Ginekološke teme

 

Bazalna temperatura
Mjerenje bazalne temperature

Bazalna temperatura

 

Bazalna temperatura se mjeri kako bi se upoznalo vlastito tijelo te dobile spoznaje o karakteristikama menstruacijskog ciklusa. Također, tako provjeravamo postojanje i vrijeme ovulacije, a time i plodne dane u ciklusu pa se dosta često služi i kao metoda za zaštitu od trudnoće.

Prvoj, odnosno folikularnoj fazi ciklusa odgovara hipotermna faza u kojoj je temperatura ispod 36,6 C dok nakon ovulacije slijedi skok temperature i hipertermna faza u kojoj je temperatura između 36,6 i 37,2 C.

Porast temperature uzrokuje djelovanje hormona progesterona na centar za regulaciju tjelesne temperature u mozgu.

Ukoliko oplodnja izostane spušta se i tjelesna temperatura, a ukoliko temperatura ostane povišena i nakon 16 dana od skoka temperatura postoji mogućnost trudnoće.

Mjerenje bazalne temperature počinje prvi dan nakon prestanka menstruacije. Temperatura se mjeri ujutro nakon buđenje, dok ste još uvijek u ležećem položaju a prethodno morate spavati minimalno 6 sati. Temperaturu možete mjeriti na više načina, no, najvažnije je da se uvijek mjeri na isti način. Temperatura se očita nakon 5 minuta mjerenja i ta vrijednost se unosi u grafikon kao kružić pod onaj dan ciklusa kada je izmjerena.

Tijekom mjerenja bazalne temperature žena mora biti zdrava, bez upala ili infekcija, te ne smije koristiti nikakva sredstva za umirenje budući da tada vrijednosti više nisu pouzdane.

 

Oglas

 

 

METODE KONTRACEPCIJE    

 

» Prirodne metode kontracepcije

» Kombinirana hormonska pilula

» Pilula samo s progestagenom

» Kontracepcijski flasteri

» Kontracepcijska injekcija

» Kontracepcijski implantati

» Spermicidna sredstva

» Dijafragme i cervikalne kapice

» Muški (prezervativi) i ženski (femidom) kondomi

» Unutarmaternični sustav

» Unutarmaternični uložak (spirala)

» Sterilizacija muškaraca i žene

» Hitna kontracepcija (pilula za dan poslije)

 

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.