23. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Razotkriveni mitovi privlačnosti

Koliko je debljina važna?

Razotkriveni mitovi privlačnosti

 

U svojoj knjizi psiholozi Viren Swami i Adrian Furnham tvrde kako su razotkrili mitove privlačnosti. Evo njihovih odgovora na najučestalije pretpostavke.

Koliko je debljina važna?

Ako otvorite sve modne i ženske časopise mogli biste pretpostaviti kako su najprivlačnije žene koje izgledaju poput adolescentnih dječaka. Ipak, iako su trenutno najmodernije iznimno mršave žene, one nisu nužno i najprivlačnije muškarcima. Muškarci prema ovim autorima preferiraju žene „normalne“ težine. U njih se lakše zaljubljuju nego u premršave ili predebele osobe. Ipak, postoji kulturološka razlika prema kojoj se u siromašnim zemljama privlačnijima smatraju „punije“ osobe jer debljina se uzima kao znak bogatstva. Kako se osobe (i stanovnici nekog društva) penju na društvenoj i socijalnoj ljestvici sve im privlačnija postaje mršavost. Suprotno tome gdje nedostaje hrane, više se cijeni debljina. Kada se taj čimbenik ostavi po strani općenito težina igra veoma malu ulogu u privlačnosti.

Za privlačnost je lice važnije od tijela

Razočaravajuća vijest za sve body buildere i fitness zaljubljenike je da žene ipak više zanimaju crte lica kod muškarca nego njegovi bicepsi ili atletska građa. Bar se tako tvrdi u objavljenom istraživanju.

Dvanaest muškaraca i 12 žena sudjelovalo je u ovom istraživanju kojim se pokušalo zaključiti što je zapravo ključ privlačnosti. Sudionici su promatrali osobe na fotografijama i trebali ih ocijeniti ocjenom 1 do 7. Na nekim fotografijama su bile cijele osobe, na nekim samo lice, a na nekim samo tijelo.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su kako zapravo lice ima više utjecaja na privlačnost, a posebno žene licu daju prvenstvo u odnosu na tijelo ocjenjujući muškarce.

Više o temi privlačnosti:

Definicija privlačnosti i kako potaknuti privlačnost