Zapošljavanje i napredovanje preko veze

 

 

 

 

Zapošljavanje i napredovanje preko veze

 

Zapošljavanje preko veze, napredovanje jer je netko nečiji sin… Možda ste bili u situaciji kada ste bili sigurni da ćete dobiti posao ili da ćete biti unaprjeđeni, ali se pojavila nova osoba, s manjim iskustvom i kvalifikacijama od vas, ali je dobila posao budući da ima dobre rodbinske veze. Jednako teško može biti kada se kćer ili sin od direktora pojavi direktno s fakulteta i postane vam nadređeni, kao i kada u vaš ured odvedu novu osobu preko veze, a vi ste odgovorni za učinkovitostureda.

Što u takvoj situaciji?!

- Dajte im priliku –

Bez obzira da li vam je netko na takav način postao šef ili ste vi njemu nadređeni, situacija je takva kakva jeste. Ne možete pobjeći i najbolje što možete je dati im priliku da se dokažu. Možda zaista imaju potrebne sposobnosti. Budite dostojanstveni i ponašajte se prema njima kao prema bilo kojoj drugoj osobi da je došla na to radno mjesto.

- Pokušajte sagledati situaciju iz njihove perspektive –

Ponekad su osobe koje su na takav način dobile posao ili napredovanje jednako osjetljive na pitanje nepotizma kao i vi. Možda oni nisu tražili tu uslugu, a možda je slučajnost da su u rodbinskoj vezi, možda se i oni žele dokazati se svojim zalaganjem i sposobnostima.

- Dajte sve od sebe –

Vi i dalje trebate raditi svoj posao najbolje što možete. Ne trebate se nametati, ali pružite pomoć i sve što je potrebno kako biste pomogli onoliko koliko bi se i inače od vas očekivalo. Kao i bilo koji drugi zaposlenik i ovaj će trebati pomoć i upute o načinu poslovanja. Nemojte preskočiti bitne informacije kako biste dokazali da nisu sposobni. Ako se otkrije da ste namjerno sabotirali rad druge osobe samo ćete biti u još težoj situaciji.

- Nemojte biti sitničavi –

Čak i kada osoba pogriješi nemojte to odmah svima razglasiti ili trčati šefu. Svatko griješi, pa to nije ništa neobično. Ako budete sitničavi očekujte da će i drugi, a pogotovo šef drugi put biti takvi prema vama. Reagirajte tek na neke veće stvari. Ali sve prvo pokušajte riješiti s tom osobom. Tek ako to ne uspijete, a radi se većem problemu, možete tražiti pomoć od nadređenih.

- Budite strpljivi –

Čak i ako ste bili u pravu i da je nova osoba nekompetentna za posao koji obavlja, neće pomoći ako vi to najglasnije komentirate. Ostavit ćete negativan dojam, te u najboljem slučaju ako budu trebali novu osobu za to mjesto vas će opet preskočiti. Čekanje dok se situacija ne iskristalizira može biti naporno, ali ne možete ga ubrzati. Možda ćete u tom razdoblju pokazati koliko ste konstantni, kompetentni i pouzdani. Nemojte dokazivati suprotno.


 

 

 

Izdvojene teme

» MIROVINSKO OSIGURANJE » ŽIVOTNO OSIGURANJE » OSIGURANJE OD PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI » PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE »ULAGANJA U INVESTICIJSKE FONDOVE » ULAGANJE U DIONICE

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.