Najatraktivnija zanimanja sljedećeg desetljeća

 

 

 

 

Najatraktivnija zanimanja sljedećeg desetljeća

 

Kriza je smanjila broj radnih mjesta, te će mnogi upravo ovo vrijeme iskoristiti za promjenu zanimanja, prekvalifikacije i usavršavanja. Kako će se tržište razvijati u sljedećem desetljeću? Naravno, to je teško predvidjeti. No, s obzirom da je često Amerika predvodnica trendova, ovo su radna mjesta koja su posljednjih godina najbrže rasla:

Medicinske sestre

Broj medicinskih sestara raste najbrže. Sve je veći udio starijeg stanovništva u populaciji te je samim tim potrebno više medicinskog osoblja. Posebno se povećava potreba za medicinskim sestrama u staračkim domovima. Također, medicinske usluge se svakim danom šire i usavršavaju. U posljednjih nekoliko godina zdravstvene usluge su rasle 11,2% što je ovu granu svrstalo na vrh ljestvice najbrže rastućih područja.

Sistemski mrežni administrator

Konfiguriranje i održavanje računalnih mreža, upravljanje mrežnim resursima, rad i upravljanje mrežnom opremom... Analitičari podataka koji projektiranje i izgradnju sustava rade putem interneta te nisu vezani uz radni prostor nego uz kompjuter. S obzirom na širenje interneta i sve veću primjenu mreža nije niti čudno da je velika potražnja za ovim kadrom. Vrlo vjerojatno još neko vrijeme će ovo biti traženo zanimanje.

Programski inženjeri

Bilo da se radi o izradi poslovnih software-a, operacijskih sustava, razvoju igara, dizajniranju mobilnih aplikacija, ovo je zanimanje doživjelo rast.
Programski inženjeri imaju široku lepezu mogućnosti i na svim područjima se i dalje očekuje rast. Impresivan rast mobilne industrije, pametnih telefona i aplikacija samo je bio dodatni poticaj ovom segmentu.

Biomedicinski inženjeri

Iako trenutno nije na vrhu, od ovog zanimanja se u sljedećem razdoblju očekuje najveći rast. To nije ni iznenađenje s obzirom da ovo područje kombinira tehnologiju i zdravstvenu zaštitu, dva najbrže rastuća segmenta. Od razvoja umjetnih organa, preko novih medicinskih uređaja, do novih tretmana za bolesti jer su sve veća očekivanja ljudi, te i u starijim godinama žele voditi aktivan život.

Računovođe i revizori

Dugo vremena je ovo područje raslo, a potom počelo stagnirati. Sada se ekonomska zanimanja vraćaju na velika vrata. Rast u ovom području rezultat je ponovnog jačanja financijske regulacije.

Veterinari

Sve više ljudi ima kućne ljubimce, a ljubav vlasnika prema njima nema granica. Skrb za kućne ljubimce je bilo područje koje je i u doba krize impresivno raslo. Stoga ne čudi da se i u budućem razdoblju očekuje rast potražnje za ovim zanimanjem.

 

 

 

Izdvojene teme

» MIROVINSKO OSIGURANJE » ŽIVOTNO OSIGURANJE » OSIGURANJE OD PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI » PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE »ULAGANJA U INVESTICIJSKE FONDOVE » ULAGANJE U DIONICE

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.