Trudnoća iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoće:

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

Trudnoća

Trudnoća

 

11. tjedan trudnoće

11. tjedan trudnoće

 

Beba

Fetus je veličine oko 40 mm. Iako je uvelike sačinjen od fleksibilnog materijala kosti se lagano počinju formirati. Također, genitalije dječaka i djevojčice se počinju razlikovati. Oči su i dalje zatvorene. Stručnjaci kažu da su otkucaji srca znak da trudnoća napreduje dobro.

 

Vaše tijelo

Iako se beba pokreće i okreće unutar maternice vi to ne možete osjetiti, možda osjećate kruljenje u želudcu ili crijevima pa mislite da  kako osjetite bebu, ali to nije to.

 

Zdravlje i stil

Iako se ne trebate ulijeniti, sada se već neki sportovi ne preporučuju: poput skijanja, jedrenja, vožnje biciklom. Radije se odlučite za laganije oblike rekreacije poput šetnje, plivanja i laganijih vježbi.

Kegelove vježbe sada su već nužne kako biste spriječili inkontinenciju, u trudnoći i nakon poroda. Stisnite vaginalne mišiće 10 sekundi, i ponovite dvadesetak puta, tri puta dnevno.

Spavajte na strani što češće je moguće, jer stručnjaci tvrde kako ovaj položaj poboljšava protok krvi prema bebi.

Ako osjetite neke simptome narušenog zdravlja, pa makar se radilo i o običnoj prehladi nemojte sami posezati za lijekovima, nego razgovarajte s liječnikom koji će vam savjetovati pravi tretman, jer se mnogi lijekovi koje uobičajeno koristimo protiv bolova ne preporučuju u trudnoći.

 

Što kupiti

Sada je vrijeme za pripremanje dječje sobe, jer ćete kasnije kada vam trbuh naraste nešto teže je uređivati.

 

Odnos s partnerom

Razgovarajte s partnerom o tome kako će dijete utjecati na vaš odnos. Možda imate neke strahove pa bi bilo dobro o njima razgovarati s partnerom. Osim, što ćete riješiti nedoumice, otvoren razgovor će vas i zbližiti.

Povratak na početnu trudnoće:  » Trudnoća

 

 

 

Oglas

 

 

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika. Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija.

 

Ginekološke teme

» Menstruacijski ciklus » Produženi menstruacijski ciklus » Skraćeni menstruacijski ciklus » Trajanje menstruacijskog ciklusa » Predmenstruacijski sindrom – PMS » Menstruacija » Preobilna menstruacija » Oskudna menstruacija » Izostanak menstruacije » Bolna menstruacija » Ovulacija » Oplodnja i trudnoća » Bazalna temperatura

 

Izdvojene teme

» EMOCIONALNA INTELIGENCIJA » STRES » SAMOPOUZDANJE » IZVORI SREĆE » TREMA » DEPRESIJA » CRTE LICA » MENTALNE MAPE