28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Koliko sati sna je dovoljno za dobro zdravlje [ ZDRAVLJE ]

Količina vremena koju trebate provesti u krevetu varira o mnogobrojnim čimbenicima, posebno vašoj dobi...

Koliko sati sna je dovoljno za dobro zdravlje

Količina vremena koju trebate provesti u krevetu varira o mnogobrojnim čimbenicima, posebno vašoj dobi. Osim vremena koje se provede u krevetu bitna je i kvaliteta sna, te će isprekidan ili loš san na kraju imati rezultate tijekom dana slične kao da se nije spavalo dovoljno sati. Stoga je uvijek bitno voditi računa od dva elementa, dovoljno sati sna kao i dobar san. Više o ome kako ima bolji san: 50 savjeta kako spavati bolje

Iako se broj potrebnih sati sna razlikuje od osobe do osobe, te ovisi o brojnim faktorima, neki prosjek postoji kao i smjernice o tome koliko je osobama prema dobi potrebno sna.

Ali postoje neke osnovne smjernice koje vrijede za većinu ljudi:

Dojenčad:  14 do 15 sati sna
Mala djeca:   12 do 14 sati sna
Školska djeca:   10 do 11 sati sna
Odrasli:   7 do 9 sati sna

Više: Koliko mi sna treba – tablica sna prema godinama

Uz dob, mnogi drugi faktori utječu na potrebu za snom. Npr:
Trudnoća: U trudnoći se povećava potreba za snom

Starenje: Starije osobe spavaju lakšim snom, te se bude češće tijekom noći, što uzrokuje potrebu za dodatnim snom u popodnevnim satima.

Kvaliteta sna: Ako se često budite tijekom noći i nemate kvalitetan san, vjerojatno će vam trebati više sati sna, budući da je kvaliteta sna jednako bitna kao i dužina.

Ranija stanja: Osobe koje su kroz neko razdoblje patile od nesanice, vjerojatno će imati potrebu za nešto dužim snom.

Iako neke osobe tvrde da se osjećaju odmorno nakon samo nekoliko sati sna, istraživanja pokazuju da osobe koje spavaju premalo, nemaju dobru motoriku kao ljudi koji su se naspavali, te da teže obavljaju kompliciranije zadatke.

Dodatno, značajno više ili manje sati sna od 7 sati kroz duže razdoblje povezano je s povećanim rizicima smrtnosti.

Ako često osjećate dnevni umor, čak i kada ste imali dovoljno sna tijekom noći, trebali biste konzultirati liječnika jer to nije normalno stanje. On će vjerojatno moći identificirati problem koji se krije u pozadini, a najčešće su to neuravnotežena prehrana, manjak tjelovježbe i sjedilački način života ili previše stresa.

Nesanica i nedovoljno sna mogu utjecati na brojne procese u organizmu poput i stanja:

  • smanjene koncentracije i pažnje
  • smanjenog fokusa
  • slabije fizičke aktivnosti i izvedbe tijekom dana
  • umor
  • pospanost tijekom dana
  • astmu
  • oslabiti imunološki sustav
  • pojačati stres
  • visok krvni tlak…

Da li nedovoljno sna utječe na debljanje?

Nedovoljno kao i previše sna može voditi do hormonske neravnoteže, povećanja apetita, kao i manjeg osjećaja sitosti. Malo ili previše sna može doprinijeti debljanju, ali i ako ne doprinosi debljanju može djelovati na ako pokušavate smršaviti ne gubite na težini, odnosno da gubite sporije nego što biste s optimalnom količinom sna.

Uz to često nedostatak sna, kao i previše sna djeluje na smanjenje aktivnosti tijekom dana, što je razlog manje potrošnje kalorija tijekom dana što također može doprinijeti debljanju.

S druge strane kada osoba nije odmorna jer je premalo spavala tijekom dana će češće biti umorna, te će češće osjetiti glad, odnosno posegnuti za hranom kako bi tijelu dala energiju, te može unositi više hrane nego što bi unijela da je odmornija.

Kvaliteta sna

Kako bi bili odmorni i spremni za dnevne aktivnosti bitno je imati dovoljno sati sna, ali i kvalitetu sna. Detaljnije: 50 savjeta kako spavati bolje

Kako bi san bio bolji jedno od prvih pravila je da ako je moguće se ide u isto vrijeme u krevet. Na taj način se omogućava organizmu da sam se navikava u koje vrijeme se uspavljuje.

Za dobar san bitno je tijekom dana imati dovoljno aktivnosti, ali bi fizičke aktivnosti prije spavanja trebalo izbjegavati. Također, izloženost svjetlima ekrana može utjecati na san.

Vezano:

Sanjarica