LocoLobo - Originalne nosiljke za bebe

6. tjedan trudnoće

 

 

 

6. tjedan trudnoće

6. tjedan trudnoće

Beba

Veličine je otprilike zrna maka, ali već se počinje formirati kralježnica i živčani sustav, a u ovom tjednu i glava postaje vidljiva. Srce počinje da kuca, dvaput bržom brzinom od vaše.  Beba već ima svoj krvožilni sustav i može biti različite krvne grupe od majke.  Vrlo je osjetljiva na droge, lijekove, viruse i bakterije koji kroz posteljicu mogu stići do nje. Vaša beba raste i mijenja se iz dana u dan.

Mnogi defekti nastaju upravo u ovom razdoblju pa pazite na životni stil, ali svaka je trudnoća zasebna. Nema razloga za paniku. Ono što može biti pogubno u nekim slučajevima, u drugim je potpuno bezopasno.
 

Vaše tijelo

Iako ste trudni već 6 tjedana po veličini stomaka to ne možete primijetiti, a veća je mogućnost da ćete u ovom razdoblju i nešto izgubiti na težini zbog povraćanja i mučnine. Ipak, tijelo svake trudnice je različito i drugačije reagira na trudnoću. Možda ćete već početi dobivati na težini.

Neke žene primjećuju sukrvicu u ranoj trudnoći, to je sasvim normalno. Najčešće je bezazleno i samo je signal da se vaše tijelo prilagođava na novo stanje, ali se svakako konzultirajte s liječnikom.

Možda ste tek saznali da ste trudni, a već ste na pola prvog tromjesečja. 
 

Zdravlje i stil

Možda ćete morati češće u toalet, a i mučnine uvijek dolaze naglo pa se držite blizu sanitarija.
Dobro bi bilo započeti s Kegelovim vježbama (stegnite i opustite vaginalne mišiće 10 do 20 puta zaredom).

Osim što ste se odrekli negativnih navika, cigareta i alkohola, općenito morate započeti više misliti na zdravlje kako biste izbjegli bakterijske i virusne upale. Za početak, perite ruke češće sapunom i vodom, izbjegavajte ljude koji nisu u dobrom zdravstvenom stanju, neka partner čisti sanitarije češće, te očisti kuhinjske odvode. Vi prestanite čistiti s jakim kemijskim sredstvima za čišćenje.

Ako vam je liječnik dao zeleno svjetlo za tjelovježbu, tada iskoristite prednosti aktivnog života. To će vam pomoći nositi se s promjenama koje trudnoća nosi, i fizički i psihički.

Eksperimentirajte s prehranom u smislu da promijenite neke navike kako biste smanjili mučnine. Možda će vam sad odgovarati kava prije doručka ili doručak prije kave. Dobro bi bilo jesti češće kako bi u želudcu uvijek imali hrane, jer su mučnine najizraženije ujutro i u dijelovima dana kada ste gladni.
 

Što kupiti

Očekujte kako će vam se grudi povećati za broj ili dva, pa ćete vjerojatno morati u kupovinu novih grudnjaka ili produžetaka za grudnjak.

U dogovoru s liječnikom kupite prenatalne vitamine, jer su neki poput folne kiseline ključni za razvoj bebe.
 

Odnos s partnerom

Nemojte misliti samo na bebu. I partner zaslužuje da mu pokažete kako je poseban.
Zamolite partnera da vas fotografira iz profila jednom mjesečno. Kada se dijete rodi bit će zanimljivo promatrati rast vašeg trbuha

Povratak na početnu trudnoće:  » Trudnoća

Trudnoća iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoće:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42.

Kalkulatori:

Trudnoća Plodni dani

Trudnoća Termin poroda

Izdvojene teme:

Trudnoća Kineski kalendar predviđanja spola djeteta

Trudnoća Pitanja o trudnoći

Trudnoća Stvari koje trebate i koje ne trebate raditi u trudnoći

Trudnoća 15 ranih signala trudnoće

Trudnoća Stvari koje trebate i koje ne trebate raditi u trudnoći

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.