COVERmagazin.com

Trudnoća iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoće:

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42

 

 

 

22. tjedan trudnoće

22. tjedan trudnoće

Beba


Beba na glavi ima nešto kose, a već ima obrve. Vaša beba sada ima oči, iako šarenice još uvijek nisu pigmentirane.

Od pet osjetila u maternici se prvo razvija osjetilo dodira. Tako da se ne smijete iznenaditi kada primite dosta udaraca od nje u unutrašnjosti stomaka. Duboke bore primjetne su na koži bebe, ali kako se beba bude razvijala one će se „izglačati“.

Ukoliko je dečko testisi su formirani i  spuštaju se iz unutarnjeg dijela tijela u mošnice.

Imunološki sustav je razvijen, pa ga beba počinje da koristi kako bi se zaštitila od infekcija.

Također, neurološki sustav je već dovoljno razvijen da beba može procesuirati sve što otkrije oko sebe.

Vaše tijelo


Ovo je najljepši dio trudnoće. Trbuh nije previše velik da bi vam smetao, a hormoni su se primirili. Iako ćete primijetiti da vam ne odgovaraju neki okusi koje ste voljeli ranije, a također i parfem koji ste obožavali sada vam može okrenuti stomak. Neke trudnice s druge strane mogu početi oticati, osjećati ekstra umor i težinu pri svakom pokretu. Nemojte slušati tuđe savjete što biste trebali raditi i kako se osjećati jer je svaka trudnoća individualna i ono što odgovara jednoj trudnici, drugoj neće odgovarati.

Vaginalni iscjedak će se možda povećavati, te ćete morati češće u WC nego obično. Ovo je normalan simptom trudnoće, ali na bol i neugodne mirise uz pojačan iscjedak i češće odlaske u WC trebate reagirati i posjetiti liječnika jer to može signalizirati upalu.

Zdravlje i stil


Kako se približavate trećem tromjesečju očekujte kako će sve više ljudi komentirati vaš izgled i trbuh, od bezazlenih i dobronamjernih komentara, do onih zločestih.  Stalno se trebate podsjećati da ni jedna žena ne deblja se u trudnoći jednako i da ni jednoj ženi trbuh ne raste jednakom brzinom i pravilnim proporcijama. Svako se tijelo u trudnoći mijenja prema vlastitim

Možda će se na nogama pojaviti proširene vene, pa podignite povremeno dok ležite u naslonjaču noge u zrak. Izbjegavajte dugotrajna stajanja i sjedenje noge preko noge.

Nemojte se prevrtati u krevetu noći. Ako ne možete zaspati učahurite se u jednom položaju i razmišljajte o nečemu dosadnom što će vas uspavati. Možete gledati tv dok ne zaspite. Obično se savjetuje spavanje na boku, ali mnoge žene smatraju taj položaj neudobnim, najbolje razgovarajte s liječnikom o vašem omiljenom položaju. Mnogim ženama smeta spavanje na leđima, dok neke žene spavaju najudobnije na leđima.

Vaše grudi i dalje rastu jer se pripremaju za rođenje i dojenje.

Ako primijetite bilo kakvo krvarenje, jake glavobolje, iznenadno znojenje ruku i lica, imate proljev, vrućicu ili abdominalnu bol javite se hitno liječniku.

Izbjegavajte bilo kakav oblik tjelovježbe koji vas umara i koji nije posebno namijenjen trudnicama.

Ne zaboravite održavati uravnoteženu i zdravu prehranu. Folati su vam i dalje potrebni, kao i kalcij, željezo i proteini.  Omega – 3 masne kiseline nužne su za neurološki razvoj i razvoj mozga. Maslinovo ulje i ribe neka budu sastavni dio vašeg tjednog jelovnika. Namirnice poput kikirikija, govedine, piletine, jaja, jogurta i općenito mliječnih proizvoda bogate su i proteinima, ali i nutrijentima poput željeza i kalcija. Jednako tako cjelovite žitarice sadrže zdrave ugljikohidrate, ali i su bogate magnezijem, vitaminima B i cinkom. Što raznovrsniju hranu jedete ne samo da povećavate bogatstvo nutrijenata, nego i bebu navikavate na različite okuse.

Spremite se na da će vam drugi gladiti trbuh. Čim započnete zaista izgledati trudno, mnogi ljudi, poznati i nepoznati poželjet će vam dotaknuti trbuh ili ga čak maziti. I dok nekim ženama to smeta, druge misle kako je to slatko. Sasvim je u redu reći na ljubazan način da ne volite da vam netko dira trbuh i odmaknuti se korak unatrag. Ali nije u redu pretvarati se u histeričnu trudnicu i očitavati bukvicu svima koji vas dotaknu.

Što kupiti


Ako imate starije dijete i još uvijek mu niste saopćili novost pronađite neki crtić ili bajku u kojoj glavni junak dobiva brata ili sestru. Ovakve priče pomoći će djetetu shvatiti što se odgađa.

Odnos s partnerom


Sada kada ćete postati majka i vidite kakav trud to iziskuje vrijeme je da oživite veze sa svojim roditeljima, kao i partnerovim. Pozovite ih da vam se pridruže u sljedećem posjetu liječniku ili na neki drugi način ih uključite u vaš trudnički život.

Povratak na početnu trudnoće:  » Trudnoća

 
 

» Tablica bazalne temperature

» Kineski kalendar predviđanja spola djeteta

Pitanja o trudnoći:

Kako se depilirati za vrijeme trudnoće?
Je li sigurno bojiti kosu tijekom trudnoće?
Korištenje mikrovalne pećnice u trudnoći...

 

Trudnoća

     

Jutarnje mučnine u trudnoći
Planiranje trudnoće

Stvari koje trebate i koje ne trebate raditi u trudnoći

Prehrana (dijeta) za povećanje plodnosti Termometar plodnosti
Simptomi trudnoće

Prvi rani znak trudnoće

Trudnička bolnička torba Potrebna oprema za bebu
Ako želite više djece gledajte muškarce starije od sebe Mršavost i samostalan život kod trudnica povećavaju rizik gubitka djeteta
Intuicija u trudnoći ne indicira spol djeteta Vaše tijelo nakon trudnoće neće biti jednako

Ginekološke teme

» Menstruacijski ciklus » Produženi menstruacijski ciklus » Skraćeni menstruacijski ciklus » Trajanje menstruacijskog ciklusa » Predmenstruacijski sindrom – PMS » Menstruacija » Preobilna menstruacija » Oskudna menstruacija » Izostanak menstruacije » Bolna menstruacija » Ovulacija » Oplodnja i trudnoća » Bazalna temperatura

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.