Razgovor o plaći na novom radnom mjestu

 

 

 

 

Razgovor o plaći na novom radnom mjestu

Napokon ste dobili dobar posao i sve što je ostalo je dogovoriti plaću. Ako ste nervozni ili neodlučni rezultat će biti manja plaća. A svi znamo da je danas visina plaće često više određena vašom sposobnošću za pregovaranje nego činjenicama. Naravno, ukoliko se radi o državnoj firmi ili nekoj koja ima strogo razrađene koeficijente ovom razgovoru nema mjesta. 

Kada dođe do razgovora o plaći mnogi se boje da će tražeći onoliko koliko misle da zaslužuju zvučati nerazumno, pohlepno, i što je najgore da bi u tom slučaju posao mogao dobiti netko tko će pristati raditi za manje. Međutim to nije razlog da se prodate jeftino. Osim što s plaćom morate pokriti svoje troškove, uzmite u obzir i koliko ste se namučili da bi došli do toga gdje ste sad.

Ako znate da ste odgovarajući za taj posao i da ga možete dobro obavljati pokažite i svoju sposobnost pregovaranja.

Dakle prije odlaska na takav razgovor prođite kroz slijedeće natuknice kako bi bili spremni:

-         naravno da je najvažnije da znate da ste vi prava osoba za taj posao i da ste i njima kandidat br.1., za razgovor o plaći pričekajte zadnji krug razgovora

-         nemojte vi prvi iznositi cifre. Ukoliko krene razgovor o visini plaće pokušajte prvo navesti poslodavca da kaže iznos koju je on zamislio. Ako vas pita: Koliku plaću očekujete? Vi možete odgovoriti nešto poput: Vi ste vjerojatno imali nešto u planu s obzirom na moje odgovornosti i zahtjeve posla. Ja bih rado znao koliko bi to bilo?

-         Pokušajte unaprijed saznati koliko se zarađuje u toj firmi. Možete preko poznanika, sadašnjih ili bivših zaposlenika, interneta, foruma, državnih statistika…

-         Morate unaprijed znati vašu donju granicu. Koja je to minimalna plaća na koju bi pristali s obzirom na ono što se očekuje od vas na tom poslu?

-         Nemojte zaboraviti niti ostale pogodnosti poput 13 plaće, osiguranja, regresa…

-         Uzmite dan ili dva za razmišljanje, prije svake odluke je bolje prespavati.

 

 

Izdvojene teme

» MIROVINSKO OSIGURANJE » ŽIVOTNO OSIGURANJE » OSIGURANJE OD PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI » PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE »ULAGANJA U INVESTICIJSKE FONDOVE » ULAGANJE U DIONICE

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.