Kako pronaći posao

 

 

 

 

Kako pronaći posao

Idealnog savjeta koji će vam pomoći da dobijete posao naravno nema. Osim o vašem trudu i zalaganju dosta toga ovisi i o sreći. Ipak vrijedi pokušati. 

 - Radite na svojim interesima.

Usavršavajte se na područjima koja vas zanimaju.  Koje su vaše najjače osobine? Koji su vaši hobiji? Najbolje bi bilo usavršavati se na onim područjima koja vas zaista zanimaju. Dakle, uskladite svoje interese s karijernim planovima. Iako se čini da danas za svaki posao moraš znati sve, specijalizacija je još uvijek jako bitna, stoga se najviše fokusirajte na jedan određeni dio u kojem ćete biti najbolji.

 - Pronađite svoju konkurentsku prednost

To znači da morate naći nešto u čemu ste bolji od sličnih kandidata. To nije lako, i drugi kandidati pokušavaju isto. Morat ćete se dodatno potruditi, ali tako ćete povećati šanse za posao. Npr. nemojte se usavršavati samo u engleskom jeziku, pogledajte što se još traži i učite osnove nekog drugog jezika.  

 - Napišite dobar životopis. 

Nije važno jeste li radili na dvadeset poslova ili tražite prvi, životopis morate imati. Za svako radno mjesto na koje se prijavljujete napišite novi životopis. U njega uključite samo one informacije koje su relevantne za određeni posao. 

 - Tražite veze. 

Pitajte svoje profesore, obitelj i prijatelje imaju li kakve kontakte koji vam mogu pomoći pronaći zaposlenje. Dajte im kopiju svojeg životopisa. Nemojte ignorirati Zavod za zapošljavanje. Razgovarajte sa savjetnikom o mogućnostima. 

 - Kontaktirajte poduzeća u kojima biste voljeli raditi. 

Čak i ako nemaju raspisane natječaje poduzećima u kojima biste voljeli raditi pošaljite zamolbu. Praksa nekih poduzeća je da imaju kontinuirano otvorene općenite natječaje, a kad se pojavi slobodno radno mjesto na razgovor se pozivaju kandidati koji odgovaraju uvjetima bez dodatnog prikupljanja zamolbi. Možete je poslati poštom, e-mailom, faksom ili nazvati telefonski.

Često se na web stranicama poduzeća mogu naći upitnici koje trebate ispuniti i poslati. Ponekad poduzeća natječaje objavljuje samo na svojim web stranicama, stoga provjerite  s vremena na vrijeme ima li slobodnih radnih mjesta. 

Uvijek uzmite u obzir poduzeće kojem se obraćate, te njemu prilagodite način komunikacije. Zamolbu sastavite korektno, navodeći razloge zbog kojih se upravo njima obraćate. To ne smije biti nešto poput na burzi sam dugo, a roditelji me više ne mogu financirati.

 

 

Izdvojene teme

» MIROVINSKO OSIGURANJE » ŽIVOTNO OSIGURANJE » OSIGURANJE OD PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI » PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE »ULAGANJA U INVESTICIJSKE FONDOVE » ULAGANJE U DIONICE

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.