7 ključeva da se oslobodite brige i strahova

 

 

 

 

7 ključeva da se oslobodite brige i strahova

Strah nas smrzava. On sprječava ljude da žive svoj životni san, zablistaju, nastupaju i na kraju jednostavno žive sretno.

Ali kako se osloboditi sputavajućeg straha i briga.

Prvi ključ oslobađanja od straha je osvještavanje osobne moći. Kada izgubite vjeru u sebe strah preuzima vodstvo i vodi vas u mizeriju. Stoga je vjera u sebe prvi korak oslobađanja od strahova i briga.

Osobna moć nije ništa drugo doli stav u vašim mislima. Morate znati da možete kontrolirati svoje misli, osjećaje, emocije, energiju i fizičku snagu bez osjećaja straha. Stalno radite na sebi. Razvijajte se duhovno, zdravo se hranite i vježbajte.

Drugi ključ je buditi se ujutro s pozitivnim mislima, osjećajima i energijom. To će vam dati neustrašivost. Vjerujte kako ste zaštićeni i kako će se negativnosti odbijati od vas. Morate znati da većina osoba kreira sama svoju realnost i ako budete žrtve vlastitih misli i negativne energije takvu energiju ćete odašiljati i privlačiti.

Treći ključ je otpuštanje negativne energije i strahova putem bezuvjetne ljubavi prema sebi i drugima. Nemoguće je biti u strahu ako volite sebe i druge bezuvjetno. To je zbog toga što je napad suprotan ljubavi. Ako drugima i sebi pristupate s predrasudama i napadački, tada se strah povećava jer očekujete takvo ponašanje i od drugih.

Četvrti ključ je afirmacija i molitva. Bez obzira bili vjernik ili ne molitva i pozitivne afirmacije oslobodit će vas straha. Ako ste vjernik prisjetite se da u Bibliji piše najmanje 350 puta „Ne bojte se“. Da ima ikakvog razloga za strah bili biste upozoravani na rizike, a ne savjetovani da se ne bojite. Nikad ni jedan produhovljeni čovjek nije rekao da bi se ičega trebali bojati. Svi pozivaju na neustrašivost.

Peti ključ je pozitivno razmišljanje. Postoje samo dva načina razmišljanja: negativni ego, razdvojenost, podijeljenost, iluzije, sebičnost, nisko samopouzdanje, nasuprot misli temeljenih na ljubavi i afirmacije. Držite se pozitivnih misli temeljenih na ljubavi i altruizmu i izbacit ćete svaki strah i zabrinutost iz svojih misli.

Šesti ključ je samopouzdanje. Vjerujte u sebe i svoje sposobnosti i tako se ponašajte.

Sedmi ključ je pozitivna pažnja. Mislima možete svjesno upravljati i potrudite se uvijek ih usmjeriti prema pozitivnim stvarima. Strah se javlja kada misli prebacite na auto-pilot. Budite ih svjesni, uvijek kontrolirajte svoje misli i znajte kako vi upravljate svojim emocijama. Ukoliko imate poteškoća s nekim mislima koje vam se stalno vrte po glavi usredotočite se na nešto stvarno i izvanjsko, najbolje zvukove. Primjerice slušajte cvrkut ptica, zvuk automobila, vjetra, kiše… Sve dok ne zaboravite na ono o čemu ste razmišljali.

Što je „Katastrofiziranje“ ili pretjerana briga?
 
Mislite li da katastrofiranje pomaže ili čini stvari još gorima? Zbog čega onda sami sebi otežavate očekujući gori rezultat od realnog?  Katastrofiziranje“ je ono što se događa kada očekujete najgori mogući rezultat pri suočavanju s nekom opasnošću ili poteškoćom, posebno u situacijama kada je takvo nešto malo vjerojatno.  Na primjer, zaposlenik na dobrom položaju kojeg suradnici poštuju može strahovati da će dobiti otkaz ako ne završi projekt u vrlo kratkom roku. Objektivno gledano, šanse da će se to dogoditi su vrlo male.

Kognitivni psiholozi uče nas kako katostrofiziranje dodatno pogoršava stvari. To je zbog toga što naše misli mobiliziraju tijelo koje se dovodi u stanje kao da mu prijeti stvarna opasnost i kao da će se stvarna katastrofa dogoditi (bez obzira što je opasnost imaginarna, a ne realna). A to iscrpljuje organizam.

Kako se riješiti katastrofiziranja?

 Ako primijetite da katastrofizirate, razmislite logično. Na ljestvici od 1 do 10 je li to s čim se suočavate stvarna katastrofa ili samo težak problem?

Što je to što vas toliko straši? Razmislite ovako, imate li kristalnu kuglu koja vam kaže kako će stvari krenuti najgorim mogućim putem? Ako ne, spremite se za posljedice od kojih strahujete, ali dopustite sebi i da očekujete povoljniji rezultat, jer velika je šansa da će se upravo on dogoditi,  ne katastrofa.

Mirisan san može otjerati strahove

Spavanje pomaže organizmu da se resetira,  a mozgu da smiri misli i emocije. Ranija istraživanja pokazala su kako san sam po sebi eliminira strahove, ali znanstvenica sa Sveučilišta Northwestern u Evanston, pokušala je utvrditi kakav utjecaj na san imaju mirisi.

Otkrila je kako mirisi koje vežemo uz ružne memorije prisutni u prostoriji gdje se spava mogu smanjiti strahove.

Test je provela tako da su u mirisnoj prostoriji ispitanici gledali u strašnu fotografiju. Uvečer polovica ispitanika je spavala u prostoriji bez mirisa, a drugoj polovici je pušten isti miris koji je bio prisutan u prostoriji dok su gledali strašnu sliku.

Ujutro su ispitanici ponovo gledali slike, te je kod ispitanika koji su spavali u prostoriji s mirisom koji vežu uz strašnu sliku  zabilježeni strah bio značajno manji, dok se kod ispitanika koji su spavali bez mirisa razina straha nije mijenjala.

Čaj za strah (tjeskoba) - prirodno liječenje strahova

Čajevi glog, lipa, lavanda. Žličicu bilja prelit s četvrt litre kipuće vode. Tri do četiri šalice svježe pripremljena čaja pit tokom dana.

Kako najbrže trenutno izbaciti zabrinutost i strahove iz glave?
 
Postoji jedan najjednostavniji način za mnoge psihološke probleme – posao.

Okupirajte se nečim što vam ne dozvoljava razmišljanje. Ako ste shvatili zbog čega se brinete, analizirali problem, a još uvijek vam ta stvar ne izlazi iz glave vrijeme je da se prisilite ne razmišljati o tome.  Nalazite nove stvari i aktivnosti kojima ćete se baviti sve dok ne shvatite kako nemate vremena za zabrinutost. Ovaj savjet nije primjenjiv samo za zabrinutost, nego za mnoge negativne misli. Na ovaj način ćete značajno smanjiti njihov utjecaj na vaš svakodnevni život.

Osim puno posla, za negativnost postoji još jedan čarobni lijek: usrećite druge ljude. Ako se usredotočite na to čime možete druge usrećiti, neizbježno ćete usrećiti i sebe. Što manje mislite na sebe to ćete biti sretniji.

 

 

Izdvojene teme

» EMOCIONALNA INTELIGENCIJA » STRES » SAMOPOUZDANJE » IZVORI SREĆE » TREMA » DEPRESIJA » CRTE LICA » MENTALNE MAPE

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.