Kako učinkovito raditi od kuće

 

 

 

 

Kako učinkovito raditi od kuće

 

Nedavna istraživanja u Velikoj Britaniji otkrila su kako rad iz udobnosti doma iako se čini snom snova zapravo rezultira nazadovanjem životnog stila.

Većina osoba koje rade od kuće se žale kako rade duže nego u uredu, na osjećaj izolacije, nedostatak opreme i slabu potporu kolega.

Kako, dakle izbjeći navedene zamke i zaista rad od kuće pretvoriti u posao iz snova.

Definirajte radno vrijeme

Najčešće se pogrešno pretpostavlja kako osobe koje rade od kuće rade manje. Takva ideja može dovesti i do sukoba s radnim kolegama, jer oni misle kako ste u povlaštenom položaju. Međutim, studije su pokazale kako osobe koje rade od kuće u prosjeku tjedno  odrade duže sedam sati od uredskih zaposlenika i dodatno još sedam sati preko vikenda.

Iako vam je dom mnogo ležerniji od ureda to još uvijek ne znači da možete raditi kad god vam odgovara. U stvari, cijelo vrijeme surađujete s ljudima koji su u uredima pa je vrlo važno biti dostupan u tipično radno vrijeme. To znači da biste trebali raditi kada i drugi rade, uzimati pauze kada je uobičajeno. To što imate isti raspored kao vaši suradnici pomoći će vam da se osjećate odgovornije, a i kod njih će pobiti pretpostavku kako radite manje nego što biste da ste u uredu.

Pripazite na izgled

Naravno, nitko vas neće vidjeti kako izgledate, ali to ne znači da se ne biste trebali tuširati prije početka posla ili presvući se iz pidžame. Ako se osjećate profesionalno tako ćete se i ponašati.

Odvojite se od ukućana

Ukućane upozorite da iako ste kod kuće da morate jednako raditi kao i ranije. Postavljanje granica između posla i doma može biti vrlo korisno. Obiteljski konflikti su vrlo česti u takvim situacijama, jer djeca i ostali članovi obitelji ne shvaćaju zbog čega iako ste kod kuće morate raditi. U tome će vam pomoći ako se odvojite u radnu sobu ili napravite kutak za posao. Ako radite u istoj prostoriji u kojoj ostali gledaju televiziju teško ćete se moći usredotočiti.

Stol bi vam trebao biti na osvijetljenom mjestu, najbolje pokraj prozora. Zdravo radno okruženje također uključuje svu potrebnu tehniku. Ako vam nedostaje alatki za posao, možete postati frustrirani ili onesposobljeni obavljati posao jednako kao kolege zaposlene u uredu. Ako vam poslodavac ne želi platiti potrebnu opremu, tada mu ispostavite račun za rentu, struju, vodu i komunalije.

Napravite popis obveza

Svaki dan biste trebali napraviti popis obveza za taj dan. To će vam pomoći da postavite granice, ali i pratiti učinkovitost. Ako ne postavite ciljeve teško ćete se usredotočiti na posao, pa ćete svjesno tražiti nešto što će vas odvojiti od posla umjesto da izbjegavate takve stvari.
Zadržite dobru komunikaciju s kolegama

Osjećaj izolacije i ljubomorne prigovore kolega teško je izbjeći. Neke osobe će vam zavidjeti i sve učiniti da dokažu kako ne možete učinkovito obavljati posao, a s druge strane u vama će se javiti osjećaj smanjenje komunikacije sa suradnicima, kolegama i nadređenima. Zbog toga im se redovito javljajte. Oni moraju znati da ste uključeni i dostupni.

 

 

Izdvojene teme

» MIROVINSKO OSIGURANJE » ŽIVOTNO OSIGURANJE » OSIGURANJE OD PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI » PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE »ULAGANJA U INVESTICIJSKE FONDOVE » ULAGANJE U DIONICE

 

 

Sponzorirane teme

 


  

 

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.