Učenje nikad ne prestaje

 

 

 

 

Učenje nikad ne prestaje

Možda vam se tako ne čini, ali najcjenjenije i najbolje plaćeno je znanje. Što više znanja pokazujete bolje ćete biti plaćeni. Ako imate znanje na sigurnom ste jer vi uvijek lako možete pronaći novog poslodavca, a osobu s velikim znanjem je vrlo, vrlo teško pronaći.

Danas se sve brzo mijenja, tehnologija koja je jučer bila napredna danas je već stara. Teško je o svemu ostati informiran ako istovremeno imamo previše posla i ništa drugo ne stižemo. Ipak, moramo naučiti i dobro obavljati svoj posao i učiti, jer si ne smijemo dopustiti da sutra dobijemo otkaz zbog toga što ne možemo pratiti korak s vremenom.

Međutim, ne događa se samo brzi napredak u zanimanjima visoke tehnologije, nego stalno držati korak s napretkom i novim trendovima moraju  recimo i frizeri ili automehaničari. Jer ljudi hoće modernu frizuru, novu vrstu pramenova, treba popraviti kompjutore na autima i sl.…

Prije nego što se uopće zaposlimo osim stručne spreme, znanje rada na kompjutoru, vozačka dozvola, strani jezik su neophodni. No, i kad se uspijete zaposliti učenje se mora nastaviti.

Ali ne smijete si dozvoliti da se učenje svede samo na ono što od vas zahtjeva poslodavac. Napredovanje na poslu i specijalizacija je moguća, ali ako želite i samo doista dobro raditi svoj posao morate držati korak s napredcima.  Sami ćete zaključiti u kojem se smjeru morate razvijati ovisno o vašem poslu. Npr. ako morate raditi na kompjutoru u knjigovodstvenom programu, usavršite se i u pretraživanju Interneta i služenju još nekim programima.

Osoba koja nakon dosta godina provedenih na takvom radnom mjestu ostane bez posla, ako nije proširivala svoje znanje, teško će naći novi jer rijetko nekoliko firmi koristi isti knjigovodstveni kompjutorski program.
Ali ako se služite jako dobro i Wordom, Excelom i još nekim programom, te govorite engleski situacija će biti bolja.
 
Dakle, naš savjet je uvijek se usavršavati u onome što konkretno radite na poslu, ali i u nečemu što je vezano uz vaše zanimanje, ali ne i radno mjesto na kojem ste. Ako koristite neprestano engleski jezik, učite poslovni engleski, ali i njemački.
Nemojte pomisliti da budući da ste loše plaćeni nemate potrebe za učenjem. Možda će netko prepoznati vaš trud, ali isto tako ako se specijalizirate i ne obavljate posao rutinski, bit ćete i teže zamjenjivi, a takvog radnika se uvijek može i bolje platiti.

Ako radite kao trgovac, informirajte se samoinicijativno o proizvodima koje prodajete. Možda mislite da to nema smisla, ali s vremenom što veće znanje pokazujete kupci će radije razgovarati s vama, a onda će to primijetiti i šef. Poslije će biti teško naći drugog prodavača koji toliko zna o dotičnom proizvodu i vi ćete već imati konkurentsku prednost.

To je primjenjivo na svako zanimanje.
Ali uvijek učite i nešto šire od svoga uskog posla. Potrebno je naći ravnotežu između specijalizacije i izvrsnosti u obavljanju određenog posla, te širine znanja i raznovrsnosti koji vam omogućavaju slobodu i promjenu kad je poželite.

 

 

Izdvojene teme

» MIROVINSKO OSIGURANJE » ŽIVOTNO OSIGURANJE » OSIGURANJE OD PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI » PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE »ULAGANJA U INVESTICIJSKE FONDOVE » ULAGANJE U DIONICE

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.