Ginekološke teme

 

Menstruacija
Menstruacija ili mjesečnica

Menstruacija

 

Menstruacija ili mjesečnica je cikličko mjesečno krvarenje iz maternice nastalo odljuštenjem sluznice maternice, a javlja se nakon prethodne ovulacije.

Takvo krvarenje kojemu je prethodila ovulacija zovemo menstruacijom. Nakon menstruacije ponovno rastu folikuli, dolazi do ovulacije te se maternica ponovno priprema da primi oplođeno jajašce.

Ukoliko ne dođe do oplodnje tada nastupa menstruacija.

Menstrualno krvarenje traje uglavnom između 3 i 7 dana, naravno ne istog intenziteta. Prvi dan je obično oskudno, 2. i 3. dan je malo jače, dok se zatim smanjuje. Krv je pomiješana sa sluzi i bez krvnih ugrušaka. Prosječna količina izgubljene krvi u tijeku menstruacije iznosi između 20 i 100ml.

U našim krajevima prva menstruacija se većinom pojavljuje između 12 i 14 godine života.

Ukoliko se prva menstruacija pojavi prije 10. godine ili poslije 16. godine nema razloga za zabrinutost, no, potrebno je svakako posjetiti liječnika kako bi se isključili poremećaji u funkciji žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem, odnosno nepravilnosti u građi spolnih organa.

Svaka djevojka bi trebala voditi menstruacijski kalendar te bilježiti svaki mjesec kada je počela i završila menstruacija. Prilikom posjeta liječniku svakako ponesite taj kalendar.

Zadnja menstruacija zove se menopauza.

 

Oglas

 

 

METODE KONTRACEPCIJE    

 

» Prirodne metode kontracepcije

» Kombinirana hormonska pilula

» Pilula samo s progestagenom

» Kontracepcijski flasteri

» Kontracepcijska injekcija

» Kontracepcijski implantati

» Spermicidna sredstva

» Dijafragme i cervikalne kapice

» Muški (prezervativi) i ženski (femidom) kondomi

» Unutarmaternični sustav

» Unutarmaternični uložak (spirala)

» Sterilizacija muškaraca i žene

» Hitna kontracepcija (pilula za dan poslije)

 

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.