro je okružiti se svime organskim. Jedite prirodno uzgojenu hranu i odijevajte samo prirodne tkanine, pa te stvari i kupujte.

Odnos s partnerom


Vrlo je važno da s partnerom provodite dovoljno vremena, ali je jednako važno da imate i dovoljno vremena za sebe. Jednom kada postanete roditelji nećete imati dovoljno vremena za sebe, pa iskoristite ostatak trudnoće. Malo se organizirajte i razgovarajte s partnerom kako možete „dotjerati“ svoj dom. Vjerojatno je potrebno učiniti neke preinake i popravke prije dolaska bebe. Neka partner obavlja te projekte, jer se ženama u trudnoći ne preopuručuje penjanje na ljestve ili izlaganje bilo kakvim kemikalijama. Provjerite detektore dima i instalacije.

Povratak na početnu trudnoće:  » Trudnoća

 
 

» Tablica bazalne temperature

» Kineski kalendar predviđanja spola djeteta

Pitanja o trudnoći:

Kako se depilirati za vrijeme trudnoće?
Je li sigurno bojiti kosu tijekom trudnoće?
Korištenje mikrovalne pećnice u trudnoći...

 

Trudnoća

     

Jutarnje mučnine u trudnoći
Planiranje trudnoće

Stvari koje trebate i koje ne trebate raditi u trudnoći

Prehrana (dijeta) za povećanje plodnosti Termometar plodnosti
Simptomi trudnoće

Prvi rani znak trudnoće

Trudnička bolnička torba Potrebna oprema za bebu
Ako želite više djece gledajte muškarce starije od sebe Mršavost i samostalan život kod trudnica povećavaju rizik gubitka djeteta
Intuicija u trudnoći ne indicira spol djeteta Vaše tijelo nakon trudnoće neće biti jednako

Ginekološke teme

» Menstruacijski ciklus » Produženi menstruacijski ciklus » Skraćeni menstruacijski ciklus » Trajanje menstruacijskog ciklusa » Predmenstruacijski sindrom – PMS » Menstruacija » Preobilna menstruacija » Oskudna menstruacija » Izostanak menstruacije » Bolna menstruacija » Ovulacija » Oplodnja i trudnoća » Bazalna temperatura

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.