Karijera

Karijera

 

Brzo čitanje

 

 

Brzo čitanje

 

 

 

 

 

Standardni čitač pročita, u najboljem slučaju, oko 70 000 znakova na sat, dok se brzim čitanjem brojka može povećati i do pet puta, dakle i preko 350 000 na sat, uz jednako razumijevanje teksta.

Vještina brzog čitanja smatra se značajnim otkrićem koje nam mnogo pomaže, posebno pri učenju.

No, unatoč prednostima brzog čitanja u odnosu na klasično sporo čitanje, mnogi još nisu upoznati s tehnikom, jer takvo čitanje nije nešto što se uči u školi. Ipak, osnove je poprilično lako savladati. Vještina  brzog čitanja svodi  se na pročišćavanje teksta i zanemarivanje suvišnog sadržaja. Potrebno je slijediti slijedeća dva pravila.

Pogled se mora usmjeriti prema tekstu kao da gledamo u daljinu. Takvim se pogledom ništa ne zumira, a vidi se mnogo toga. Slično kao što gledamo bez posebnih naočala trodimenzionalne slike.

Tekst počinjemo čitati linearno, a ne redak po redak. Letimičnim pogledom, sličnom  skeniranju, prelaze se manje važni dijelovi teksta, ipak površnim zapažanjem prijeđenog teksta. Kad se naiđe na nešto za čitača vrijedno, screening se usporava i čita se nešto sporije i detaljnije.  

Iako jednostavno, trebat će vam dosta vježbe da bi ste usavršili ovu tehniku, tako da vam se na samom početku može činiti ovo čitanje i težim i sporijim od klasičnog. Ne odustajte, rezultati će vam se višestruko isplatiti. 

Ipak, dobrim  starim čitanjem, slovo po slovo, riječ po riječ i dalje treba čitati književne tekstove, djela koja bi ubrzavanjem čitanja izgubila na svojoj umjetničkoj vrijednosti.

 

Oglas

 

 

Oglas