20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Feng Shui idealan raspored prostorija u stanu

Feng Shui raspored prostorija u stanu ili kući temelji se rasporedu prostorija prema stranama svijeta ili na bagua mapi, prema kojoj svako područje stana ovisno o orijentaciji donosi prosperitet i blagostanje za određeno životno područje.  Na taj način se povezuju funkcije prostorija u stanu s energijom koju privlače.

Feng Shui idealan raspored prostorija u stanu

Na sjeveru stana bi trebala biti smještena kupaonica, a sjeverozapadu je idealno mjesto za kuhinju.

Zapad bi trebao biti rezerviran za blagovaonu.

Dnevni boravak možete smjestiti i na jug iako dnevni boravak može funkcionirati i na sjeverozapadu, a na jugu će dobro funkcionirati i spavaća soba, iako je idealno mjesto za nju na jugoistoku.

Spavaća soba može biti orijentirana i na istok, ali ne bi trebala ulaziti u područje sjeveroistoka.

Feng Shui idealan raspored prostorija u stanu
Tlocrt stana s idealnim rasporedom prostorija u stanu

Feng Shui raspored prostorija u stanu ili kući temelji se rasporedu prostorija prema stranama svijeta ili na bagua mapi, prema kojoj svako područje stana ovisno o orijentaciji donosi prosperitet i blagostanje za određeno životno područje.  Na taj način se povezuju funkcije prostorija u stanu s energijom koju privlače.

Možda ćete naići na oprečne savjete vezano uz raspored prostorija u stanu ili kući što vas može zbuniti. Međutim, Feng Shui raspored prostorija temelji se na rasporedu prostorija ovisno o stranama svijeta ili ovisno o kutovima gledano od ulaznih vrata. I jedan i drugi raspored imaju svoje prednosti. Idealno bi bilo posložiti tako da se poklapa raspored prostorija gledano od ulaznih vrata, s rasporedom prostorija gledano prema stranama svijeta. Međutim, takvo što je teško realno očekivati, pa idealan raspored prostorija prema Feng Shuiju obrađujemo kroz dva različita pogleda, prema stranama svijeta ili gledano od ulaznih vrata u kuću ili stan.

Što ako je vaš raspored drugačiji od idealnog Feng Shui rasporeda

Tamo gdje se družimo s ljudima i trebamo živahnu energiju trebamo „yang” elemente. To su radna soba, dnevni boravak i blagovaonica. Spavaća soba i kupaonica trebaju više privatnosti i „Yin” elemente.

Kuhinja je obično srce svakog doma. To je mjesto gdje pripremamo hranu , a ako je spojena s blagovaonicom tada je i mjesto gdje uživamo u objedima s obitelji, a nerijetko i ugošćujemo prijatelje.

Dnevni boravak je nešto intimniji od blagovaonice, On je u pravilu neformalan, opušten, te često u njemu primao prijatelje za druženja uz opuštene aktivnosti.

Spavaće sobe i kupaone su poprilično intimni dijelovi stana, te bi trebali biti smješteni u više „yin” prostorima doma.

Ako ne možemo promijeniti raspored prostorija tada treba dodati više elemenata koji će neutralizirati suprotnu energiju.

Yin elementi su nježni, tihi, mirni i zaobljeni, te promoviraju odmor. Možete dodati zavjese na prozore, debele tepihe i zaobljene materijale koji će neutralizirati zvukove i kreirati nježniji ugođaj.

Yang energija je živahna, napučena, glasna i vibrantna. Koristite izražajne boje na zidovima i namještaju. Objesite ogledala, te dodajte biljke. Budite kreativni i pronađite načina da vizualno prostorija bude energičnija i vibrantna.

Bez obzira na raspored prostorije i namještaj u stanu urednost i čistoća je ono što Fang Shui uvijek cijeni. Otvorite prozore kako bi ušao svježi zrak i kako bi pozvali prirodnu energiju u vaš interijer. Rijetko otvaranje prozora značajno smanjuje količinu Qi energije koja ulazi u vaš dom i usporava rast u području karijere, blagostanja, a može utjecati i na dobrobit svih članova obitelji.

Neki naizgled jednostavni Feng Shui trikovi mogu vam pomoći da harmonizirate energiju u vašem domu, neutralizirate negativne elemente koje ne možete promijeniti, te kreirate prekrasan, ugodan i harmoničan dom koji će poticati rast, razvoj i blagostanje u svim područjima vašeg života.

S dobrim rasporedom prostorija i pomno biranim namještajem, kao i dekoracijama u domu, možete značajno utjecati na neka životna polja, ali i kreirati mirnu i opuštenu atmosferu gdje ćete voljeti i obožavati boravak u vlastitom domu, a opuštenost iz vlastitog doma će se prelijevati na sva druga područja i život u cjelini.

Planiranje idealnog rasporeda prostorija daje jednu dimenziju više jer pozitivna energija ima priliku zahvatiti svaki kutak vašeg doma i donijeti vam uspjeh i prosperitet.