SOLARIJ

 

solarij

Sunčanje u solariju

Unatoč činjenici da se blijed ten pokušava već godinama vratiti u modu, milijuni žena, ali i muškaraca preferiraju brončano. Jer brončan ten nas, kako reklama kaže, čini «mršavijima, sretnijima i zadovoljnijima svojim izgledom».

I dok zdravstveni djelatnici upozoravaju na oprez njihov glas se konstantno ignorira radi vizualnog dojma koji se postiže tamnijom puti, te mnogi tvrde kako solarij i "nije toliko štetan".
Općenito sa zdravstvenog stajališta solariji nemaju svojih dobrih strana. Loša strana je to što je zračenje u solarijima opasnije nego zračenje sunca u podne, pa iako proizvođači tvrde kako moderni solariji sadrže zaštitu, dokazano je da su odgovorni za prerano starenje i povećan rizik razvoja raka kože.

Štetnost solarija

Većina osoba koje koriste solarije imaju značajno povećan rizik obolijevanja od raka kože, kažu znanstvenici.

Istraživanje u koje je bilo uključeno 4.000 osoba pokazalo je kako osobe koje pođu s korištenjem solarija prije 35. godine povećavaju rizike malignih melanoma za 75%.

Postoji uobičajena, ali pogrešna pretpostavka kako je sunčanje u solariju zdrav način da dođete do tamnijeg tena, međutim intenzitet nekih UV zraka u solariju može biti ponekad i do 15 puta veći od podnevnog sunca, a i sami znate koliko je podnevno sunce opasno.

Ponavljanje izlaganja takvim UV zračenjima oštećuje DNA stanica, što povećava rizike razvoja raka kože.

Maligni melanom trenutno je najučestaliji rak u osoba između 15 i 35 godina, a često je fatalan.
Samo u Velikoj Britaniji godišnje se dijagnosticira više od 9.000 puta, a više od 1.800 osoba svake godine umire zbog ove opake bolesti.

Rebecca Russell voditeljica kampanje za istraživanje raka u Velikoj Britaniji kaže: „Štetu koju UV zrake čine ne možete vidjeti odmah. Ona se nakuplja tijekom vremena, ali svaki put kada koristite solarij škodite vašoj koži i povećavate šanse razvoja tumora“. (Izvor: BBC, Sunbed use 'puts lives at risk')

Tko ne smije koristiti solarij

Ukoliko ipak insistirate na solariju važno je da znate kako nisu svi pogodni za sunčanje u solariju. Osobe sa svijetlom puti moraju biti mnogo pažljivije od onih tamnije puti, a vrijeme koje provodite u solariju morate pažljivo prilagođavati.

Solarij nikako ne biste smjeli koristiti:

- Ako ste mlađi od 16
- Imate osjetljivu ili vrlo svijetlu kožu
- Lako izgorite na suncu
- Imate mnogo madeža na koži
- Imali ste rak kože u prošlosti
- Netko u vašoj obitelji imao je rak kože
- Koristite lijekove koji povećavaju osjetljivost na UV zrake.

Pravila korištenja solarija

Ukoliko odlučite ignorirati rizike i ipak posjećujete solarije ovo su pravila kojih se trebate pridržavati:

- Prije odlaska u solarij napravite piling kako biste odstranili mrtve stranice kože i svu nečistoću.
- Skinite svu šminku.
- Uz pomoć stručne osobe procijeniti svoj tip kože i potrebno vrijeme ostajanja u solariju. Osim o stanju vaše kože duljina ostanka u solariju ovisi o kvaliteti solarija.
- Provjerite čistoću solarija.
- Stavite naočale namijenjene sunčanju u solariju.
- Postane li vam pretjerano vruće, osjetite li slabost, svrbež ili peckanje u nekim dijelovima tijela prekinite sunčanje.
- Tridesetak minuta nakon sunčanja u solariju se otuširajte i nanesite hidratantnu kremu.
- Nakon sunčanja u solariju ne izlažite se toga dana prirodnom suncu.
- Nadoknadite gubitak tekućine vodom ili drugim osvježavajućim napitkom.

solarijNačini do preplanulog tena

- DOBRE I LOŠE STRANE -

 

solarij SUNČANJE BEZ ZAŠTITNOG FAKTORA

solarij Dobra strana je to što unatoč štetnosti UV zraka, izlaganje suncu je još uvijek nužno kako bi tijelo ispravno funkcioniralo.

Toplina i sunčeva svjetlost stimuliraju cirkulaciju, proizvodnju vitamina D, koji je nužan za imunitet, zdravlje kostiju i zubi, te poboljšava raspoloženje.
Stručnjaci kažu kako je sunčanje bez zaštite, pet do petnaest minuta (izbjegavajte podnevno sunce) dva do tri puta tjedno sasvim dovoljno kako bi tijelo proizvelo dovoljno vitamina D.

solarij Loša stvar je to što je izlaganje sunčevim zrakama bez zaštite, svi znamo, opasno.

Stupanj sigurnosti – 1/5

solarij solarij solarij solarij solarij

solarij SUNČANJE S KREMAMA SA ZAŠTITNIM FAKTOROM 

solarij Dobra strana je to što visoki zaštitni faktor može blokirati do 97% štetnih UV zračenja. Sredstva sa zaštitnim faktorom dolaze u dva oblika. Ili blokiraju zrake stvarajući na koži zaštitni sloj ili njihov kemijski sastav apsorbira štetne UV zrake. Dakle, nanošenjem sredstva ovisno o faktoru možete gotovo potpuno zaštititi kožu od UV zračenja.
Zaštitni faktor 2 – 5 osigurava osnovnu zaštitu
Zaštitni faktor 6 – 11 osigurava srednju zaštitu
Zaštitni faktor 12 – 19 visoka zaštita
Zaštitni faktor 20 – 30 intenzivna zaštite
Zaštitni faktor 30 + blokiraju zrake

solarij Loša strana je u tome što iako je zaštita od štetnih zračenja neosporna postoji nekolicina znanstvenika koji vjeruju da ta sredstva ne štite kožu od nastanka raka kože nego ga u stvari i potiču. Oni navode kako zaštitna sredstva u stvari varaju ljude dajući im lažni osjećaj sigurnosti, te oni ostaju na suncu duže.

U izvješću objavljenom 2001. Svjetska zdravstvena organizacija navela je kako se sredstva za sunčanje ne bi trebala koristiti kako bi se duže izdržalo na suncu, nego kako bi se u normalnom vremenu izlaganja dobila maksimalna zaštita, navodno zaštitni faktor štiti kožu samo od opeklina.

Stupanj sigurnosti - 3/5 

solarij solarij solarij solarij solarij

solarij SREDSTVA ZA SAMOTAMNJENJE

solarij Dobra strana je u tome što su sredstva za samotamnjenje toliko napredovala da lažni ten uopće više ne izgleda lažno. Postoje dvije vrste takvih sredstava. Jedna su ona koja jednostavno boje kožu, dok druga sadrže aktivni sastojak DHA, šećer koji u interakciji s mrtvim stanicama pretvara gornji sloj kože u smeđe. Za razliku od nekih drugih sastojaka u kozmetičkim proizvodima DHA se smatra sigurnim. Njegove molekule su slične prirodnim koje proizvodi tijelo i vjeruje se da osim eventualne osjetljivosti na njega nema drugih negativnih posljedica.

solarij Loša strana je jedino to što takav ten ponekad zna izgledati neprirodno.

Stupanj sigurnosti – 5/5

solarij solarij solarij solarij solarij

solarij SPREJEVI  

solarij Dobra strana im je to što boju možete postići u samo nekoliko sekundi.

solarij Loša strana je to što kao i kod sredstava za samotamnjenje ponekad daju pomalo čudnu boju. Problem se može pojaviti budući da se prilikom tamnjenja cijela prostorija ispuni sprejem što može prouzrokovati poteškoće u disanju kod osjetljivijih osoba. Međutim, u kvalitetnijim, specijalno dizajniranim kabinama zrak se usmjerava prema nogama.

Stupanj sigurnosti – 4/5  

solarij solarij solarij solarij solarij

solarij TABLETE ZA TAMNJENJE

solarij Dobra strana je to što, iako su danas pomalo pase, jednostavnije su za upotrebu od gotovo većine drugih proizvoda. Moderne tablete su uglavnom biljnog sastava, a potiču proizvodnju melanina. Na taj način osim što tamne kožu na potpuno prirodan način, minimaliziraju osjetljivost kože na sunčeve zrake i produžuju zadržavanje preplanulosti na koži.

solarij Loša strana je što su neke tablete za tamnjenje dokazano štene za organizam i potpuno zabranjene npr. u SAD-u.

Stupanj sigurnosti - 1/5  

solarij solarij solarij solarij solarij

solarij SOLARIJI

solarij Općenito nemaju svojih dobrih strana. 

solarij Loša strana je to što zračenje u solarijima je zapravo opasnije nego zračenje sunca u podne, pa iako proizvođači tvrde kako solariji sadrže zaštitu, dokazano je su odgovorni za prerano starenje i rak kože.

Stupanj sigurnosti – 0/5

solarij solarij solarij solarij solarij