Karijera

Karijera

 • RAD OD
  KUĆE
 • PROMJENA
  POSLA
 • TRAŽENJE
  POSLA
 • NAPREDOVANJE I
  USAVRŠAVANJE
 • ODNOSI U
  UREDU
 • ŠTEDNJA,
  KREDITI

 

Kako do iskustva prije prvog posla?!

 

 

Kako do iskustva prije prvog posla?!

 

 

 

 

 

 

Često je problem kod traženja posla nedovoljno radno iskustvo. Posebno ako se radi o mladima koji su tek završili fakultet. Kako uopće mogu imati radno iskustvo koje se traži od njih?! I kako da dobiju posao da bi stekli radno iskustvo ako se ono traži kao uvjet.

Neki od načina kako prebroditi taj problem su sljedeće strategije:

Honorarni posao

Pokušajte naći nekog od prijatelja ili rodbine tko bi vam mogao dati honorarni posao. Nije važno o kojem se poslu radi i da li je vezan uz vašu struku, jer se radi o skupljanju iskustva u radnom okruženju, ponašanju na radnom mjestu i prihvaćanju obveza. To je ono što će vas pitati poslodavci na razgovoru za posao.

Honorarnim radom ćete dokazati da ste spremni preuzeti i obveze koje zahtjeva puno radno vrijeme.

Dok studirate raspitajte se o razmjeni studenata i studiranju vani

Na većina fakulteta postoje mogućnosti razmjene studenata ili dobivanja stipendija  za studiranje semestar ili dva na fakultetima u inozemstvu. Na taj ćete način usavršiti znanje jezika, steći nova iskustva, a često se u sklopu stipendije treba obaviti i praksa u nekom poduzeću. Sigurno će vam sve to u životopisu izgledati bolje, ali i dati vam sigurnost na razgovoru za posao.

Praksa

Na većini fakulteta obvezna je praksa. Pokušajte to iskoristiti za stvarno stjecanje iskustva u nekom poduzeću. Pronađite firmu u kojoj ćete stvarno odraditi taj period. Čak i ako se radi o kuhanju kave, dobit ćete uvid kako funkcioniraju poslovni uvjeti i kako se ponašati profesionalno. Možda ćete čak i steći neko iskustvo u struci.

Budite otvoreni i za druga radna mjesta

Strpljivo tražite posao koji želite, ali u međuvremenu možete prihvatiti i neko manje atraktivno radno mjesto. Ne znači da ćete prihvaćanjem takvog posla krenuti u drugom smjeru, nego da ćete dok čekate pravi posao stjecati i iskustvo. Prvi posao je samo korak prema ostvarivanju vaših profesionalnih ciljeva, nikako jednosmjerna ulica ili cilj.

Niže radno mjesto i manja plaća

Ako znate u kojoj firmi želite raditi, budite spremni raditi na nižoj poziciji i za manju plaću. To nije loše jer ćete se na licu mjesta upoznati kako funkcionira to poduzeće, uz istovremeno stjecanje iskustva i pokazivanje svojih sposobnosti.

Ne trebate odmah reći da je to prolazno mjesto u vašem životu, inače ga nećete ni dobiti. Poslodavcima je proces traženja radnika skup i oduzima vrijeme, stoga nitko ne voli prolaznike. A kad dobijete takvo radno mjesto, potrudite se dokazati da ste vi osoba koja vrijedi, da vaša znanja i sposobnosti idu više od tog mjesta. Ali budite strpljivi.

Uvijek dobro proučite životopis prije odlaska na razgovor. Osim što trebate napisati dobar životopis u kojem ćete se koncentrirati na ono što se očekuje za radno mjesto koje tražite. Ali pokušajte iz radnog iskustva koje spominjete pripremiti odgovore na pitanja koja vas očekuju.

 

Oglas

 

Izdvojene teme

» MIROVINSKO OSIGURANJE » ŽIVOTNO OSIGURANJE » OSIGURANJE OD PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI » PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE »ULAGANJA U INVESTICIJSKE FONDOVE » ULAGANJE U DIONICE

Karijera

Oglas