COVERmagazin.com

Trudnoća iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoće:

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42

 

 

 

21. tjedan trudnoće

21. tjedan trudnoćeBeba

 
Sada beba više ne raste toliko brzo, ali tijelo počinje sve više dobivati ljudske proporcije i dobivati na težini. Moždane stanice se i dalje stvaraju zapanjujućom brzinom između 50.000 i 100.000 u minuti.

Probavni sustav je dosta razvijen, a maleni ili malena već mogu gutati. Razvilo se i osjetilo okusa, a živci rade prekovremeno kako bi se svih pet osjetila razvilo. Obrve i trepavice su razvijene. Sada vaša beba čuje razgovore koje vodite, tako da postoji šansa da će početi reagirati na vaš glas.  Prvi pokreti bebe koje osjetite bit će poput leptirića u trbuhu ili pucketanja kokica, a kasnije ćete početi primjećivati sve češće i čvršće lupkanje.

Vaše tijelo


Vi ste se vjerojatno do sada priviknuli na trudnoću i osjećate se bolje, bar u usporedbi s prvim tromjesečjem. Iako ste vjerojatno tek dobili oko 4 do 5 kg, zbog rastezanja maternice moguće je da ćete osjećati blažu bol u predjelu trbuha.

Možda ćete primijetiti kako ste postali nespretniji nego obično, to je zbog toga što dobivate ekstra težinu na trbuhu, pa vam je pomjeren centar ravnoteže. Također, mogli biste se osjećati vrlo umorno i malaksalo, a poneke trudnice primijetit će i natjecanje ruku, stopala i zglobova.

Zdravlje i stil


Važno je da stres svedete na najmanju moguću razinu, jer se mnogo toga emotivnog odvija u trudnoći. Za smanjenje napetosti vrlo je korisna šetnja i boravak na svježem zraku.

Sa sobom nosite MP3 player, pa kada primijetite da ste se uzrujali oko neke stvari  pustite laganu glazbu, uživajte u glazbi i zamislite kako ležite negdje na plaži pod toplim suncem.

Snovi također mogu biti aktivniji, pa nemojte dopustiti da vas preko dana brine ukoliko ste nešto loše sanjali.

Što kupiti


Ako trebate otići na vjenčanje ili neki drugi važan događaj nemojte se ustručavati pitati u kojim buticima iznajmljuju svečane haljine za trudnice. Možete početi s uređenjem dječje sobe, jer sprema dječja soba ili bar krevetić prije ulaska u treće tromjesečje pomoći će vam da smanjite stres, ali i da se dodatno zbližite s bebom koja stiže.

Odnos s partnerom


Što više se družite s partnerom, ali i s prijateljima jer za nekoliko tjedana zbog velikog trbuha više nećete biti raspoloženi, a kasnije kada beba dođe bit će sve teže i teže pronaći slobodnog vremena.

 
 

» Tablica bazalne temperature

» Kineski kalendar predviđanja spola djeteta

Pitanja o trudnoći:

Kako se depilirati za vrijeme trudnoće?
Je li sigurno bojiti kosu tijekom trudnoće?
Korištenje mikrovalne pećnice u trudnoći...

 

Trudnoća

     

Jutarnje mučnine u trudnoći
Planiranje trudnoće

Stvari koje trebate i koje ne trebate raditi u trudnoći

Prehrana (dijeta) za povećanje plodnosti Termometar plodnosti
Simptomi trudnoće

Prvi rani znak trudnoće

Trudnička bolnička torba Potrebna oprema za bebu
Ako želite više djece gledajte muškarce starije od sebe Mršavost i samostalan život kod trudnica povećavaju rizik gubitka djeteta
Intuicija u trudnoći ne indicira spol djeteta Vaše tijelo nakon trudnoće neće biti jednako

Ginekološke teme

» Menstruacijski ciklus » Produženi menstruacijski ciklus » Skraćeni menstruacijski ciklus » Trajanje menstruacijskog ciklusa » Predmenstruacijski sindrom – PMS » Menstruacija » Preobilna menstruacija » Oskudna menstruacija » Izostanak menstruacije » Bolna menstruacija » Ovulacija » Oplodnja i trudnoća » Bazalna temperatura

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.