COVERmagazin.com

Trudnoća iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoće:

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42

 

 

 

18. tjedan trudnoće

18. tjedan trudnoće

 

Beba

Oči su se smjestile na svoje anatomsko mjesto, te lice poprima potpuno ljudski izraz. Oči percipiraju svjetlost, pa ako se npr. majka smjesti na plažu, na sunce, beba će percipirati crvenu svjetlost. 

Razvija se imunološki sustav i beba počinje stvarati antitijela.

Beba je već svjesna i buke iz izvanjskog svijeta. 

Razvija i druge vještine koje već pokazuje: zijeva, guta, siše prst i pravi različite izraze lica.

 

Vaše tijelo

Kako maternica raste možda ćete primijetiti manji osjećaj neravnoteže. Trudnoća također može dovesti do lošijeg držanja i boli u donjim leđima.

18. tjedan trudnoće posebno je uzbudljiv za mnoge majke, jer ovo je tjedan u kojem mnoge trudnice po prvi put postaju svjesne djetetovih pokreta. Iako će neke žene osjetiti pokrete ranije, a neke koji tjedan nakon.

Sve do sada amionska tekućina djelovala je kao ublaživač pokreta vaše bebe i živčani završetci u maternici nisu mogli registrirati bebine pokrete. Međutim, sada kada je beba narasla može izravno stimulirati osjete u maternici, te ćete vi primijetiti da se nešto događa. Teško je opisati kako ćete osjetiti pokrete bebe, ali mnoge žene to opisuju kao male mjehuriće u maternici, osjećaj škakljanja iznutra i sl.

 

Zdravlje i stil

Možda ćete osjetiti oštru bol između vrha maternice i pubičnih kostiju. Ligamenti se rastežu kako bi poduprli težinu maternice koja raste. Osjećaj će proći ako legnete na stranu s jastukom koji će poduprijeti vaš trbuh.

Ne zaboravite na oralnu higijenu.

Pripazite na svoje poslovne navike. Svako malo prošećite kako biste poboljšali cirkulaciju. Nemojte boraviti u zadimljenim prostorijama i potrudite se kreirati ugodno okruženje i na poslu.

Kako trudnoća bude odmicala, to će vam obuća postajati neudobnija, pa ćete moći sve rjeđe nositi visoke potpetice. Sada vam je više od mode potrebna stabilnost i udobnost.

Ne zaboravite se zdravo hraniti. Dijete naravno ne dolaze u obzir, ali pravilnom i zdravom prehranom možete ograničiti unos kalorija kako ne biste nakupili kilograme koje ćete teško skinuti nakon rođenja.

Držite se podalje od sirove ribe, poput sushia ili oštriga, a meso morskog psa, sabljana i još nekih riba ne dolaze u obzir budući da je otkriveno kako sadrži metale koji mogu naštetiti razvoju mozga bebe.

 

Što kupiti

Možete uštedjeti noseći suprugovu odjeću umjesto trudničke dok ste po kući.

Njegove velike pamučne majice, šorcevi i džemperi mogu vam pružiti više udobnosti od bilo čega iz vašeg ormara.

 

Odnos s partnerom

Ne smijete dopustiti da vas financijski strahovi udalje ili unesu razmirice u vaš odnos. Dijete može malo uzurpirati vaš budžet, ali uz dobru strategiju i planove sigurno to možete podnijeti.

Povratak na početnu trudnoće:  » Trudnoća

 
 

» Tablica bazalne temperature

» Kineski kalendar predviđanja spola djeteta

Pitanja o trudnoći:

Kako se depilirati za vrijeme trudnoće?
Je li sigurno bojiti kosu tijekom trudnoće?
Korištenje mikrovalne pećnice u trudnoći...

 

Trudnoća

     

Jutarnje mučnine u trudnoći
Planiranje trudnoće

Stvari koje trebate i koje ne trebate raditi u trudnoći

Prehrana (dijeta) za povećanje plodnosti Termometar plodnosti
Simptomi trudnoće

Prvi rani znak trudnoće

Trudnička bolnička torba Potrebna oprema za bebu
Ako želite više djece gledajte muškarce starije od sebe Mršavost i samostalan život kod trudnica povećavaju rizik gubitka djeteta
Intuicija u trudnoći ne indicira spol djeteta Vaše tijelo nakon trudnoće neće biti jednako

Ginekološke teme

» Menstruacijski ciklus » Produženi menstruacijski ciklus » Skraćeni menstruacijski ciklus » Trajanje menstruacijskog ciklusa » Predmenstruacijski sindrom – PMS » Menstruacija » Preobilna menstruacija » Oskudna menstruacija » Izostanak menstruacije » Bolna menstruacija » Ovulacija » Oplodnja i trudnoća » Bazalna temperatura

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.