DA i NE traženja posla putem društvenih mreža

 

 

 

 

DA i NE traženja posla putem društvenih mreža

 

Društvene mreže, uključujući Facebook, Twitter, LinkedIn i slične postale su dio naše svakodnevnice, te se sve češće koriste i pri traženju posla i napredovanja. Ipak, ukoliko se pogrešno koriste društvene mreže mogu pogoršati vašu situaciju na poslu, umanjiti šanse za napredovanje, ali i dovesti do gubitka posla.

Naravno, sve ovisi i o vrsti posla, kao i radnom mjestu stoga sami procijenite koji faktori vama mogu pomoći, a koji će unazaditi vašu poslovnu situaciju.

DA -  kreirajte online profil

Kada tražite posao postalo je bitno da imate i svoj online profil u kojem su navedene vaše poslovne sposobnosti kao i sva vaša znanja i iskustva. Online profil će vam pomoći da stupite u kontakt sa stručnjacima iz vašeg područja te da u stručnim grupama dobijete potrebne informacije. Na taj način možete doći i do popisa otvorenih radnih mjesta.

DA – budite konstantni i dosljedni

Da li se vaš životopis podudara s podacima na online profilima. Možda vi smatrate da je profil samo za privatne svrhe, ali ne znate što misle drugi. Morate biti dosljedni i sve se informacije trebaju podudarati. Kao što je bitno da se vaš životopis slaže s Facebook profilom bitno je i da se profili ako ih imate nekoliko (recimo LinkedIn koji koristite kao poslovni i Facebook koji vam je privatni) također podudaraju.

NE iznosite na profilima poslovne informacije

Poslodavci sve češće provjeravaju svoje zaposlenike, kao i one buduće na online profilima. Ako nešto napišete na tim profilima morate računati da će netko to vidjeti. Ali ne samo netko od vaših prijatelja, nego i od poslodavaca. Vi ne možete znati tko gdje radi, tko koga poznaje i kako se informacije šire. Može netko potpuno slučajno prepričati vaš post u društvu osobe koja to ne bi trebala znati. Poslovnim informacijama ( i dobrim i lošim) nije mjesto na vašim profilima.

DA – provjerite svoje ime u tražilicama

S vremena na vrijeme upišite u tražilicu (npr. Google) svoje ime i pogledajte kakve se informacije pojavljuju. To je najjednostavniji način potencijalnom poslodavcu da dođe do informacija o vama. Mnoge informacije i fotografije za koje ste vi planirali da će biti privatne mogu se pojaviti kao rezultat pretrage na googleu budući da google generira informacije i s društvenih mreža.

DA – budite oprezni sa statusima

Ako napišete status da tražite posao možda vam netko može pomoći, ali ako ste zaposleni to može vidjeti netko iz vaše sadašnje firme. Isto tako ako napišete da mrzite svoj posao ne znate tko to može pročitati. Bez obzira na što se takve poruke odnosile i koliko bile samo trenutne nemojte ih iznositi javno.

NE zaboravite na postavke privatnosti

DA – stvorite svoj društveni krug unaprijed
Uključite se na društvenim mrežama u grupe koje su povezane s vašim zanimanjem. Stvorite krug poznanstva prije nego što vam zatreba. Ako vas ljudi duže poznaju i steknu dobar dojam o vama kroz komentare i savjete možda ćete imati zbog svoje stručnosti prednost kada budu tržili zaposlenika.

DA – pomognite drugima

Što vi više u grupama pomognete drugima to ćete više dobiti. Jednostavno jer će drugi shvatit koliko ste stručni, ali i zato što ste vi pomogli njima i oni će vama. Možda ne svi, i nemojte očekivati za sve protuuslugu, ali ponekad će se pomoć drugima isplatiti.

NE koristite jeftiniji internet na poslu

Bez obzira što želite srezati troškove nemojte novi posao tražiti na starom. Iako to mnogi čine, to ne znači da je to dobro. Možda će vaš šef vidjeti što vam je na monitoru, možda vaš kolega ili će netko slučajno vidjeti u starim stranicama koje ste posjetili. Na taj ćete način doći u opasnost da dobijete otkaz prije nego nađete novi posao.

Oko pitanja povezivanja s drugima ne postoji suglasnost. Da li prihvatiti za prijatelja osobu koju ne poznajemo?! Dok jedni zagovaraju da je bolje imati što više veza i biti u što više grupa drugi naglašavaju da ih je bolje smanjiti. Tako ćete lakše kontrolirati što o vama pišu vaši prijatelji, kakve fotografije stavljaju, a i neće vas dovoditi u prijateljsku vezu s osobama koje ne poznajete. Bitna je kvaliteta, a ne kvantiteta. Jedno je biti u društvenom krugu s osobama za koje se ne očekuje da poznajete, a potpuno drugo biti „prijatelj“ s osobom koju ne poznajete. No, to morate izabrati sami.

 

 

Izdvojene teme

» MIROVINSKO OSIGURANJE » ŽIVOTNO OSIGURANJE » OSIGURANJE OD PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI » PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE »ULAGANJA U INVESTICIJSKE FONDOVE » ULAGANJE U DIONICE

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.