Zdrava dijeta

 

Zdrava dijeta

Kako bismo težinu održali u normalnoj razini i očuvali zdravlje trebamo jesti raznoliku hranu iz pet prehrambenih skupina.


Gubitak težine od 0,5 kg, do 1 kg tjedno je gubitak težine koji ne bi trebao štetiti vašem zdravlju, a u krajnjoj linije kada smršavite će vam mnogo pomoći.

 

 


Kako biste to postigli trebate smanjiti unos kalorija za oko 3,500 do 7,000 kalorija tjedno, što znači manji unos za oko 500 do 1000 kalorija od dnevne prosječne potrošnje.


Unos kalorija možete smanjiti tako što ćete zamijeniti visokokaloričnu hranu onom manje kaloričnom poput voća, povrća, nerafiniranih ugljikohidrata, te povećati tjelesnu aktivnost.


Naravno, važno je i paziti osim na vrstu hrane koju unosite i na veličinu porcija, što može biti dosta teško, jer pretile osobe često znaju s vremenom izgubiti osjećaj što je to „normalna“ porcija.


Zdrava dijeta Meso, riba i njihove alternativne namirnice


Meso, riba, jaja i zamjenske namirnice poput graha i leće, sadrže proteine koji su nužni za rast i oporavak. Hrana bogata proteinima, posebno meso, također je bogat izvor željeza, selena, cinka i vitamina B.
Kako biste dodatno smanjili unos masnoća s proteinskih namirnica skinite npr. kožu s piletine, odrežite očite masnoće s crvenog mesa, janjetine, svinjetine i govedine, te koristite minimalno ulja za pripremu jela.
Težite prema dva riblja obroka tjedno, jedan neka bude riba bogatia omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, sardina i pastrve.


Zdrava dijeta Veličina porcija:


- Meso i riba – Veličina špila karata za igranje
- Dvoje jaja
- Četiri žlice graha ili leće

 

Zdrava dijeta Kruh, žitarice i krumpir


Hrana koja sadrži visoki postotak ugljikohidrata poput kruha, krumpira, riže i žitarica opskrbljuje nas energijom i važnim nutrijentima uključujući željezo i vitmain B.


Ova vrsta manirnica trebala bi činiti trećinu ukupnog energetskog unosa. Važno je da birate nerafinirane koje su bogatije vlaknima. Zbog njih ćete se duže vremena osjećati sito i pomoći će vam kontrolirati glad.
Uravnotežena prehrana trebala bi sadržavati pet ugljikohidratnih porcija svaki dan.


Zdrava dijeta Jedna porcija jednaka je:


- Tri žlice žitarica za doručak
- Veća kriška kruha
- Jedna palačinka ili croissant punjen marmeladom
- Tri prepunjene velike žlice tjestenine
- Dva krumpira veličine jajeta
- Dvije vrhom pune žlice riže


Zdrava dijeta Voće i povrće


Voće i povrće osigurava nam nužne nutrijente poput vitamina i minerala, te sadrže mnoge druge komponente koje se povezuju sa zdravom prehranom. Svi bi trebali težiti povećanju udjela povrća i voća u prehrani, jer su bogati vodom i mogu vam pomoći kontrolirati unos kalorija.


Trebali biste osigurati pet porcija voća i povrća dnevno. Porcija teži oko 80 g i uključuje svježe, kuhano, smrznuto i sušeno voće i povrće.


Zdrava dijeta Porcija je jednaka:


- Dvije velike žlice sjeckanog ili sitnog povrća poput mrkve, graška, brokula…
- Jedna voćka poput jabuke, kruške, naranče…
- Pregršt (koliko stana u šaku) sušenog voća
- Manja čaša voćnog soka
- Dvije žlice šumskog voća: malina, kupina, jagoda, borovnica, ribizli..
- Pregršt grožđa


Zdrava dijeta Mlijeko i mliječni proizvodi

 

Hrana poput sira, jogurta i mlijeka važan je izvor kalcija, te ostalih minerala i vitamina. Birajte one proizvode s manjim udjelom masnoća.
Trebali biste težiti prema tri porcije svakog dana.


Zdrava dijeta Jedna porcija je jednaka:


- Čaša mlijeka
- Jogurt
- Sir veličine kutije šibica (jedna zdenka)
Slatkiši i grickalice
Slatkiši obično sadrže i masnoće i šećere, a u ovu skupinu ubrajaju se čipsevi, kremasti namazi, kolači, biskviti, čokolade, slatki napitci, alkohol i sl.


Unos ovih namirnica trebali biste smanjiti na najmanju moguću razinu.

Možete:


- Zamijeniti slatkiše voćem, grickalice sušenim voćem, slatke napitke voćnim sokom ili nezaslađenim čajem


Alkohol sadrži oko 7 kalorija po jednom gramu. Osim što dodajete kalorije u prehranu alkohol stimulira tek i može poremetiti zdrave prehrambene navike.


Zdrava dijeta Nekoliko riječi o soli


Više od polovice populacije unosi u organizam više soli od preporučene razine i dvaput više od količine koja nam je potrebna.
- Hranu pripremajte sa svježim namirnicama kad god je moguće
- Izbjegavajte zasoljene grickalice.

Oglas
 

 

 

NAPOMENA Neke dijete kao formule za mršavljenje mogu biti izuzetno štetne za ljudski organizam. Nije preporučljivo korištenje niti jedne vrste dijeta bez prethodne konzultacije s liječnikom. Dijete prenosimo s najboljom namjerom te nismo odgovorni za neuspjeh iste, njenu moguću štetnost po zdravlje kao niti za druge posljedice koje njena primjena može izazvati pa provođenje ove dijete preuzimate na vlastitu odgovornost.

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.

 

Povratak na početnu dijeta : Dijeta

 

 

Zdrava dijeta Zdrava dijeta

Zdrava dijeta Atkinsova dijeta

Zdrava dijeta Brza dijeta

Zdrava dijeta Dijeta od 1000 kalorija

Zdrava dijeta Mesna dijeta

Zdrava dijeta Perriconeova dijeta

Zdrava dijeta Sonoma dijeta

Zdrava dijeta South beach dijeta

Zdrava dijeta Mjesečeva dijeta

Zdrava dijeta UN dijeta

Zdrava dijeta Anticelulitna dijeta

Zdrava dijeta Medicinska dijeta

Zdrava dijeta Limunova dijeta

 

Zdrava dijeta Zelena dijeta

Zdrava dijeta Dijeta negativnih kalorija

Zdrava dijeta Trodnevna dijeta

 

Oglas