COVERmagazin.com

Povući se ili razgovarati?

 

 

Povući se ili razgovarati?

 

 

 

Najuobičajenija forma povlačenja je ignoriranje (odluka na šutnju ili nereagiranje), ali pod povlačenjem se podrazumijeva svako neizražavanje osjećaja. Povlačenje uključuje izbjegavanje davanja potpore, nagrade ili pozitivne pažnje.

Svi smo u životu doživjeli najmanje jednu situaciju kada se neka osoba povukla i udaljila od nas bez ikakvog objašnjenja. U isto vrijeme većina nas prepoznaje potrebu skrivanja osjećaja i uglavnom ih radije skrivamo nego što ih izražavamo, pa smo vjerojatno i mi ponekad smatrali kako su naše reakcije nepotrebne ili besmislene, te smo se povukli bez ikakvog objašnjenja.

Svi smo do sada vidjeli obje strane dileme povlačenja, ali zbog čega ponavljamo takve obrasce ponašanja iako znamo da su neučinkoviti?

Emotivna bol je korijen naše tendencije da se povučemo, a povlačenje uzrokuje bol ljudima od kojih smo se povukli. Zbog toga bismo mogli reći kako je povlačenje disfunkcionalna navika koja kreira slom komunikacije i svakog razumijevanja.

Nitko ne zaslužuje biti objektom povlačenja. Ignoriranje pokazuje krajnji oblik nepoštovanja i grozna je stvar koju možete nekome napraviti.

Prva stvar koje biste se trebali sjetiti dogodi li se to vam je da niste vi krivi. Uhvaćeni ste u zamku nečijih tuđih loših obrazaca ponašanja. Ta osoba ne zna kako bi izrazila svoje osjećaje na zdrav način, možda zbog toga što je jednostavno zločesta, a možda samo zbog toga što kroz djetinjstvo ili poučena lošim iskustvima nije naučila izražavati osjećaje.

Druga korisna stvar koju morate znati je da ni osoba koja se povukla nije napravila to bez ikakve boli. Razlog svakog povlačenja je neka vrsta boli. Povlačenje se rijetko napravi zbog toga što je netko potpuno hladan, uglavnom se osobe povlače upravo onda kada im je stalo (ili im je bilo stalo), ali ne znaju na koji drugi način pokazati svoje negodovanje. To vam može biti korisno kako biste suosjećali s osobom koja vas je povrijedila ignorirajući vas. Povlačenje je samo jedna od ustaljenih negativnih navika po kojoj takve osobe reagiraju – braneći sebe i svoje osjećaje.

Ako se netko povukao od vas i ignorira vas neko vrijeme, nemojte inzistirati. Vi ne možete utjecati na nečije ponašanje ili bar ne dok vas ta osoba ignorira. Zbog toga joj dajte dovoljno vremena. To vrijeme iskoristite za razmišljanje o svojim navikama i obrascima ponašanja prema toj osobi.

Ali ako vi znate često biti ta osoba koja se povlači trebali biste razmisliti o svome ponašanju. Povlačenjem zbog boli uzrokujete samo još više boli. Naučite prekinuti taj lanac i razgovarati. Ako vam je teško u početnim fazama osjećaje sročite na papir, pošaljite mail ili poruku. Kasnije ćete već moći izgovarati ono napisano, sve dok ne dođete do razine da možete razgovarati konstruktivno o svojim osjećajima. 

Motivacija – Kako ostati motiviran?! Najbolji prijatelji Naučite se smiriti
7 pozitivnih životnih mudrosti Postati bolja osoba Apatija – kako je nadići
Tajna pozitivnog stava prema životu Povući se ili razgovarati? Izgradite novi život – 5 početnih koraka
Kako smanjiti stres?! 7 stvari koje će vas usrećiti 15 savjeta koji vam mogu spasiti život
Riješite se lošeg raspoloženja u 15 min Tehnike za povećanje snage volje 7 zanimljivih znanstvenih činjenica o snovima
Kako da budete zadovoljni vlastitim životom 7 pogreški kod nošenja s depresijom Ljepši život – izaberite sreću
Oslobodite se perfekcionizma u 7 koraka Osjećajte se bolje Dvije male navike koje vam mogu promijeniti život
Potišteni ste ili tužni?! Što učiniti 3 glupa načina na koja se možete pokušati razvedriti Kako da smirite bilo kakvu svađu
5 jednostavnih savjeta da započnete ono što želite 10 načina na koje se depresivne kućanice mogu boriti protiv lošeg raspoloženja  
» EMOCIONALNA INTELIGENCIJA » STRES » SAMOPOUZDANJE
» IZVORI SREĆE » TREMA » DEPRESIJA
» CRTE LICA » MENTALNE MAPE  
     
     
     

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.