COVERmagazin.com

Trudnoća iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoće:

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42

 

 

 

23. tjedan trudnoće

23. tjedan trudnoće

 

Beba

 
Koža bebe još uvijek nije dovoljno zadebljala pa zbog krvi koja cirkulira ima crvenkastu boju. Zbog povezivanja živčanih vlakana bebini pokreti postaju koordinirani, a počinje i reagirati na vanjske zvukove, pa će kod buke ili nepoznatih zvukova reagirati pokretanjem ruku ili nogu unutar maternice. Ali ako joj pustite glazbu ili joj lagano govorite beba će se umiriti i uživati.

I dok su neki uzorci razvoja bebe primjetni, svaka beba se razvija na svoj način različitom brzinom.  Numeričke vrijednosti u terminima težine i dužine bebe u člancima i liječničkim tablicama su temeljena na statistikama i prosjeku. Vjerujte u sebe i svoje tijelo, te kako se vaša beba razvija baš onako kako treba.

Vaše tijelo


23. tjedan donosi mnoge promjene u trudnoći.

Ako vam nos zakrvari nemojte paničariti, hormoni mogu biti uzrok ovakve pojave. Cirkulacija krvi je ubrzana, a sluznica u nosu osjetljivija nego ranije.

Oko ovog tjedna ili par tjedana kasnije potrebno je napraviti testove opterećenja glukozom, kako bi se eliminirala mogućnost trudničkog dijabetesa i još neke druge preglede, pa nemojte odgađati posjet liječniku.

Zdravlje i stil


Pazite koliko jedete, jer tijelu treba kvalitetnih nutrijenata pa ćete stalno osjećati potrebu za hranom, ali pazite da se radi o velikoj kvaliteti, a ne količini kako se ne biste pretjerano udebljali.

Ostanite veseli i dobro raspoloženi, jer stres utječe na vaše dijete. Ovo nije vrijeme za ulaske u prepirke s članovima obitelji. Primijetit ćete da vam snaga i kondicija variraju. U nekim danima ćete se osjećati odlično i biti puni energije, a u drugim danima sve će vam biti teško i trebat će vam nečija pomoć.

Nemojte se, ako ne morate mirovati zbog liječničke preporuke, zatvarati u kuću. Povećajte broj aktivnosti izvan doma, više se družite s prijateljima i ostanite fizički aktivni. U vožnji vežite pojas, bez obzira na trbuh. Gornji pojas preko grudi, iznad trbuha, a donji spustite skroz ispod trbuha.

Ako vas uhvate napadi panike vizualizacija vam može pomoći smanjiti stres i vratiti u tračnice.

Što kupiti


Kupite stvari za pospremanje kuće. Ali ne kemijske. Kasnije ćete biti sve teže pokretljivi, pa je bolje odraditi to čim prije.

Odnos s partnerom


Svaka žena ima različitu potrebu zakazivanja pregleda kod liječnika, ali pobrinite se da vaš muž ide bar na neke od njih. On će bolje razumjeti trudnoću ako bolje razumije kroz što vi prolazite.
 

Povratak na početnu trudnoće:  » Trudnoća

 
 

» Tablica bazalne temperature

» Kineski kalendar predviđanja spola djeteta

Pitanja o trudnoći:

Kako se depilirati za vrijeme trudnoće?
Je li sigurno bojiti kosu tijekom trudnoće?
Korištenje mikrovalne pećnice u trudnoći...

 

Trudnoća

     

Jutarnje mučnine u trudnoći
Planiranje trudnoće

Stvari koje trebate i koje ne trebate raditi u trudnoći

Prehrana (dijeta) za povećanje plodnosti Termometar plodnosti
Simptomi trudnoće

Prvi rani znak trudnoće

Trudnička bolnička torba Potrebna oprema za bebu
Ako želite više djece gledajte muškarce starije od sebe Mršavost i samostalan život kod trudnica povećavaju rizik gubitka djeteta
Intuicija u trudnoći ne indicira spol djeteta Vaše tijelo nakon trudnoće neće biti jednako

Ginekološke teme

» Menstruacijski ciklus » Produženi menstruacijski ciklus » Skraćeni menstruacijski ciklus » Trajanje menstruacijskog ciklusa » Predmenstruacijski sindrom – PMS » Menstruacija » Preobilna menstruacija » Oskudna menstruacija » Izostanak menstruacije » Bolna menstruacija » Ovulacija » Oplodnja i trudnoća » Bazalna temperatura

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.