Kako dati otkaz

 

 

 

 

Kako dati otkaz


Ako ste odlučili promijeniti posao vrlo važno je ne stvarati veliku buku oko toga u poduzeću u kojem ste još uvijek zaposleni i napraviti sve što mirnije i tiše.


Nemojte odmah reći svome poslodavcu što namjeravate napraviti, pričekajte dok ne osigurate novi posao. Neki nadređeni, istina ne svi, nakon obavijesti da tražite novi posao zauzmu obrambeni stav ili čak postanu agresivni jer smatraju da više niste motivirani ili da imate nešto protiv njih ili firme. Ovo je posebno slučaj ako ste bili na nekom osjetljivom mjestu, te smatraju da možete negativno utjecati na rad poduzeća dok tražite novi posao.


Važno je zadržati svoj dignitet. Nikad ne znate kada će neke situacije iz vaše prošlosti ponovno postati aktualne i kada mogu i na koji način ponovno utjecati na vas. Svađa oko otkaza ne koristi niti vama niti vašem poslodavcu.


Ukoliko tražite novi posao jer ste na dosadašnjem bili podcijenjeni morate pažljivo odvagati sve prednosti i nedostatke i novog i starog posla. Tu se pojavljuje problem da se zbog nezadovoljstva na dosadašnjem radnom mjestu često novo gleda kroz ružičaste naočale. Ukoliko niste dobro i realno napravili procjenu što novi posao nosi sa sobom mogli bi se naći u situaciji da vrlo brzo ponovno tražite novi posao. Dosta toga sa strane izgleda ljepše, neke stvari ne možete niti procijeniti dok ne počnete raditi, ali bitno je pokušati jer nikad nije sve onako kako izgleda.


Najbolje bi bilo zapisati sve dobre i loše strane sadašnjeg posla, a potom i novog. Moguće je da ćete nakon toga shvatiti da je objektivno vaš dosadašnji posao bolji od svih raspoloživih. A to je bolje shvatiti prije nego što date otkaz.


Kad ste osigurali novi posao o otkazu obavijestite nadređene, po mogućnosti na ljubazan i susretljiv način, ukratko iznesite svoje razloge, nemojte ulazite u detalje, izbjegnite optuživanje i u svakom trenutku ostanite profesionalni. Nemojte dozvoliti da razgovor krene u negativnom smjeru. Bez obzira koliko vam je na tom poslu ili sa šefom bilo loše nemojte ovo shvatiti kao svojih 5 minuta da mu sve «strešete u facu». Njemu to ionako neće ništa značiti, vjerojatno neće promijeniti svoj odnos prema drugim zaposlenicima, a vi ćete otići na ružan način. Ako postoji nešto što stvarno želite reći to uključite u razloge i mirnim tonom objasnite kako su plaće u firmi neredovite i niske ili da su loši međuljudski odnosi…


Naravno, nakon razgovora trebat ćete dati i pismenu ostavku.
Nemojte se iznenaditi ako kao odgovor dobijete ponudu s većom plaćom ili unapređenjem na starom poslu. To i nije tako čudno, jer neka poduzeća ne reagiraju dok ne moraju, tj. tek kad su suočene s ostavkom spremne su na promjene. Ako se to dogodi pažljivo razmotrite prijedlog, nemojte odmah odbiti ponudu samo zbog ponosa. Ali nemojte je odbiti niti iz razloga jer ne želite razočarati novog poslodavca, ne brinite, on će se već nekako snaći. Najvažnije je razmisliti što te promjene donose vama i koliko ćete biti zadovoljni s njima.

 

 

Izdvojene teme

» MIROVINSKO OSIGURANJE » ŽIVOTNO OSIGURANJE » OSIGURANJE OD PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI » PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE »ULAGANJA U INVESTICIJSKE FONDOVE » ULAGANJE U DIONICE

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.