Tehnike za povećanje snage volje

 

 

 

 

Tehnike za povećanje snage volje

 

Poželite li ponekad da imate veću snagu volje kako biste mijenjali neke životne navike?! Snaga volje nije prirođena, ona se može mijenjati i razvijati. Ispod navodimo neke tehnike koje će vam pomoći oduprijeti se iskušenjima i ojačati snagu volje.

-1- Ojačajte motivaciju

Nemojte pretpostaviti kako ćete se lako riješiti neke navike. Da biste to uspjeli morate imati snažan motiv. Napišite na papir moguće scenarije. Uživite se u budućnost kao da se promjena već dogodila. Istražite, prikupite činjenice i izgradite unutarnje divljenje prema svome budućem životu.

-2- Radite na vještinama koje će podupirati vašu snagu volje

Jedan od razloga zbog kojih ljudi nastavljaju s lošim navikama je jaz između mogućnosti i želja.  Malo obrazovanja i učenja vezano uz ono što želite postići može vama olakšati put do ostvarenja cilja.

Možda se ne želite riješiti neke loše navike jer ne znate koliko vam škodi. Znate da ste se udebljali 10 kg, ali ne znate koliko vam to donosi zdravstvenih problema. Informiranje o negativnim posljedicama vaših navika će vam pomoći da ih lakše nadvladate.

Educirajte se kako biste poduprli novo, poželjnije ponašanje. Možda ne znate, ali za svaku temu koju možete zamisliti postoji bar jedna knjiga ili priručnik.

-3- Potražite saveznike

Nemojte pokušavati pobijediti naviku sami. Studije su pokazale kako društveno ohrabrenje ima veliki utjecaj na uspjeh ili neuspjeh odluke. Trebate potporu dragih osoba da biste imali više motiva za uspjeh.

Prijatelji i članovi obitelji vjerojatno žele da uspijete, ali možda samo njihova potpora nije dovoljna. Možda će vam trebati profesionalac, trener ili stručni savjetnik da biste uspjeli.

-4- Nagrađujte se

Postavite sustav nagrađivanja. To ne trebaju biti velike stvari, ali treba vam nešto čemu ćete se veseliti. Npr. ako uspješno uštedite u mjesec dana onoliko koliko ste planirali, častite sebe i supruga večerom u finom restoranu.

Možete također i koristiti kažnjavanje. Obično je strah da ćemo izgubiti nešto vrijedno veliki motivator. Odredite sebi penale ako ne uspijete u odluci. Npr. ako se želite odreći pušenja, obećajte kako ćete na svaku kupljenu kutiju cigareta u caritas dati 100 kn ili omiljeni odjevni predmet.

-5-  Kontrolirajte okruženje

Morate razumjeti koliku moć ima vaše okruženje na vas. Ako konstanto trošite previše u trgovačkim centrima tada biste trebali izbjegavati odlazak u njih. Kontroliranje okruženja je vrlo učinkovita strategija.

Ako se ne možete odreći slatkiša, nemojte ih kupovati. Manje su šanse da ćete pojesti čokoladu ako je prvo trebate otići u dućan i kupiti.

 

 

Izdvojene teme

» EMOCIONALNA INTELIGENCIJA » STRES » SAMOPOUZDANJE » IZVORI SREĆE » TREMA » DEPRESIJA » CRTE LICA » MENTALNE MAPE

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.