Ginekološke teme

 

Ovulacija
Ovulacija

Ovulacija

 

U menstruacijskom ciklusu estrogeni se izlučuju u prvoj polovici ciklusa, dok se progesteron izlučuje nakon ovulacije, u drugoj polovici ciklusa. 

Oni zajednički potiču rast sluznice maternice, a  progesteron dodatno štiti trudnoću, naravno ukoliko je ona ostvarena.

Zajedničkim djelovanjem hormona omogućuje se da se u jajniku razvija mnogo folikula koji luče hormone estrogene. Od svih folikula samo jedan folikul svaki mjesec dozrije (tzv. Graafov folikul). On dolazi na površinu jajnika gdje se izboči i prsne te pritom oslobađa zrelu jajnu stanicu. Resice jajovoda (fimbrije) koje se nalaze u blizini jajnika hvataju prsnutu jajnu stanicu.
Proces prskanja zrelog Graafova folikula te izbacivanje iz jajnika zrele jajne stanice sposobne za oplodnju se zove ovulacija.

Nakon što je izbačena jajna stanica, u praznom folikulu pod utjecajem LH stvara se tzv. žuto tijelo koje luči hormon progesteron. Upravo taj hormon priprema sluznicu maternice za prihvat oplođenog jajašca, tako da ona postaje odebljana i dobro opskrbljena krvlju.

Ukoliko ne dođe do oplodnje i trudnoće, žuto tijelo će propasti 14 dana nakon ovulacije, a na njegovo mjestu se stvori amorfna hijalna masa, tzv. Corpus albicans.

Odebljala sluznica maternice, budući da više ne luči hormon progesteron odljušti se u obliku menstruacije.

Ciklus se ponavlja svaki mjesec u očekivanju oplodnje i trudnoće.

 

Oglas

 

 

METODE KONTRACEPCIJE    

 

» Prirodne metode kontracepcije

» Kombinirana hormonska pilula

» Pilula samo s progestagenom

» Kontracepcijski flasteri

» Kontracepcijska injekcija

» Kontracepcijski implantati

» Spermicidna sredstva

» Dijafragme i cervikalne kapice

» Muški (prezervativi) i ženski (femidom) kondomi

» Unutarmaternični sustav

» Unutarmaternični uložak (spirala)

» Sterilizacija muškaraca i žene

» Hitna kontracepcija (pilula za dan poslije)

 

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.