Ginekološke teme

 

Menstruacijski ciklus
Menstruacijski ciklus

Menstruacijski ciklus

 

Od prve menstruacije svakog mjeseca u jajniku sazrije i oslobodi se jajašce spremno za oplodnju, a žensko tijelo se priprema na trudnoću.

Kako bi prihvatila oplođeno jajašce sluznica maternice je odebljala i dobro prokrvljena kako bi prihvatila oplođeno jajašce.

Ukoliko ne dođe do oplodnje, sluznica maternice se oljušti i izlazi u obliku menstruacije. Ciklus se ponavlja svaki mjesec dok ne dođe do trudnoće.

U hormonskoj kontroli i regulaciji procesa ovulacije, menstruacijskog ciklusa, oplodnje i trudnoće sudjeluju tri žlijezde koje luče hormone (endokrine žlijezde) – spolni centar u hipotalamusu, hipofiza i jajnici.

Hipotalamus luči oslobađajuće hormone koji potiču prednji režanj hipofize na lučenje hormona gonadotropina, koji direktno utječe na jajnik. To su folikulostimulirajući hormon koji potiče rast folikul i luteinizirajući hormon koji se nadovezuje u svojoj funkciji i omogućuje ovulaciju i pretvaranje Graafova folikula u tzv. žuto tijelo.

Zbog tih hormonskih poticaja jajnici luče hormone estrogene i progesteron. U folikulama jajnika stvaraju se ženski spolni hormoni estrogeni koji potiču rast spolnih organa u žena i razvoj ženskih spolnih osobina. Zajedno s progesteronom iz žutog tijela pripremaju sluznicu maternice za prihvat oplođene jajne stanice.
 

 

Oglas

 

 

METODE KONTRACEPCIJE    

 

» Prirodne metode kontracepcije

» Kombinirana hormonska pilula

» Pilula samo s progestagenom

» Kontracepcijski flasteri

» Kontracepcijska injekcija

» Kontracepcijski implantati

» Spermicidna sredstva

» Dijafragme i cervikalne kapice

» Muški (prezervativi) i ženski (femidom) kondomi

» Unutarmaternični sustav

» Unutarmaternični uložak (spirala)

» Sterilizacija muškaraca i žene

» Hitna kontracepcija (pilula za dan poslije)

 

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.