Oglas
 

INDEKS TJELESNE MASE (ITM) - BODY MASS INDEX


Indeks tjelesne mase dobijete tako da težinu tijela podijelite s kvadratom visine tijela u metrima. Formula za izračun je  Težina : (visina)² = ITM

Ili ukoliko vam matematika nije jača strana možete se poslužiti našim kalkulatorom.

Za usporedbu, možete pogledati ilustracije ispod kako izgleda prosječna osoba s vašim indeksom tjelesne mase.

INDEKS TJELESNE MASE (ITM) -VIZUALNI PRIKAZ

 

INDEKS TJELESNE MASE (ITM) - BODY MASS INDEX - IDEALNA TJELESNA TEŽINA

A u tablici ispod mežete pronaći koliki bi vam bio indeks tjelesne mase s nekom drugim brojem kilograma. Prvo pronađite svoju visinu u prvom stupcu, zatim odgovarajuću težinu, te na dnu tablice u istom stupcu provjerite ITM. Ispod tablice možete pronaći i vizualni prikaz izgleda osoba prema indeksu tjelesne mase.

INDEKS TJELESNE MASE (ITM) - BODY MASS INDEX - IDEALNA TJELESNA TEŽINA

INDEKS TJELESNE MASE (ITM) - BODY MASS INDEX - IDEALNA TJELESNA TEŽINA

Zbog čega je bitan indeks tjelesne mase

Indeks tjelesne mase je odličan način da utvrdite je li vaša težina prikladna za vašu visinu. Iako nije indeks tjelesne mase uvijek jedina mjera pretilosti, u pravilu što veći imate indeks tjelesne mase to ste deblji, a s time se povećavaju i vaši zdravstveni rizici.

Budući da se izračun indeksa tjelesne mase temelji na visini i težini smanjujući težinu smanjit ćete i svoj indeks tjelesne mase, te se staviti u grupu s manje zdravstvenih rizika.
Je li indeks tjelesne mase pouzdan pokazatelj?

 

 

Mnogi znanstvenici u novije vrijeme tvrde kako je od indeksa tjelesne mase mjerenje struka mnogo pouzdaniji pokazatelj kada se radi o potencijalnom zdravstvenom riziku, jer su masne nakupine nataložene oko struka mnogo opasnije za tijelo od onih bilo gdje drugo. Što znači da osoba može imati normalnu težinu, ali ukoliko ima prevelik trbuh ima veće rizike razvoja srčanih oboljenja od osobe koja upada u skupinu s prekomjernom tjelesnom težinom, ali su kilogrami ravnomjerno raspodijeljeni.

U ugroženu skupinu spadaju žene struka preko 80 cm i muškarci s preko 94 cm, dok se struk preko 88 cm za žene i preko 102 cm kod muškaraca smatra rizičnim.

Struk se mjeri u srednjoj točci, između vrha kukova i zadnjeg rebra.

Stoga bi najbolje bilo uzeti u obzir oba pokazatelja, težinu ravnati prema ITM, a zatim ciljanom tjelovježbom dovesti struk granice normale.


Oglas