COVERmagazin.com

Trudnoća iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoće:

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42

 

 

 

11. tjedan trudnoće

11. tjedan trudnoće

 

Beba

Fetus je veličine oko 40 mm. Iako je uvelike sačinjen od fleksibilnog materijala kosti se lagano počinju formirati. Također, genitalije dječaka i djevojčice se počinju razlikovati. Oči su i dalje zatvorene. Stručnjaci kažu da su otkucaji srca znak da trudnoća napreduje dobro.

 

Vaše tijelo

Iako se beba pokreće i okreće unutar maternice vi to ne možete osjetiti, možda osjećate kruljenje u želudcu ili crijevima pa mislite da  kako osjetite bebu, ali to nije to.

 

Zdravlje i stil

Iako se ne trebate ulijeniti, sada se već neki sportovi ne preporučuju: poput skijanja, jedrenja, vožnje biciklom. Radije se odlučite za laganije oblike rekreacije poput šetnje, plivanja i laganijih vježbi.

Kegelove vježbe sada su već nužne kako biste spriječili inkontinenciju, u trudnoći i nakon poroda. Stisnite vaginalne mišiće 10 sekundi, i ponovite dvadesetak puta, tri puta dnevno.

Spavajte na strani što češće je moguće, jer stručnjaci tvrde kako ovaj položaj poboljšava protok krvi prema bebi.

Ako osjetite neke simptome narušenog zdravlja, pa makar se radilo i o običnoj prehladi nemojte sami posezati za lijekovima, nego razgovarajte s liječnikom koji će vam savjetovati pravi tretman, jer se mnogi lijekovi koje uobičajeno koristimo protiv bolova ne preporučuju u trudnoći.

 

Što kupiti

Sada je vrijeme za pripremanje dječje sobe, jer ćete kasnije kada vam trbuh naraste nešto teže je uređivati.

 

Odnos s partnerom

Razgovarajte s partnerom o tome kako će dijete utjecati na vaš odnos. Možda imate neke strahove pa bi bilo dobro o njima razgovarati s partnerom. Osim, što ćete riješiti nedoumice, otvoren razgovor će vas i zbližiti.

Povratak na početnu trudnoće:  » Trudnoća

 

 
 

» Tablica bazalne temperature

» Kineski kalendar predviđanja spola djeteta

Pitanja o trudnoći:

Kako se depilirati za vrijeme trudnoće?
Je li sigurno bojiti kosu tijekom trudnoće?
Korištenje mikrovalne pećnice u trudnoći...

 

Trudnoća

     

Jutarnje mučnine u trudnoći
Planiranje trudnoće

Stvari koje trebate i koje ne trebate raditi u trudnoći

Prehrana (dijeta) za povećanje plodnosti Termometar plodnosti
Simptomi trudnoće

Prvi rani znak trudnoće

Trudnička bolnička torba Potrebna oprema za bebu
Ako želite više djece gledajte muškarce starije od sebe Mršavost i samostalan život kod trudnica povećavaju rizik gubitka djeteta
Intuicija u trudnoći ne indicira spol djeteta Vaše tijelo nakon trudnoće neće biti jednako

Ginekološke teme

» Menstruacijski ciklus » Produženi menstruacijski ciklus » Skraćeni menstruacijski ciklus » Trajanje menstruacijskog ciklusa » Predmenstruacijski sindrom – PMS » Menstruacija » Preobilna menstruacija » Oskudna menstruacija » Izostanak menstruacije » Bolna menstruacija » Ovulacija » Oplodnja i trudnoća » Bazalna temperatura

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.