COVERmagazin.com

Trudnoća iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoće:

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42

 

 

 

15. tjedan trudnoće

15. tjedan trudnoće

 

Beba

 

Beba je duga oko 10 cm.  Noge su već dosta narasle, a kosti postaju sve čvršće. Uši su skoro već razvijene, a oči se polagano približavaju.  Obrve su počele rasti, a cijelo tijelo bebe obraslo je dlačicama koje se nazivaju lanugo.

 

Vaše tijelo:

 

Trudnoću više nećete moći skrivati, jer se ona svakim danom sve više primijeti na vašem tijelu.

U ovom tjednu trudnoća vas počinje ostavljati doslovno bez daha jer kako se maternica širi ostavlja manje prostora plućima da se šire.  Ne trebate se zabrinjavati, ali ukoliko ne možete doći do daha, čini vam se kao da će vam srce iskočiti iz prsa ili vam prsti poplave zovite hitnu pomoć.

U trudnoći su česte upale mokraćnih kanala  i vaginalne infekcije pa sve promjene u mokraći ili vaginalnom sekretu prijavite ginekologu.

 

Zdravlje i stil:

 

Razgovarajte s liječnikom ima li potrebe za cijepljenjem protiv gripe.

Također, pitajte liječnika preporučuje li vam amniocentezu, test kojim  se mogu utvrditi neke genetske bolesti poput Downovog sindroma bebe i druge. Kombinirani probir koje ste možda napravili ranije ili Double i triple test, dat će vam vrijedne informacije o zdravlju vaše bebe, ali su pogrešni zaključci uobičajeni. Na svakih 1.000 žena koje ga naprave, 50 će biti rečeno kako je beba u riziku, ali samo će se jedno roditi s Downovim sindromom. Amniocenteza je za sada najpouzdanija metoda utvrđivanja genetskih oboljenja iako ona nosi svoje rizike.

U ovom razdoblju trebali biste proći kroz vježbe disanja.

 

Što kupiti:

 

Kupite donje rublje za trudnice. To prvenstveno podrazumijeva kvalitetne grudnjake.

Što nositi kada se trbuščić započne uočavati?

Umjesto da pokušate skrivati trudnoću dobitna kombinacija je prihvatiti je i ponosno pokazivati.   Naravno neke dijelove svoje odjeće ćete, ako se ne udebljate previše, moći nositi sve do porođaja, ali pazite da su vam donji dijelovi (hlače i suknje) uvijek na kukovima, ispod trudničkog trbuha. Nemojte se gunđati preširokim suknjama jer ćete izgledati još krupnije. Slobodno se odlučite za kraće suknje.

Iako smo rekli da trudnoću treba ponosno nositi to ne znači da trebate pokazivati trbuh, jer ništa lijepo se nema za vidjeti osim natečenih žila. Neka vam gornji dio uvijek prekriva cijeli trbuh i pada preko donjeg dijela odjeće. Ako želite nešto naglasiti neka to budu grudi.

Modni detalji poput šešira, ukrasa, broševa maknut ćete poglede sa struka.

 

Odnos s partnerom:

 

Ako vodite ljubav izbjegavajte misionarski položaj koji može napraviti preveliki pritisak na krvne žile i ostaviti bebu bez kisika.

 

Povratak na početnu trudnoće:  » Trudnoća

 
 

» Tablica bazalne temperature

» Kineski kalendar predviđanja spola djeteta

Pitanja o trudnoći:

Kako se depilirati za vrijeme trudnoće?
Je li sigurno bojiti kosu tijekom trudnoće?
Korištenje mikrovalne pećnice u trudnoći...

 

Trudnoća

     

Jutarnje mučnine u trudnoći
Planiranje trudnoće

Stvari koje trebate i koje ne trebate raditi u trudnoći

Prehrana (dijeta) za povećanje plodnosti Termometar plodnosti
Simptomi trudnoće

Prvi rani znak trudnoće

Trudnička bolnička torba Potrebna oprema za bebu
Ako želite više djece gledajte muškarce starije od sebe Mršavost i samostalan život kod trudnica povećavaju rizik gubitka djeteta
Intuicija u trudnoći ne indicira spol djeteta Vaše tijelo nakon trudnoće neće biti jednako

Ginekološke teme

» Menstruacijski ciklus » Produženi menstruacijski ciklus » Skraćeni menstruacijski ciklus » Trajanje menstruacijskog ciklusa » Predmenstruacijski sindrom – PMS » Menstruacija » Preobilna menstruacija » Oskudna menstruacija » Izostanak menstruacije » Bolna menstruacija » Ovulacija » Oplodnja i trudnoća » Bazalna temperatura

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.