COVERmagazin.com

Trudnoća iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoće:

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42

 

 

 

13. tjedan trudnoće

13. tjedan trudnoće

 

Beba

S početkom drugog tromjesečja bebe počinje ubrzano rasti. Doseže veličinu (CRL) do 65 mm.

Oči su već dobro razvijene, ali kapci ostaju zatvoreni. Crijeva sada počinju biti dio bebinog tijela. Beba počinje proizvoditi krvna zrnca.

U ovom tjednu se obično radi mini-anomaly scan, kod kojeg se ultrazvukom kontrolira razvijaju li se pravilno svi organi. Raspitajte se kod svog liječnika o njemu. 

 

Vaše tijelo

Maternica se širi, a vi ćete ubrzo dobiti tijelo trudne žene.

 

Zdravlje i stil

Razgovarajte s ginekologom o napredovanju bebe. Strah je prisutan kod mnogih žena pa sve što vam nije jasno pitajte. Pitajte čemu služe koji testovi, zbog čega se što radi i koje su normalne vrijednosti.

Upišite se na trudničke tečajeve, čak i ako ih nećete još tjednima polaziti. Uglavnom su dosta popularni, pa upisom na vrijeme osigurajte svoje mjesto u željenoj grupi.

Istraživanja pokazuju kako umjereni unos kofeina ne škodi djetetu, ali nemojte pretjerivati, jer biste mogli dehidrirati.

Svome šefu trebali biste reći za trudnoću prije nego bilo kome drugom na poslu, ali teško je skrivati dobru vijest od prijatelja, pa je rješenje da kažete u povjerenju samo dobrim prijateljima.

 

Što kupiti

Za odjeću birajte prirodne tkanine, jer sintetika zagrijava tijelo i čini svaku odjeću neudobnom. Odijevajte se u slojevima, kako biste se lako mogli razodjenuti, ali kako se ne biste doveli u situaciju da vam je hladno.

 

Odnos s partnerom

Drugo tromjesečje idealno je za ponovno povezivanje s partnerom. U prvom tromjesečju niste se osjećali najbolje, a u trećem će vas vaše tijelo živcirati i onesposobljavati za mnoge stvari. Pa u ovom razdoblju povećajte zajedničke aktivnosti.

Povratak na početnu trudnoće:  » Trudnoća

 
 

» Tablica bazalne temperature

» Kineski kalendar predviđanja spola djeteta

Pitanja o trudnoći:

Kako se depilirati za vrijeme trudnoće?
Je li sigurno bojiti kosu tijekom trudnoće?
Korištenje mikrovalne pećnice u trudnoći...

 

Trudnoća

     

Jutarnje mučnine u trudnoći
Planiranje trudnoće

Stvari koje trebate i koje ne trebate raditi u trudnoći

Prehrana (dijeta) za povećanje plodnosti Termometar plodnosti
Simptomi trudnoće

Prvi rani znak trudnoće

Trudnička bolnička torba Potrebna oprema za bebu
Ako želite više djece gledajte muškarce starije od sebe Mršavost i samostalan život kod trudnica povećavaju rizik gubitka djeteta
Intuicija u trudnoći ne indicira spol djeteta Vaše tijelo nakon trudnoće neće biti jednako

Ginekološke teme

» Menstruacijski ciklus » Produženi menstruacijski ciklus » Skraćeni menstruacijski ciklus » Trajanje menstruacijskog ciklusa » Predmenstruacijski sindrom – PMS » Menstruacija » Preobilna menstruacija » Oskudna menstruacija » Izostanak menstruacije » Bolna menstruacija » Ovulacija » Oplodnja i trudnoća » Bazalna temperatura

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.