METODE KONTRACEPCIJE - kontracepcija

 

 

 

Oglas
 
KONTRACEPCIJA


Kontracepcija obuhvaća sve metode koje sprječavaju nastanak neželjene trudnoće.

 

Kontracepcijske metode najvjerojatnije postoje koliko i ljudski rod. U nekim dijelovima svijeta primjenjuju se normalno, dok u nekim još uvijek postoje predrasude, što iz vjerskih razloga što iz straha i neznanja.
Prema načinu djelovanja dijelimo ih na barijerna sredstva, hormonske metode, maternične uloške, kirurške metode, prirodne metode i postkoitalnu zaštitu.

 

 


Pošto nema "savršene" metode izbor kontracepcije će biti neka vrsta kompromisa. Sigurnost i djelotvornost su vjerojatno najvažniji faktori, a nekima je važna i njihova praktičnost, dostupnost i cijena.

 

Pri izboru metode važno je biti informiran o njenim prednostima i nedostacima, mogućim popratnim efektima, djelotvornosti zaštite od trudnoće i spolno prenosivih infekcija, te o pravilnom načinu upotrebe. Potrebno je uzeti u obzir i vašu dob, zdravstveno stanje, koliko često imate spolne odnose, te osobne stavove i uvjerenja.

 

Najbolje bi bilo konzultirati se s liječnikom koji će vam pomoći u donošenju odluke, a za neke metode je liječnički pregled obavezan.


 1 - Prirodne metode kontracepcije


 2 - Kontracepcijske (hormonske) pilule


- kombinirana pilula


- pilula samo s progestagenom


 3 - Kontracepcijski flasteri


 4 - Kontracepcijska injekcija


 5 - Kontracepcijski implantati


 6 - Spermicidna sredstva


 7 - Dijafragme i cervikalne kapice


 8 - Muški (prezervativi) i ženski (femidom) kondomi


 9 - Unutarmaternični uložak (spirala)


 10 -Unutarmaternični sustav


 11 -Sterilizacija muškaraca i žene


 12 -Hitna kontracepcija (pilula za dan poslije) 

 

Oglas
 

 

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.