COVERmagazin.com

Apatija – kako je nadići

 

 

Apatija – kako je nadići

 

 

 

 

Dosta pišemo o učinkovitosti, ali ona nam je jedino bitna ukoliko imamo razloga biti učinkoviti. Ako nema motivacije tada rano buđenje, postavljanje ciljeva i promjene navika se čine smiješnima. Ako ste apatični, možda imate dosta slobodnog vremena, a ipak odgađate.

 

Ako ste apatični, ne morate nužno biti i depresivni. Možda vam je jednostavno dosadno i nemate volje uraditi ništa više od osnovnog minimuma.

 

Apatija je vrlo uobičajen problem, a obično se manifestira kroz ova dva simptoma:

 

-1- Nemate ciljeva

 

-2- Radite na pogrešnim ciljevima

 

Apatija se pojavljuje onog trenutka kada zaboravljate što želite, što znači da se i pronalaženje motivacije mora fokusirati na vaše želje. Ne radi se o ciljevima koje smatrate razumljivim ili praktičnim, nego o ciljevima koji će vas ispuniti entuzijazmom.

 

Ako se nalazite u razdoblju apatičnosti pokušajte se prisjetiti što biste htjeli. Najbolje bi bilo zapisati želje. Nakon toga dobro bi bilo izabrati jednu do dvije i postaviti ciljeve vezane uz njih, te razraditi planove.

 

Ako su razlog vaše apatije pogrešno odabrani ciljevi  vjerojatno ste krenuli putem koji nije bio izvorno vaš, na tuđi nagovor ili su se okolnosti, a time i vaše želje promijenile, pa vas inicijalne obveze više ne ispunjavaju zadovoljstvom.

 

Može se desiti i da ste dugo vremena radili na nekom projektu te ste došli do zida.  Znate da se daljini trud ne isplati, ali također ne možete ni odustati jer na taj način propada dosadašnja uložena energija i trud. Međutim, ako ste se našli u sredini,  to nije neuspjeh. Vrijeme provedeno u radu na cilju nije protraćeno, čak i ako nikad niste stigli do cilja. Cilj postavljanja ciljeva je upoznati sebe i postići zadovoljstvo, te ako je to bio rezultat truda, tada to vrijeme nije bačeno.

 

Pravilo kojeg se trebate držati je da ako vaš svaki pokušaj motiviranja, rezultira još manjom motivacijom vjerojatno ste izabrali pogrešne ciljeve, ali ako vas razmišljanje o cilju i dalje uzbuđuje  vjerojatno vam treba samo malo više strpljenja.

 

Borba protiv apatije nije laka. Toliko je mnogo razloga za bezvoljnost, a tako malo za uzbuđenje, ali ipak više nego dovoljno ih je da budete sretni.

Motivacija – Kako ostati motiviran?! Najbolji prijatelji Naučite se smiriti
7 pozitivnih životnih mudrosti Postati bolja osoba Apatija – kako je nadići
Tajna pozitivnog stava prema životu Povući se ili razgovarati? Izgradite novi život – 5 početnih koraka
Kako smanjiti stres?! 7 stvari koje će vas usrećiti 15 savjeta koji vam mogu spasiti život
Riješite se lošeg raspoloženja u 15 min Tehnike za povećanje snage volje 7 zanimljivih znanstvenih činjenica o snovima
Kako da budete zadovoljni vlastitim životom 7 pogreški kod nošenja s depresijom Ljepši život – izaberite sreću
Oslobodite se perfekcionizma u 7 koraka Osjećajte se bolje Dvije male navike koje vam mogu promijeniti život
Potišteni ste ili tužni?! Što učiniti 3 glupa načina na koja se možete pokušati razvedriti Kako da smirite bilo kakvu svađu
5 jednostavnih savjeta da započnete ono što želite 10 načina na koje se depresivne kućanice mogu boriti protiv lošeg raspoloženja  
» EMOCIONALNA INTELIGENCIJA » STRES » SAMOPOUZDANJE
» IZVORI SREĆE » TREMA » DEPRESIJA
» CRTE LICA » MENTALNE MAPE  
     
     
     

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.