Ginekološke teme

 

Bolna menstruacija
Bolna menstruacija

Bolna menstruacija

 

Prije ili tijekom menstruacije se kod nekih žena pojavljuju bolovi u donjem dijelu trbuha uz pojačanu razdražljivost i neraspoloženje.

Bolovi su najjači iznad stidne kosti, a često se šire straga prema križima te prema unutrašnjoj strani bedara, uz jaku mučninu povraćanje, glavobolju, proljev ili zatvor.

Ukoliko su ovi bolovi jako izraženi i sprečavaju vas u obavljanju svakodnevnih aktivnosti onda su to bolne menstruacije.

Točni uroci bolnih menstruacija se ne znaju. Kod mladih djevojaka najčešći uzrok je lučenje tvari prostaglandina  u sluznici maternice, koje izazivaju jake grčeve maternice, te jake bolove.

Žena koja ima bolnu menstruciju u tom periodu je vrlo blijeda, loše se osjeća i uznemirena je.

Bolovi su najjači tijekom prvog dana menstruacije, no, mogu potrajati i do 3 dana.

Kod liječenja se preporučuju opće mjere kao što je pravilna prehrana bez mnogo začina, dovoljno odmora, šetnja na svježem zraku i bavljenje sportom.

Ponekad žene u sredini ciklusa osjete jaku bol u donjem dijelu trbuha koja traje nekoliko sati, a ponekad se pojavi i oskudno krvarenje. To je ovulacijska bol te nije potrebna posebna terapija.

 

Oglas

 

 

METODE KONTRACEPCIJE    

 

» Prirodne metode kontracepcije

» Kombinirana hormonska pilula

» Pilula samo s progestagenom

» Kontracepcijski flasteri

» Kontracepcijska injekcija

» Kontracepcijski implantati

» Spermicidna sredstva

» Dijafragme i cervikalne kapice

» Muški (prezervativi) i ženski (femidom) kondomi

» Unutarmaternični sustav

» Unutarmaternični uložak (spirala)

» Sterilizacija muškaraca i žene

» Hitna kontracepcija (pilula za dan poslije)

 

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.