Što najviše ometa pri traženju posla

 

 

 

 

Što najviše ometa pri traženju posla

 

Traženje posla je, zapravo, posao s punim radnim vremenom. I kao i na svakom drugom poslu tako i u ovom ima puno stvari koje vam mogu odvlačiti pažnju i ometati vas u procesu traženja posla. Razlika je što kada tražite posao nemate šefa kojem trebate odgovarati, a s druge strane ako ne odradite dobro traženje posla, uvijek možete okriviti druge, krizu, poslodavce…

Istovremeno kod kuće vjerojatno imate i više stvari koje vas mogu ometati pri traženju posla nego kada ste bili u uredu i što vas je ometalo pri radu. Sad je tu obitelj, TV, udoban kauč, kuhinja…

Ako želite pronaći posao morate biti disciplinirani i smanjiti utjecaj svega onog što vas ometa u traženju posla. Ovo su samo neke od najčešćih stvari:

- Surfanje internetom

Koliko vremena za kompjuterom provedete surfajući, čitajući nevažne podatke, tražeći nepotrebne informacije, igrajući igrice… Tu su i Facebook i druge društvene mreže. Naravno, da ne trebate sve to potpuno izbaciti. Ali mjerite vrijeme, koliko provedete sati u tim aktivnostima, a koliko u traženju posla?! Veći dio vremena morate potrošiti na traženje posla nego na surfanje.

- Neprestano provjeravanje maila

Kada tražite posao i šaljete zamolbe vjerojatno češće nego ikada provjeravate mailove. No, sada vam treba više vremena za traženje posla i možda neko usavršavanje. Inbox se neće napuniti kroz 10 minuta. Ako svakih 10 minuta provjeravate mailove trošite previše vremena na to, a posebno što vjerojatno češće dobijete privatni mail na koji morate odgovoriti, nego neki poslovni, te će vam i ti privatni mailovi oduzimati vrijeme. Napravite plan da mailove provjerite ujutro, sredinom dana i popodne. To će biti dovoljno.

- Chat

Krenete u potragu za oglasima za posao i onda se prijavite na chat i prije nego što ste primijetili potrošili ste sat ili dva na dopisivanje s nekim. Kada ste sjeli za kompjuter u namjeri da tražite posao nemojte se ulogiravati na chat. Tako ćete imati više vremena i biti odmorniji za potragu.

- Kuhanje ručka

U jednom istraživanju kako nezaposleni provode dan većina je objasnila da ujutro traži recepte što će kuhati taj dan, potom ide u nabavku i popodne kuha. Aktivnost koju su prije obavljali u sat ili dva sada je cjelodnevna aktivnost. Slično je bilo i s drugim opisanim aktivnostima. Ako tražite posao, većinu vremena trebate tražiti posao. To vam nije usputna aktivnost.

- Prijavljivanje na neodgovarajuće oglase

Dobro je da ste ambiciozni i spremni na promjenu posla i na taj način širite svoje mogućnosti za pronalazak posla. Ali slanje bezbroj životopisa na sva moguća otvorena radna mjesta za koje nemate nikakve podloge je pretjerivanje.

Slanje takvih životopisa djelovat ćete negativno jer ćete u jednom trenutku shvatiti da ste poslali preko 1000 životopisa, a da niste pronašli posao. Istovremeno od kvantitete ćete zanemariti kvalitetu i nećete se posvetiti dovoljno svakom poslanom životopisu.

- Pretjerana briga

Nije vam lako, pronaći posao je teško i toga ste svjesni. Ali pretjerana briga vas vodi do toga da poželite odustati i uopće ne tražiti posao jer je to jako teško, jer je nemoguće pronaći posao… Budite realni gledajući na svoje kvalifikacije. Posvetite dovoljno vremena traženju posla, svaki životopis i molbu prilagodite poslu za koji ih šaljete. Potražite na internetu neke besplatne edukacije i usavršavajte se.

Nemojte razmišljati o negativnim stvarima i tome kako nikada nećete naći posao nego razmišljajte o tome što možete napraviti još bolje kako biste ga brže našli.

Umjesto zabrinutosti, pripremite se. Neka vam netko pregleda životopis, usporedite molbu i životopis s onima koje možete pronaći na internetu, tražite u svim ne samo na portalima posvećenim traženju posla nego i na stranicama poduzeća kod kojih biste htjeli raditi. Doradite životopis, budite spremni odgovoriti na sva pitanja i objasniti sve iz životopisa. Ne možete promijeniti prošlost, ali možete se pripremiti za novi razgovor za posao. Odbijanje ne znači ništa, morate nastaviti, jer proces traženja posla je jednostavno takav.


 

 

 

Izdvojene teme

» MIROVINSKO OSIGURANJE » ŽIVOTNO OSIGURANJE » OSIGURANJE OD PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI » PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE »ULAGANJA U INVESTICIJSKE FONDOVE » ULAGANJE U DIONICE

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.