Koristite ključne riječi u svome životopisu [ KARIJERA ]

Koristite ključne riječi u svome životopisu

Kada ušminkate svoj CV i pošaljete ga mailom potencijalnom poslodavcu pretpostavili biste da će ga netko pročitati. Međutim, u zadnje vrijeme, posebno u velikim kompanijama postoje posebni kompjutorski programi koji pomažu sortirati zamolbe koje prime.

Takvi programi traže ključne riječi i fraze uobičajeno korištene kod kandidata kakve poslodavci traže. A ako i ljudi kontroliraju životopise ne čitaju ih detaljno nego brzim pogledom skeniraju tražeći ono što im treba.

Zbog toga se isplati znati koje termine traže i uključiti ih u svoj životopis.

Prvo, vrijedi spomenuti da kod kompjutorske selekcije životopisa tabele, numeriranje i grafičke oznake neće pomoći. Oni čak mogu zbuniti kompjutorski program i bolje ih je izbjegavati. Isto se odnosi i na dekoraciju i eventualne sličice.

Iako se čine manje uočljivim jednostavni životopisi, jasne strukture s jasnim naslovima poput „obrazovanje“, „radno iskustvo“, „usavršavanje“ bolje prolaze.

Epska duljina životopisa neće impresionirati ni ljude ni kompjutorske softvere. Stoga se ograničite na jednu do dvije stranice.

Dosta je važno u životopisima navoditi one vještine koje se očekuju za to radno mjesto.

Ako se prijavljujete za radno mjesto knjigovođe očekuje se preciznost, točnost i analitičnost.

Ključne riječi na koje se trebate usredotočiti u zamolbi uključuju vaše sposobnosti, vještine i ponašanje. Uobičajeno je da se u nekoliko rečenica u životopisu one nabroje, a ponekad i akcije koje su osobe poduzele, te kakav je bio rezultat.

Stručnjaci su proučavajući životopise i kasnija zaposlenja došli do zaključka da uključivanjem ovih osobina u životopis osobe za oko 30 posto povećavaju svoje šanse za ulazak u drugi krug izbora kandidata za radno mjesto

Postoje neke osobine koje uobičajeno poslodavci traže kod kandidata: komunikativnost, timski rad, sposobnost usredotočivanja na detalje, energičnost, spremnost na preuzimanje inicijative, lako nošenje s pritiskom i entuzijazam.

Ako kandidat u svome životopisu naglasi osobine koje poslodavac traži to mu povećava šanse čak i ako nema dovoljno iskustva, zbog toga je bitno prepoznati ključne osobine za određeni posao i istaknuti ih. Nije dobro za svaki posao navoditi iste osobine, i treba ih prilagoditi zamolbi, kao što bi i općenito CV trebalo prilagoditi konkretno poslu za koji se prijavljujete.

Kako izgleda moderan i kvalitetan životopis [ KARIJERA ]

Kako napisati životopis? [ KARIJERA ]


Komentari

Odgovori

*