Online vs. klasično obrazovanje i usavršavanje

 

 

 

 

Online vs. klasično obrazovanje i usavršavanje

 

Zašto ovakav način studiranja uzeti u obzir? Razloga je bezbroj, neki od najčešćih su:

- želja za studiranjem i diplomom nekog određenog sveučilišta,

- tražite program koji će vam odgovarati vremenom i koji možete prilagoditi svome rasporedu

- tražite program na globalnoj razini kako biste pronašli najbolji omjer kvalitete i cijene 

- želite istovremeno usvršiti i strani jezik

- u vašem mjestu nema programa koji želite, a putovanje i smještaj u mjestu gdje postoje ovakvi programi vam je komplicirano, kako zbog vremena tako i zbog troškova

- studija provedena za razdoblje od 1996.-2008. pokazala je da kod obrazovanja odraslih osoba, studenti pokazuju bolje rezultate online nego klasičnim usavršavanjem.

No, u čemu su značajne razlike između klasičnog (offline) i online obrazovanja?! Ovo su neke od najčešćih tvrdnji (točnih i netočnih) koje se vežu uz online obrazovanje:

- Online  obrazovanje se ne može uspoređivati s klasičnim obrazovanjem –

NETOČNO!

Studija koja se bavila studentima u Americi u razdoblju od 1996-2008. pokazala je da online obrazovanje nije samo „bolje učiti išta nego ništa“ nego je sustiglo klasično obrazovanje i čak ima tendenciju da ga prestigne.

Online alati za učenje poput video streaming, e-maila, instant messaginga i telekonferencija razvijaju komunikacijske vještine koje su modernom poslovnom čovjeku izrazito potrebne. Upravo zbog takvog oblika učenja, online ima konkurentske prednosti pred offline predavanjima.

 - Diploma koju dobijete online nije važeća –

NETOČNO!

Ova tvrdnja nije točna ukoliko se radi o ustanovi koja je akreditirana za izvođenje programa. Stoga to posebno provjerite. No, situacija je ista i s klasičnim studiranjem, jer i klasične obrazovne usluge moraju biti odobrene od nadležnih institucija.
 
- Postoje prednosti koje ima klasično studiranje koje online ne može sustići –

TOČNO!

Bez obzira na prednosti online studiranja, online obrazovanje ne može ponuditi interakciju s profesorima kakvu ima klasično obrazovanje, kao i upoznavanje i širenje poznanstava. Iako umrežavanje putem društvenih mreža nudi i online druženje te veze nisu toliko čvrste kao offline. No, s druge strane ovakvi programi su jeftiniji, prilagodljiviji vašem radnom vremenu, a često ćete dobiti i karijerne savjete.

- Online diplome su trend i u budućnosti neće biti važeće –

NETOČNO!

Otkad je prvi online MBA program krenuo 1987. postali su uobičajena i sve vše zastupljena pojava. Do sada nije se povuklo pitanje ukidanja takvog načina školovanja. Upravo suprotno sve više fakulteta nudi i online usavršavanje. Koncpet školovanja se s online učenjem promijenio zauvijek i teško da će se vratiti u stare okvire.

Iako online obrazovanje djeluje kao novitet, on to ustvari i nije. I prije njega postojali su oblici dopisnog studiranja, učenja daljinu i slično... University of London je još 1858. počeo s obrazovanjem na daljinu.

- Poslodavci na online diplome drugačije gledaju –

NETOČNO!

Mnoge osobe nemaju vremena za klasičan oblik obrazovanja, a online obrazovanje sugerira poslodavcima da se radi o osobama koje su spremne raditi puno radno vrijeme i istovremeno se usavršavati!

Naravno da će percepcija ovisiti i o poslodavcu, no u tom slučaju to nije jedino mjerilo. Netko će gledati rok studiranja, netko prosjek, netko kvalitetu i snagu fakulteta. To je stvar subjektivne procjene, ali nikako općeg stava.

Online programi štede vrijeme, ali oni nisu besplatni i neće se završiti sami od sebe. Oni će od vas zahtjevati angažman jednak kao i klasično studiranje, samo što vi možete birati vrijeme. Ako očkujete da će online studiranje biti lagano vrlo vjerojatno ćete odustati i nećte stići do željene diplome. Morate pristupiti ozbiljno i online studiranju kako to ne bio bio uzalud bačen novac.

 

 

 

Izdvojene teme

» MIROVINSKO OSIGURANJE » ŽIVOTNO OSIGURANJE » OSIGURANJE OD PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI » PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE »ULAGANJA U INVESTICIJSKE FONDOVE » ULAGANJE U DIONICE

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.