Brzo čitanje

 

 

 

 

Brzo čitanje

Standardni čitač pročita, u najboljem slučaju, oko 70 000 znakova na sat, dok se brzim čitanjem brojka može povećati i do pet puta, dakle i preko 350 000 na sat, uz jednako razumijevanje teksta.

Vještina brzog čitanja smatra se značajnim otkrićem koje nam mnogo pomaže, posebno pri učenju.

No, unatoč prednostima brzog čitanja u odnosu na klasično sporo čitanje, mnogi još nisu upoznati s tehnikom, jer takvo čitanje nije nešto što se uči u školi. Ipak, osnove je poprilično lako savladati. Vještina  brzog čitanja svodi  se na pročišćavanje teksta i zanemarivanje suvišnog sadržaja. Potrebno je slijediti slijedeća dva pravila.

Pogled se mora usmjeriti prema tekstu kao da gledamo u daljinu. Takvim se pogledom ništa ne zumira, a vidi se mnogo toga. Slično kao što gledamo bez posebnih naočala trodimenzionalne slike.

Tekst počinjemo čitati linearno, a ne redak po redak. Letimičnim pogledom, sličnom  skeniranju, prelaze se manje važni dijelovi teksta, ipak površnim zapažanjem prijeđenog teksta. Kad se naiđe na nešto za čitača vrijedno, screening se usporava i čita se nešto sporije i detaljnije.  

Iako jednostavno, trebat će vam dosta vježbe da bi ste usavršili ovu tehniku, tako da vam se na samom početku može činiti ovo čitanje i težim i sporijim od klasičnog. Ne odustajte, rezultati će vam se višestruko isplatiti. 

Ipak, dobrim  starim čitanjem, slovo po slovo, riječ po riječ i dalje treba čitati književne tekstove, djela koja bi ubrzavanjem čitanja izgubila na svojoj umjetničkoj vrijednosti.

 

 

Izdvojene teme

» MIROVINSKO OSIGURANJE » ŽIVOTNO OSIGURANJE » OSIGURANJE OD PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI » PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE »ULAGANJA U INVESTICIJSKE FONDOVE » ULAGANJE U DIONICE

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.